Vršac panonska metropola

VRŠAC-VINSKO SELO GUDURICA

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:18.09.2022.

Vrsac1

Iskustvo za pamćenje

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu blok 20 Novi Beograd)  vožnja do Vršca. Slobodno vreme za doručak i kafu. Odlazak do sela Mesić i obilazak manastira Mesić.

Manastir Mesić- Jedan je od najznačajnijih manastira u jugoistočnom Banatu, nastao najverovatnije u XV veku, mada ga po lokalnoj legendi osniva u XIII veku Arsenije Bogdanović Hilandarac koga je lično Sv. Sava postavio za igumana manastira. U crkvi posvećenoj Sv. Jovanu Krstitelju, nalaze se ostaci fresaka iz 1743. godine i dobro su očuvane. Ispod se nalazi još stariji sloj fresaka koji nije ispitan, kao i freske koje su nastale u XVIII veku. Manastir u svojoj riznici čuva vredne rukopise i knjiga, kao i niz slika poznatih slikara. Građen je po uzoru na mnogobrojne srednjevekovne manastire sa centralnom osnovom krsta u raškom stilu, dok je u kasnijim vekovima nadograđivan. Nakon obilaska manastira odlazak do Vršačkog brega i oblizak Vršačke Kule.

Vršačka kula, jedan od najznačajnijih simbola grada Vršca. Utvrđenu kulu je podigao Djuradj Branković nakon opsade Smedereva i povlačenja srpske vojske na severnu teritoriju. Služila je kao vojni i strategijski logor sa kojeg je vojska osamtrala i napadala neprijatelja. Uz stručno vodjenje tvrđave obićićemo i muzejski prostor u kome se nalazi postavka sačuvanog  oruđa, kovanog novca i oružja pronađenog u tvrđavi. Slobodno vreme za uživanje u panorami grada, ravnice i vršačkog vinogorja.

Odlazak u grad Vršac, grad pesnika, književnika, umetnika, dobrog vina. Pešačka tura uz stručno vodjenje i obilazak najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika ( Gradski muzej-Konkordija, Gradska Biblioteka, Stara Apoteka na stepeništu, Kafana Dva pištolja, kuća Jovana Sterije Popovića,...) Slobodno vreme za ručak i individualne aktivnosti

Obilazak Saborne crkve Svetog Nikolaja najveće na teritorijama Banata, odlazak do Vladičanskog  dvora i obilazak muzeja SPC i eparhije Vršačke.

Nakon obilaska kompleksa Vladičanskog dvora odlazak u Katedralu Sv. Gerharda jednu od najreprezantivnijih i najmonumentalniji katedrala na našim prostorima i uz stručno vodjenje upoznavanje sa rimokatoličkim životom.

U kasnim popodnevim časovima odlazak  u vinsko selo Gudurica, obilazak jedne od vinarija, degustacija vina u nekom od vinskih podruma i zakuska.

Selo Gudurica smešteno je na obroncima Vršačkih planina kao napoznatije vinsko planinsko selo usred pitomog ravnog Banata svega 15 kilometara severoistočno od Vršca. O ukrštenim balkanskim putevima u ovom selu svedoči čak 14 različitih nacija koja se generacijama bave preradom grožđa i proizvodnjom jednog od najkvalitetnijih vina na područjima Srbije. Otud i slogan za ovo specifično mesto: „Gudurica je pomirila razne ljude i obuzdala svakakve ćudi.“ Polazak za Beograd.

Predviđeno vreme dolaska u Beograd 21:00h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  1490 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1100 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Slični programi

Mirisi i ukusi Srbije

Kad maline zrele budu

Mirisi i ukusi Srbije

Arilje Visočka banja

Dunavska tura

Mirisi i ukusi Srbije

“Zaustavite Dunav i kazaljke stare…”