Zagajička brda

BELA CRKVA-ZAGAJIČKA BRDA-STARA PALANKA-RAM

jednodnevni izlet iz Beograda-pešačka tura

POLAZAK:08.oktobar 2023.

Zagajička brda 1

Iskustvo za pamćenje

Voda postaje čista tako što teče dalje, čovek tako što ide napred.

Indijska poslovica

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 07h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu blok 20 Novi Beograd) kratka pauza u Beloj crkvi za predah i posetu vidikovcu,  dolazak u selo Grebenac oko 9h odakle krećemo na pešačku turu Zagajičkim brdima. Staza se prelazi za oko 4 sata laganog hoda kolskim putevima i utabanim travnatim stazama u dužini od oko 15 kilometara. 

Zagajička brda se nalaze na obodu Deliblatske peščare u ataru sela Zagajica po kome su i dobila ime. Bajkovita loptasta brda predstavljaju drevne peščane dine obrasle šumom i stepskom vegetacijom na prostoru od oko 250 hektara. Na najvišem brdu visine 256 metara podignut je u 19.veku  kameni obelisk koji je, veruje se služio za meteorološke potrebe.

Na prostoru Zagajičkih brda koja su i najviši deo Deliblatske peščare zadržao se do danas veliki broj retkih biljnih i životinjskih vrsta karakterističnih za peskovito tlo a jedna od njih je i slepo kuče vrsta kojoj preti izumiranje. Staza je kružna i vodi najpre kroz guste šume a zatim ulazi u predeo zelenih loptastih bregova poređanih u obliku peščanih pustinjskih dina stvarajući romantičnu sliku netaknutog rajskog pejzaža posebno u proleće... Nakon pešačke ture povratak u selo Grebenac i odlazak u Staru Palanku.

Stara Palanka je malo ribarsko selo na obali Dunava poznato po tome što je u njemu više ribljih restorana nego kuća! U društvu pravih dunavskih alasa možete uživati u specijalitetima banatske kuhinje sa pogledom na usidrene čamce i beskrajni Dunav u sasvim autentičnom ambijentu u kome se čini da je vreme stalo...Sa pristaništa , svakog sata polazi skela koja vozi do Ramske tvrđave. 

Slobodno vreme u Staroj Palanci za ručak i šetnju do polaska u Ram.

Prelazak skelom preko Dunava i poseta tvrđavi Ram. 

Ramska tvrđava je jedno od najstarijih artiljerijskih utvrđenja u našoj zemlji. Prema predanju, utvrđenje je podigao turski sultan Bajazit II na jednom brežuljku sa koga se pružao lep pogled na Dunav. Legenda kaže da je sultan na svojon prostirci-ihramu zaspao a kada se probudio osećao se kao preporođen pa je posle vojnicima naredio da na tom mestu sagrade tvrđavu...

Tvrđava Ram  je petougaonog oblika, sa 5 kula raspoređenih na četiri nivoa. Opkoljena je sa dva spoljna bedema i šancem. U neposrednoj blizini tvrđave Turci su podigli karavan seraj oko koga se vremenom razvilo današnje  naselje Ram. U periodu od 2017. do 2019.godine izvedeni  su sveobuhvatni radovi na obnovi i uređenju tvrđave koja je ponovo otvorena za posetioce u avgustu 2019.

Nakon obilaska tvrđave sa vodičem  slobodno vreme u Ramu do polaska skele. Povratak u Staru Palanku. Polazak za Beograd oko 19h dolazak na mesto polaska između 20 i 21h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PEIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  uskoro

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1300 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Slični programi

Prirodne čarolije

Tara

Prirodni fenomeni
PRIRODA

Legenda kaže da je staroslovenski Bog TAR  prolazeći predelima oko reke Drine toliko bio  zadivljen lepotom i bogatstvom prirode, da je odlučio da se tu zauvek nastani…

Borački krš

Prirodni fenomeni
Priroda

Da proverimo zašto su  devojke iz Gruže lepe  kao ruže

Ovčarsko-kablarska klisura

Prirodni fenomeni
PRIRODA

Predeo izuzetnih odlika, vazdušna banja,
srpska Sveta gora!!!

Shopping Basket