Tragom kolubarskih junaka

LAZAREVAC STRUGANIK RAVNA GORA KOŠTUNIĆI
Jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:NEDELJA 10.APRIL 2022.

kolubara-12

Iskustvo za pamćenje

 “Život je večita borba.
Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred!"
Vojvoda Živojin Mišić

Kolubarska bitka je najznačajnija bitka Prvog svetskog rata, rata koji je vođen između jedne male kraljevine i jedne moćne carevine. Trajala je 30 dana na frontu dugom 200 km: od Suvobora, Ljiga, reke Kolubare, preko Lazarevca, Lajkovca do Beograda... Bitka na Kolubari i po ideji i po načinu izvođenja, kao i po postignutim rezultatima predstavlja vrhunac napora i veštine komandovanja srpske vojske. Posle Kolubarske bitke general Živojin Mišić je unapređen u čin Vojvode.

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8h, vožnja Ibarskom magistrakom do Lazarevca. Poseta crkvi Svetog Dimitrija u centru grada.

Crkva Svetog Dimitrija sagrađena je na uzvišenju iznad centralnog gradskog jezgra Lazarevca odakle dominira ne samo svojom monumentalnom arhitekturom već i činjenicom da su u njenoj kripti pohranjene mošti više desetina hiljada srpskih i austrougarskih vojnika nastradalih u Kolubarskoj bitci, najvećoj i najznačajnijoj u Prvom svetskom ratu.Osim što je bila najveći vojni trijumf u novijoj istoriji, ova bitka je ogledalo beskrajnog rodoljublja i plemenitosti srpskog naroda. Spomen-kosturnica je jedinstven primer humanosti jednog naroda koji sa svojim poginulim vojnicima sahranjuje i neprijateljske uz jednake počasti. Nakon posete crkvi šetnja centrom grada-spomenik srpskom vojniku, biblioteka, poseta umetničkoj galeriji i parku Kamengrad. Slobodno vreme u Lazarevcu.

Kamengrad je park koji se nalazi u samom centru Lazarevca. Delo je čuvenog vajara naivca iz ovog kraja, Bogosava Živkovića, koji je poznat i po svom dvorištu nazvanom Čarobni vrt. Zatalasani zid ograđuje park, a u sam park se može ući kroz četiri kapije. Zid i park su izgrađeni od kamena različitih veličina i oblika, pa je park spontano nazvan Kamengrad. U parku su napravljene i klupe od kamena, a ugrađeni su i etno elementi od kojih je najprepoznatljiviji mlinski kamen i ognjište. Nastavak puta do Struganika, poseta rodnoj kući Vojvode Živojina Mišica.

Rođen u selu Struganiku kao 13.dete siromašne seljačke porodice, pastir, đak kragujevačke gimnazije a potom beogradske Vojne akademije, tokom svoje četrdeset godina duge vojne karijere Živojin Mišić je učestvovao u čak šest ratova, postepeno napredujući od čina narednika do najvišeg vojnog zvanja Vojvode. Zahvaljujući vojnim uspesima, prvenstveno kao komandanta 1. srpske armije u Kolubarskoj bitci i načelnika štaba Vrhovne komande za vreme proboja Solunskog fronta 1918. godine, njegovo ime našlo je svoje zasluženo mesto u udžbenicima vojne istorije širom sveta. Uprkos svojoj legendarnoj slavi, koja se širila daleko van granica Srbije, u narodu je ostao upamćen kao veoma skroman vojskovođa koji nikada nije zaboravio svoje seljačko poreklo. U autentičnoj srpskoj kući porodice Mišić sačuvano je obilje istorijskih dokumenata, fotografija, oružja , uniformi i ličnih predmeta Vojvode Živojina Mišića. Nakon posete , nastavak puta do Ravne gore.

Ravna gora je naziv za zatalasanu visoravan na zapadnim i jugozapadnim obroncima planine Suvobor. Na padinama Suvobora u novembru 1914. odigrala se jedna od najvećih bitaka Prvog svetskog rata u kojoj je pod komandom generala Živojina Mišića Prva srpska armija porazila austrougarsku vojsku. Bogatstvo livadama i pašnjacima, planinskim vrhovima umerene visine od oko 700 do 900 metara, vodotokovima i pećinama učinile su ovaj prostor zanimljivim prvenstveno ljubiteljima prirode, izletnicima i planinarima. Prostor Ravne gore, dugo je bio skoro nepoznat i namerno zaobilažen kako zbog veoma loše putne infrastukture tako i zbog činjenice da se baš ovo mesto smatra kolevkom ravnogorskog četničkog pokreta. U maju 1941. na Ravnoj gori je osnovan antifašistički štab pod komandom pukovnika jugoslovenske vojske Dragoljuba Draže Mihailovića. U znak sećanja prostrani plato na Ravnoj gori je devedesetih godina prošlog veka uredjen, podignut je spomenik Draži Mihailoviću, spomen muzej kao i crkva Svetog Djordja. U neposrednoj blizini nalazi se i najviši vrh Ravne gore Babina glava visine 787 metara kao i Mokra pećina u kojoj se navodno skrivao general Mihailović. Slobodno vreme na Ravnoj gori , šetnja do vrha Babina glava, poseta muzeju. Nastavak puta do sela Kostunići.

Eko selo Koštunići nalazi se na južnim padinama Suvobora na oko 10 km od Ravne gore. U srcu samih Koštunića nalazi se Turističko rekreativni centar „Momčilo Čeković“. Centar raspolaže sa dva restorana, smeštajem u vidu: vajata, čardaka, kaca. Čitava mala naselja zgrada neobičnih oblika. Kompleksom dominira jezero napravljeno od planinske reke. Pored kupanja u jezeru, posetiocima su na raspolaganju sportski tereni za: tenis, odbojku na pesku, košarku, fudbal, rukomet a najmlađima dečije igralište i mnoštvo staza za šetnju. Slobodno vreme za ručak i individualne aktivnosti do polaska za Beograd. Dolazak na mesto polaska do 21h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  1890 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1300 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

OUP -LINK

Uz ovaj program važi Pravilnik i Opšti uslovi putovanja (OUP) Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Slični programi

Putevima prošlosti

Kragujevac

Putevima prošlosti

“Pucajte, ja i sada držim čas!”

Dolina jorgovana

Putevima prošlosti

Da li je dolina jorgovana samo predeo iz srpske bajke ili i danas postoji?

Topola Rudnik Nikolje

Putevima prošlosti

“Lepa je mala varoš Topola , 100 kuća, pošta, hotel i škola!”

Shopping Basket