Zlatar-planina od zlata

KOKIN BROD-NOVA VAROŠ-ZLATAR

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK: 10.07.2022.

Iskustvo za pamćenje

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 06h vožnja preko Čačka i Zlatibora uz jednu usputnu pauzu za osveženje. Dolazak na Zlatarsko jezero.

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planina Zlatara na jugo-zapadu i Murtenice na severo-istoku, udaljeno 10-15km od Nove Varoši. Jezero ima površinu od 7,25km², a dugačko je od 15km do 23km. Zlatarsko jezero je nastalo 60-ih godina izgradnjom brane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 metra i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi, a nivo jezera zbog nje varira i do 45m. Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Ovo jezero je plovno svojim najvećim delom a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

Polazak na laganu pešačku turu koja počinje od etno sela Vraneša koje se nalazi na visini od 943 metra na mestu sa koga se pruža veoma lep pogled na Zlatarsko jezero. Staza vodi kroz četinarsku šumu do vidikovaca sa kojih se može videti Radoinjsko jezero i manje poznati deo meandara reke Uvac. Povratak do vizitorskog centra, slobodno vreme za odmor i osveženje. Vožnja čamcima Zlatarskim jezerom u trajanju od oko 45 minuta. Nastavak puta do Nove varoši i vidikovca Hodzina stena.

Nova Varoš je opština Zlatiborskog okruga i zapadne Srbije smeštena na sredini magistralnog puta Beograd - Bar, na nadmorskoj visini od 1.000 m. Nad njom se izdižu planina Zlatar, Javor, Čemernica i Murtenica. Legenda kaže da je grad nastao sredinom XVI veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina. Kad je Skender-paša, putujući iz Bosne za Carigrad (1530), zastao sa pratnjom na zaravni u podnožju planine Zlatar i oduševljen lepotama ovog šumovitog predela i opojnim mirisom borovine, naredio je pri polasku da se tu podigne kasaba. Ubrzo je niklo naselje na mestu današnje Nove Varoši. Nazvano je Skender-pašina Palanka. Kad je naraslo do blizu 2.000 kuća, „buknu požar i sprži palanku do temelja“. Većina stanovnika je ostala tu i podigla novu kasabu koju nazvaše Jeni Kasaba, što na srpskom znači Nova Varoš. Kulturno-istorijske spomenike predstavljaju: crkve - brvnare po selima, zgrada stare škole u Radoinji, crkva i džamija u Novoj Varoši itd. I upravo oni, svedoče o životu ljudi ovog kraja kroz vekove i o prisustvu Kelta, Rimljana, Slovena i drugih naroda na ovim prostorima. Odlazak na vidikovac Hodžina stena sa koga se pruža spektakularan pogled na Novu varoš! Nastavak puta do turističkog centra na planini Zlatar.

Zlatar je planina u jugozapadnom delu Srbije smeštena između reka Lim, Uvac , Mileševka i Bistrica. Nalazi se na spoju mediteranske i planinske klime sa velikim brojem kako sunčanih tako i snežnih dana u godini . Po klimi, morfologiji, bogatom biljnom i životinjskom svetu i veoma autentičnoj prirodi kao i bogatom kulturno istorijskom nasleđu Zlatar putniku nudi jedinstvena iskustva i doživljaje. Na Zlataru se nalaze hotel Panorama i Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja okruženi borovom i brezovom šumom. Staze zdravlja vode do atraktivnih vidikovaca a u zimskom periodu gosti mogu uživati i u carima zimskih sportova. Slobodno vreme na Zlataru do polaska za Beograd u kasnim popodnevnim satima. Dolazak na mesto polaska oko ponoći.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE SE MOGU PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  2900 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1000 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Izaberi svoju avanturu

Upoznaj Srbiju

Stara planina

Prirodne čarolije

Babin zub Pirot 

Srpska Sveta gora

Prirodne čarolije

Uspon na Kablar 

Kraljice Raške

Prirodne čarolije

Golija 

Shopping Basket