Život plemića u Austrougarskom carstvu

DVORCI BANATA-HAJDUČICA-JAGODIĆI-KAPETANOVO

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:17.10.2021.

plemici-srb-1

Iskustvo za pamćenje

Ljubavi, spletke, tamnice, tajne u dvorcima Banata

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu blok 20 Novi Beograd)  vožnja do oboda Delibatske peščare do vikend naselja Devojački bunar.

Devojački bunar je jedinstvena prirodna oaza i odmaralište u ataru Banatskih Karlovaca koje je nastalo na mestu pošumljavanja Delibatske pešcare. Ime je dobilo  po  legendi o devojkama koje su noseći vodu pomagale vojnicima u Prvom svetskom ratu. Oblazak vikend naselja i jedne od najspecifičnijih crkava brvnara koje se nalaze na teritorijama Vojvodine. Slobodno vreme za doručak i kafu. Vožnja  preko Banatskih Karlovaca i Alibunara ka selu Hajdučici do kompleksa dvorca  Damaskin koji je jedno vreme pripadao porodici Dunđerski.

Dvorac u Hajdučici je primer jednog od najreprezentativnijih arhitektonskih stilova koji je obeležio period Akademizma u Srbiji. Bio je letnji dvorac bankara Stojana Jovanovića i njegove supruge Olge Dunđerski, najstarije ćerke Laze Dunđerskog. Ovaj kompleks je danas spomenik kulturne baštine dveju porodica koje su obeležile plemićku vladavinu u Banatu tokom XVIII i XIX veka. Obilazak enterijera dvorca, engleskih i francuskih vrtova i odlazak do jezera porodice Dunđerski koje krije legendu o jednom slikaru koji je misteriozno nestao iz dvorca zajedno sa svojim slikama i nikada se više  nije vratio. Nakon obilaksa kompleksa dvorca u Hajdučici odlazak do manastira Hajdučica i crkve Sv. Arhanđela.

Manastir Hajdučica je jedan od najlepših manastira na teritorijama Banata i ujedno  i metoh manastira Hilandara. Ktitor ovog manastira bila je Olga Dunđerski koja je podigla reprezentativnu građevinu po uzoru na mnogobrojne manastire na teritorijama južno od Save i Dunava. Ovaj manastir danas čuva jednu od najčudotvornijih ikona Bogorodice Trojeručice koja je doneta i poklonjena manastiru sa Svete Gore iz manastira Hilandara. Nakon obilaska kompleksa manastira Hajdučica odlazak u atar sela Stari Lec i obilazak jednog od najspecifičnijih banatskih dvoraca - Dvorca Kapetanovo.

Dvorac Kapetanovo je jedini sačuvani i obnovljeni dvorac u neogotičkom stilu na područjima Srbije. Ovaj reprezentativni primer Neogotike i Neoromanike po svojoj lepoti se  može porediti sa mnogobrojnim evropskim dvorcima toga doba.Podigao ga je plemić Botko Bela, a usled njegovog bankrotiranja otkupio ga je Milan Kapetanov po kojem danas nosi ime. Obilazak dvorca u kojem ćemo čuti priču o istinitom događaju  vezanom za jednu “plavu damu”...Legenda  koja se i danas u strahu prepričava kaže da “plava dama”  i posle jednog veka hodi ovim ukletim zamkom. Slobodno vreme u restoranu dvorca Kapetanova.Odlazak magistralnim putem Vršac- Zrenjanin do atara sela Konak i obilazak Kaštela porodice Jagodića.

Kaštel porodice Jagodić je sredinom XIX veka, za svoju porodicu podigao Petar Jagodić u prijatnom ambijentu banatske ravnice okruženom šumama Koprivića. Dvorac je  izgrađen u stilu Akademizma sa velikim imanjem oko samog kaštela. Danas je potpuno rekonstruisan sa mnogobrojnim eksponatima i nameštajem koji je nekada krasili njegovu unutrašnjost. Uz stručni obilazak enterijera čućemo mnogobrojne zanimljivosti o ovoj porodici: kakav su život oni vodili, kako su iz ovog kaštela vladali kao i gde se danas nalaze portreti članova porodice koji su nekada  krasili rezidencijalne prostorije ovog dvorca. Nakon obilaska Kaštela porodice Jagodića odlazak do sela Konak. Slobodno vreme za ručak i individualne aktivnosti.Polazak za Beograd. Predvidjeno vreme dolaska u Beograd 20:00h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  1490 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1200 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Slični programi

Neispričane legende i tajne

Banatske tajne

Neispričane legende i tajne
Umetnost

Vodimo vas na reku Tisu da otkrijemo sve njene tajne!

Od starog do Novog Bečeja, preko šlajza do Bisernog ostrva, benediktanske opatije i jezera koje leči!!!

Šid - grad inspiracija Save Šumanovića

Neispričane legende i tajne
Umetnost

Ako želite da doživite Srem u pravom smislu šta Srem treba da predstavlja onda je poseta gradu Šidu i selima šidske opštine idealna destinacija. Mozaik sastavljen od istorije, umetnosti, bogate i raznovrsne sremske kuhinje, arheologije, različitih nacionalnosti sa svojim tradicijama i običajima ravnice i brežuljaka koji se prepliću u laganom ritmu kako putujete kroz našu opštinu, jeste nešto što će turistima svakako prijati i ostaviti jak utisak“

Kristina Radosavljević, direktorka TOŠ.

Shopping Basket