Vodeni grad u srcu Bačke

ČELAREVO-BAČKA PALANKA-KARAĐORĐEVO-BAČ

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:16.10.2022.

Bac123

Iskustvo za pamćenje

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8h vožnja preko Novog Sada do Čelareva i Bačke Palanke. Kratak foto stop kod  dvorca Dunđerski  i pivare Carlsberg u kojoj se proizvodi popularno LAV pivo.

Dvorac u Čelarevu sagradio je u klasicističkom stilu ugarski plemić Nikola Bezeredi u prvoj polovini  devetnaestog veka. Okružen veoma lepim parkom uređenim po uzoru na  tadašnje engleske i francuske vrtove, dvorac jebio mesto okupljanja poznatih ličnosti posebno u vreme kada je pripadao čuvenoj porodici Dunđerski krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka. Baš na tom mestu započela je jedna od najpoznatijih ljubavnih priča na našim prostorima iz koje će nastati poetsko remek delo Santa Maria de la Sallute jer su se u dvorcu u Čelarevu prvi put sreli Laza Kostić i Lenka Dunđerski. 

Pivaru u Čelarevu, nekadašnjem Čibu osnovao je 1892.godine Lazar Dunđerski na svom poljoprivrednom imanju. Tokom 130 godina postojanja i rada koji su prekidali samo ratovi u pivari u Čelarevu su se proizvodila piva Dunđerskovo, Čib, Standard, Herkules, Novosadsko i mnoga druga. Kako je je jedan od najpoznatijih srpskih veleposednika svoga vremena započeo proizvodnju i kako izgleda kompletan put od hmelja do jednog od najpoznatijih i najtraženijih brendova čelarevske pivare LAV piva, posetioci mogu videti u jedinstvenom Muzeju piva u zgradi kompanije Carlsberg Srbija. (posete trenutno nisu moguce) Nastavak puta ka Bačkoj Palanci,  obilazak grada i poseta parku prirode Tikvara na obali Dunava.

Bačka Palanka je najjužnija opština Bačke smeštena između dunavskih rukavaca u blizini granice sa Hrvatskom. Iako nosi ime Bačka jedan mali deo opštine pripada Sremu. Veruje se da su prvi stanovnici grada bili Hazari  jos u 10.veku. O tome svedoči najveće hazarsko grobje na svetu sa 650 grodova koje se nalazi na teritoriji Bačke Palanke. Najupečatljivije obeležje opštine  koju mnogi smatraju najlepšom u Bačkoj,  pored kulturno istorijskih spomenika i bogatog kulturnog nasleđa inspirisanog životom u ravnici je fantastična priroda. Velika reka koja je na svom toku stvorila rukavce i jezera okružena je gustim  šumama pa tako mala bačka varoš ima nekoliko zaštićenih parkova prirode-Bagremara na severu i Tikvara u samom gradu. Od Bagremare put vodi ka nekadašnjem stecištu svetske političke elite Karađorđevu u kome je krajem 19.veka podignuta čuvena ergela. Poseta eregeli i muzeju konjarstva u Karađorđevu.

Ergela Karađorđevo je osnovana 1885.godine. U njoj su se odgajali konji rase nonijus, a danas lipicaneri  i engleski punokrvni konji. Rezervat prirode u kome se može uživati u šetnji, jahanju ili vožnji fijakerom bio je omiljeno mesto i lovište nekadašnjeg predsednika Josipa Broza koji je u njemu rado provodio vreme u društvu tadašnjih znamenitih ličnosti iz sveta politike.O predsednikovim posetama svedoče i neobični eksponati u Muzeju ergele otvorenom 1983. godine kao što su saonice i kočije a o dugoj tardiciji i uspesima ergele govore brojni pehari koje su osvajala grla u prethodnih nekoliko decenija, matične knjige, retke fotografije kao i najstarija knjiga utisaka na našim prostorima otvorena 1927.godine...Slobodno vreme za šetnju i odmor. Nastavak puta do Bača.

Bač-nekada kraljevski grad u kome su se okupljali ugarski plemici  a danas  malo naselje sa nesto više od 5 hiljada stanovnika podario je današnje ime nepreglednoj ravnici između Tise i Dunava -Bačka. Istorija koja seže čak do bronzanog doba, vladavina Avara, Huna, Kelta  Rimljana, Mađara i Turaka ostavili su svoje tragove na svakom koraku. Od Franjevačkog  samostana iz 12.veka koji su prema legendi izgradili vitezovi templari, preko turskog hamama, ugarske tvrđave  iz srednjeg veka sve do prve apoteke u Vojvodini iz 19.veka...

Tvrđava Bač ili “vodeni grad” sagrađena je na ostrvu reke Mostonge  kao  utvrđenje opasano vodom  koje je služilo za odbranu. Prvi put je  izgrađena u prvoj polovini XIV veka u doba  ugarskog kralјa Karla Roberta Anžujskog. Sačuvani elementi tvrđave upućuju da pripada fortifikacionoj školi Visoke gotike. Turci su je osvojili 1529. godine i koristili su je sve do oslobođenja 1686. godine. Tokom Rakocijevog ustanka tvrđava je minirana i od tada pa sve do današnjih  dana nije obnavlјana, niti korišćena. Branič ili Donzon kula  je rekonstruisana i u njoj se danas nalaze zanimljivi arheološki eksponati na nekoliko etaža dok se na poslednjoj nalazi vidikovac sa fantastičnim pogledom na nepreglednu bačku ravnicu.

Poseta tvrđavi, franjevačkom samostanu, kapiji Šiljak, katoličkoj crkvi Svetog apostola Pavla i šetnja kroz Bač do Didine kuće. Slobodno vreme za odmor u autentičnom ambijentu šokačke kuće i uživanje u tradicionalnim specijalitetima. Polazak za Beograd u kasnim popodnevnim satima.  Foto stop na jezeru Provala najdubljem jezeru u Vojvodini. Dolazak na mesto polaska do 21h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

 ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

 KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI 1990 DINARA

 

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1500 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta 5 dana od naznačenog datuma polaska u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Cenovnik br. 1 od 01.feb 2021.

Galerija

Slični programi

Mirisi i ukusi Srbije

Tamo gde Vlasi vladaju

Mirisi i ukusi Srbije

“Od Velikog sela do samoga ždrela, kao da je vila neka ćilim rasprostrela!”

Hej salaši na severu Bačke

Mirisi i ukusi Srbije

Sombor Apatin

Mermer i zvuci

Mirisi i ukusi Srbije

Aranđelovac Bukovička banja

Shopping Basket