Vino, ukleti dvorci, legende i tajne

VRŠAC-VRŠAČKI BREG-GUDURICA-DVORCI BANATA-DEVOJAČKI BUNAR

dvodnevni izlet iz Beograda

vinska-3

Iskustvo za pamćenje

„Koraci tvoji sa pločnikom razgovaraju,  koraci tvoji pevaju u mome telu. Bosi koraci tvoji vesele stidljivu rosu i duboke ostavljaju tragove u snegu moga sna.” - Vasko Popa, o ljubavi u jednom banatskom gradu.

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN

Polazak iz Beograda u 8h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu blok 20 Novi Beograd)  vožnja do sela Mesić i manastira Mesić.

Manastir Mesić, jedan od najznačajnijih manastira u jugoistočnom Banatu, nastao je najverovatnije u XV veku, mada ga po lokalnoj legendi osniva u XIII veku Arsenije Bogdanović Hilandarac koga je lično Sv. Sava postavio za igumana manastira. U crkvi posvećenoj Sv. Jovanu Krstitelju, nalaze se ostaci fresaka iz 1743. godine koje su dobro su očuvane. Ispod se nalazi još stariji sloj fresaka koji nije ispitan, kao i freske koje su nastale u XVIII veku. Manastir u svojoj riznici čuva vredne rukopise i knjige, kao i niz slika poznatih slikara. Građen je po uzoru na mnogobrojne srednjevekovne manastire sa centralnom osnovom krsta u raškom stilu, dok je u kasnijim vekovima nadograđivan. Nakon obilaska manastira odlazak do Vršačkog brega i oblizak Vršačke Kule.

Vršačka kula jedan je od najznačajnijih simbola grada Vršca. Tvrđava koju je podigao Djuradj Branković nakon opsade Smedereva i povlačenja srpske vojske na severnu teritoriju, služila je kao vojni i strategionarni logor sa kojeg je vojska osmatrala i napadala neprijatelja. Uz stručno vodjenje obići ćemo i muzejski prostor sa postavkom oruđa, kovanog novca i mnogih vrednih predmeta pronađenih na lokalitetu. Slobodno vreme za panoramsko razgledanje grada.

Odlazak u grad Vršac, grad pesnika, književnika, umetnika i dobrog vina. Pešačka tura-obilazak najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika grada ( Gradski muzej-Konkordija, Gradska Biblioteka, Stara Apoteka na stepeništu, Kafana Dva pištolja, kuća Jovana Sterije Popovića...).Obilazak najveće Saborne crkve Svetog Nikolaja na teritorijama Banata, odlazak do Vladičanskog dvora i obilazak muzeja SPC i eparhije Vršačke. Nakon obilaska kompleksa Vladičanskog dvora odlazak u Katedralu Sv. Gerharda jednu od najreprezantivnijih i najmonumentalniji katedrala na našim prostorima i uz stručno vodjenje upoznavanje sa rimokatoličkim životom. Smeštanje u hotel  "Zona optimizma" u Vršcu. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. U popodnevnim časovima fakultativni izlet: Odlazak u vinsko selo Gudurica. Meze, degustacija vina, neograničeno piće uz tamburaše.

Selo Gudurica-smešteno na obroncima Vršačkih planina kao napoznatije vinsko planinsko selo usred pitomog ravnog Banata svega 15 kilometara severoistočno od Vršca. O ukrštenim balkanskim putevima svedoči čak 14 različitih nacija koje se generacijama bave preradom grožđa i proizvodnjom jednog od najkvalitetnijih vina na područijima Srbije. Otud i slogan za ovo specifično mesto: „Gudurica je pomirila razne ljude i obuzdala svakakve ćudi.“ Povratak u hotel u kasnim večernjim satima, noćenje.

2.DAN

Doručak.Napuštanje soba i slobodno vreme u Vršcu. Polazak preko Plandišta ka selu Hajdučica i kompleksu dvorca porodice Damaskin-Dundjerski.

Dvorac u Hajdučici je primer jednog od najreprezentativnijih stilova arhitekture u domenima graditeljstva koji je obeležio period Akademizma u Srbiji. Bio je letnji dvorac bankara Stojana Jovanovovića i njegove supruge Olge Dunđerski, najstarije ćerke Lazara Dunđerskog. Ovaj kompleks je danas spomenik kulturne baštine dveju porodica koje su obležile plemićku vladavinu Banata tokom XVIII i XIX veka. Obilazak enterijera dvorca, kao i eksterijera engleskih i francuskih vrtova i odlazak do jezera porodice Dunđerski koje krije legendu o jednom slikaru koji je misteriozno nestao iz dvorca zajedno sa svojim slikama i nikada se više njemu nije vratio. Nakon obilaksa kompleksa dvorca u Hajdučici odlazak do manastira Hajdučica i crkve Sv. Arhandjela.

