Tragom kolubarskih junaka

KUMOVA VODENICA - MANASTIR RIBNICA -STRUGANIK - LAZAREVAC
Jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:13.11.2021.

kolubara-12

Iskustvo za pamćenje

 “Život je večita borba.
Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred!"
Vojvoda Živojin Mišić

 

Kolubarska bitka je najznačajnija bitka Prvog svetskog rata, rata koji je vođen između jedne male kraljevine i jedne moćne carevine. Trajala je 30 dana na frontu dugom 200 km: od Suvobora, Ljiga, reke Kolubare, preko Lazarevca, Lajkovca do Beograda... Bitka na Kolubari i po ideji i po načinu izvođenja, kao i po postignutim rezultatima predstavlja vrhunac napora i veštine komandovanja srpske vojske. Posle Kolubarske bitke general Živojin Mišić je unapređen u čin Vojvode.

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu blok 20 Novi Beograd) vožnja preko Lajkovca do sela Markova crkva. Poseta crkvi Svetog Dimitrija i Kumovoj vodenici. Slobodno vreme za doručak i kafu.Nastavak putovanja do Valjevske Mionice i parka prirode Ribnica. Poseta parku i manastiru Ribnica.

Manastir Ribnica se nalazi u selu Paštriću na teritoriji opštine Mionica. Pored crkve posvećene Svetim apostolima Petru i Pavlu nalazi se i stara škola koju je pohađao Živojin Mišić, jedna  od najbriljantnijih ličnosti srpske istorije, vojskovođa, general i vojvoda, komandant  brojnih bitaka sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Nastavak putovanja do Struganika i poseta rodnoj kući Vojvode Živojina Mišića.

Rođen u selu Struganiku kao 13.dete siromašne seljačke porodice, pastir, đak kragujevačke gimnazije a potom beogradske  Vojne akademije, tokom svoje četrdeset godina duge vojne karijere  Živojin Mišić je učestvovao  u čak šest ratova, postepeno napredujući od čina narednika do najvišeg vojnog zvanja vojvode. Zahvaljujući vojnim uspesima, prvenstveno kao komandanta 1. srpske armije u Kolubarskoj bitci i načelnika štaba Vrhovne komande za vreme proboja Solunskog fronta 1918. godine, njegovo ime našlo je svoje zasluženo mesto u udžbenicima vojne istorije širom sveta. Uprkos svojoj legendarnoj slavi, koja se širila daleko van granica Srbije, u narodu je ostao upamćen kao veoma skroman vojskovođa koji nikada nije zaboravio svoje seljačko poreklo. Nastavak putovanja do sela Brajkovca i poseta crkvi brvnari iz 19.veka. Nastavak putovanja do Lazarevca. Poseta crkvi Svetog Dimitrija.

Crkva Svetog Dimitrija sagrađena je na uzvišenju iznad centralnog gradskog jezgra Lazarevca odakle dominira ne samo svojom monumentalnom arhitekturom već i činjenicom da su u njenoj kripti pohranjene mošti više desetina hiljada srpskih i austrougarskih vojnika nastradalih u Kolubarskoj bitci, najvećoj i najznačajnijoj u Prvom svetskom ratu.Osim što je bila najveći vojni trijumf u novijoj istoriji, ova bitka je ogledalo beskrajnog rodoljublja i plemenitosti srpskog naroda. Spomen-kosturnica je jedinstven primer humanosti jednog naroda koji sa svojim poginulim vojnicima sahranjuje i neprijateljske uz jednake počasti.  Nakon posete crkvi šetnja centrom grada-spomenik srpskom vojniku, biblioteka, poseta umetničkoj galeriji i parku Kamengrad. 

Kamengrad je park koji se nalazi u samom centru Lazarevca. Delo je čuvenog vajara naivca iz ovog kraja, Bogosava Živkovića, koji je poznat i po svom dvorištu nazvanom Čarobni vrt. Zatalasani zid ograđuje park, a u sam park se može ući kroz četiri kapije. Zid i park su izgrađeni od kamena različitih veličina i oblika, pa je park spontano nazvan Kamengrad. U parku su napravljene i klupe od kamena, a ugrađeni su i etno elementi od kojih je najprepoznatljiviji mlinski kamen i ognjište.. Slobodno vreme za ručak u nekom od restorana, šetnju i individualne aktivnosti u Lazarevcu. Polazak za Beograd u večenjim satima, dolazak na mesto polaska oko 21h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  1590 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1300 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

OUP -LINK

Uz ovaj program važi Pravilnik i Opšti uslovi putovanja (OUP) Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Slični programi

Putevima prošlosti

Kragujevac

Putevima prošlosti

“Pucajte, ja i sada držim čas!”

Dolina jorgovana

Putevima prošlosti

Da li je dolina jorgovana samo predeo iz srpske bajke ili i danas postoji?

Topola Rudnik Nikolje

Putevima prošlosti

“Lepa je mala varoš Topola , 100 kuća, pošta, hotel i škola!”

Shopping Basket