Manastir Hajdučica je jedan od najlepših manastira na teritorijama Banata i ujedno i metoh manastira Hilandara. Ktitor ovog manastira bila je Olga Dunđerski koja je podigla reprezentativnu građevinu po uzoru na mnogobrojne manastire na teritorijama južno od Save i Dunava. Ovaj manastir danas čuva jednu od najčudotvornijih ikona Bogorodice Trojeručice koja je doneta i poklonjena manastiru sa Svete Gore iz manastira Hilandar. Nakon obilaska kompleksa manastira Hajdučica odlazak u atar sela Stari Lec i obilazak jednog od najspecifičnijih dvoraca - Dvorca Kapetanova.

Dvorac Kapetanovo je jedini sačuvan i obnovljeni dvorac u neogotičkom stilu na područijima Srbije. Svojim izgledom tipičnog primera Neogotike i Neoromanike može se porediti sa mnogobrojnim evrposkim dvorcima na zapadu. Podigao ga je plemić Botko Bela, a usled njegovog bankrotiranja otkupio ga je Milan Kapetanov po kojem danas nosi ime. Obilazak uređenog dvorca u kojem ćemo čuti priču o istinitom događaju pretvorenom u legendu koja se i danas u strahu prepričava. Vezan je za jednu plavu damu i verovanje da ona i posle jednog veka hodi ovim ukletim zamkom. Slobodno vreme u restoranu dvorca Kapetanovo.Odlazak magistralnim putem Vršac- Zrenjanin do atara sela Konak i obilazak Kaštela porodice Jagodića

Kaštel porodice Jagodić podigao je sredinom XIX veka Petar Jagodić u prijatnom ambijentu banatske ravnice okružene šumama Koprivića. Bio je to dvorac u kojem je boravila i živela njegova porodica izgradjen u stilu Akademizma sa velikim imanjem oko samog kaštela. Danas je potpuno rekonstruisan sa mnogobrojnim eksponatima i nameštajem koje su krasile njegove odaje. Uz stručni obilazak enterijera čućemo mnogobrojne zanimljivosti o ovoj porodici: kakav su život oni vodili, kako su iz ovog kaštela vladali kao i gde se danas nalaze portreti članova ove porodice koji su nekada krasili rezidencijalne prostorije ovog dvorca. Nastavak puta preko Janošeka i Alibunara do oboda Delibatske peščare, do vikend naselja Devojački bunar.

Devojački bunar je neobično odmaralište u ataru Banatskih Karlovaca koje je nastalo na mestu pošumljavanja Delibatske pešcare. Svoje ime duguje legendi o devojkama koje su pomagale vojnicima u Prvom svetskom ratu noseći im vodu sa bunara. Obilazak vikend naselja i jedne od najspecifičnijih crkava brvnara koje se nalaze na teritorijama Vojvodine. Slobodno vreme za ručak i individualne aktivnosti. Polazak za Beograd u kasnim popodnevnim satima. Predviđeno vreme dolaska u Beograd oko 21:00h.

OPIS SMEŠTAJA:Hotel Zona optimizma se nalazi u strogom centru Vršca u pasažu Trga pobede. Raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa kupatilom. Sobe su opremljene francuskim i standardnim ležajevima, led televizorima, mini barovima i priključcima za internet. Hotel poseduje fitnes zonu opremljenu modernim spravama za vežbanje (korišćenje besplatno) kao i spa zonom u kojoj se nalaze:slana soba, finska sauna,parno tursko kupatilo, relax zona, sobe za masažu, jacuzzi (za sve navedeno u spa zoni korišćenje uz doplatu). Usluga u hotelu je na bazi noćenja sa doručkom.

web site:www.zonaoptimizma.rs

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  5990 DINARA

 ZA PRIJAVE DO 10 DANA PRE PUTOVANJA 5490 DINARA

Deca od 5 do 12 godina  imaju sedište u autobusu, cena se umanjuje za 1000 dinara.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o   putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

OUP - LINK

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Cenovnik br. 1 od 01.feb 2021.

Galerija

Slični programi

Mirisi i ukusi Srbije

Vršac panonska metropola

Mirisi i ukusi Srbije

Putevima vina do Vršca i Gudurice

Dunavska tura

Mirisi i ukusi Srbije

“Zaustavite Dunav i kazaljke stare…”