Stazama dinastije Nemanjića

 ZLATARSKO JEZERO- PRIBOJ NA LIMU- PRIJEPOLJE- KAMENA GORA-VODOPADI SOPOTNICE
21-22.oktobar 2023.
 Dvodnevno putovanje iz Beograda
Mileseva 1

Iskustvo za pamćenje

"Srbija je velika tajna;
ne zna dan šta noć kuva, niti noć šta zora radja"

Desanka Maksimović

PROGRAM PUTOVANJA 

I DAN

Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima sa parkinga iza Hotela Hayat, na okretnicama 35 i 27E, Staro Sajmište ( preko puta Gradske kafane ) i vožnja preko Užica i Zlatibora do planine Zlatar- Zlatarsko jezero (Kokin Brod).

Zlatarsko jezero - Kokin Brod je nastalo delimičnim potapanjem doline moćne planinske reke Uvac i izgradnjom tri brane. Planina Zlatar je jedinstveni zagrljaj prirode, prožimanje vode i kopna i savršen opis za ovaj planinski kraj kojeg krase tri prelepa jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Nalazi se između planina Zlatar i Murtenica, 10 - 15 km od Nove Varoši. Jezero je najveće u uvačkom sistemu. Nastalo je 60-ih godina izgradnjom hidroelektrane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je najveća zemljana brana izgrađena u Evropi, visoka 83m i duga 1264m  a nivo jezera zbog nje varira i do 45m. Nalazi se na putu Beograd - Crnogorsko primorje i predstavlja popularnu destinaciju za putnike koji žele da zastanu i odmore se od napornog puta. Obala  Zlatarskog jezera je uređena postavljanjem pontonske plaže sa bazenom za decu, kao i terenom za odbojku na pesku.

Sa kule Vizitorskog centra  posetioci mogu da uživaju u pogledu na jezero i beloglave supove. Objekat površine 300 kvadratnih metara nalazi se u neposrednoj blizini magistralnog puta od Beograda prema crnogorskom primorju i predstavlja “kapiju” u Rezervat. Centar je projektovan kao kula sa tri nivoa, terasom i ugostiteljskim prostorom. Na trećem spratu nalazi se vidikovac, a kula visoka skoro 13 metara sagrađena je u duhu zlatarskog kraja i od prirodnih materijala (kamena, drveta, štampanog betona). Jezero je najvećim delom plovno što pruža mogućnosti za vožnju čamcima i potpuno uživanje u svim prirodim lepotama koje nudi. Česti gosti su biciklisti, planinari, lovci i ribolovci. Obilazak jezera i vidikovca, slobodno vreme i pauza za kafu. Nastavak putovanja ka Pribojskoj banji. Dolazak i obilazak Pribojske banje.

Pribojska banja se nalazi na jugozapadu Srbije, u opštini Priboj, na zaravni iznad desne obale reke Lim. Banja jedno od značajnijih banjskih termomineralnih lečilišta. Ovo lečilište, po kome je i mesto dobilo naziv Banja, leži na 530 do 550 m nadmorske visine okruženo planinama Starovlaške visije, što ga čini i vazdušnim lečilištem. Na Banji postoji više termalnih izvora temperature od 35,7 do 37,5 °C, od kojih dva najsnažnija pune četiri zatvorena bazena za korišćenje. Nad glavnim vrelom sagrađen je bazen “Stara banja”, a nad drugim tri bazena poznatija kao “Nova banja”. Pored ovih bazena postoji i veliki otvoreni bazen kao i bazen za decu koji su u privatnom vlasništvu i koji koriste toplu vodu.

U banji se nalazi i manastir Svetog Nikole Dabarskog iz XI veka, jedna od najznačajnijih zadužbina velikih župana porodice Vukanovića koji su bili preci dinastije Nemanjića i jedni od osnivača srpske srednjevekovne države. Manastir se nalazi na područiju stare srpske srednjovekovne župe Dabar. Glavni manastirski hram je posvećen Svetom Nikoli Mirlikijskom (poznatiji po posveti Sv. Nikoli Dabarskom). Manastirski kompleks čine tri crkve: pored Manastira posvećenom Svetom Nikoli, uz  južni zid dozidana je manja crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, dok se sa severne strane manastira nalazi obnovljena crkva posvećena Svetom Iliji. Odlazak u Priboj, obilazak grada i odlazak do jednog od najlepših vidikovca sa kojeg se vidi grad i reka Lim.

Priboj se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i administrativno pripada Zlatiborskom okrugu. Kroz Priboj prolazi pruga prvog reda Beograd – Bar, put ka Sarajevu, a rubom opštine prolazi i put Beograd-Crnogorsko primorje. Reč „priboj“ označava mesto na vodi, gde skoro uvek ima vetra, koji pribija uz kraj. Po narodnom predanju, ovo mesto se nekada nazivalo Pribon, kao što se zvao i stari grad na brdu Bić (utvrđenje Jagat) na levoj obali Lima, koga je „pribola Jerina uz Bić“. Odmah preko puta, na desnoj obali Lima je nastalo naselje koje prozvaše Pribon. Kasnije, da li slučajno ili namerno, naziv se menja u Priboj. Ovaj grad kroz kojeg protiča ova miseriozna reka opevana u mnogobrojnim narodnim pesmama prepun je netaknute prirode, kulturne baštine i prelepih vidikovaca od kojih će vam zastati dah.

Decenijama je ovaj kraj svoj prosperitet temeljio na čuvenoj Fabrici automobila (FAP). Problemi industrije tokom sankcija i ratova 1990-ih primorali su vredne gorštake da ponovo prepoznaju vrednost svoje lepe reke, svoje banje, srednjovekovnog nasleđa, svoje urbane kulture i osobenog senzibiliteta što je za svaku pohvalu kada govorimo o ovome gradu! Smeštanje i večera u Hotel Lim 3* u Priboju.Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

II DAN

Doručak i napuštanje soba.Vožnja nizvodno niz reku Lim i kratkotrajno zadržavanje za foto stop u ribarskom naselju Potpeć na Potpećkom jezeru. Odlazak na Kamenu Goru i obilazak spomenika prirode Sveti bor.

Predeo izuzetnih odlika Kamena Gora je planinski predeo raščlanjen dubokim klisurama i kanjonskim dolinama. Mozaičan raspored šuma i pitomih proplanaka čini ovaj prostor jedinstvenim. On je stanište brojnih retkih i ugroženih vrsta. Očuvani prirodni pejzaži, specifični objekti narodnog graditeljstva, kulturno-istorijsko nasleđe i tradicionalni način života izdvajaju ovaj prostor kao poseban.

Spomenik prirode „Sveti bor“ se nalazi na jednom od visova planine, iznad istoimenog sela. Na 1345 m nadmorske visine gordo se uzdiže ovaj crni bor (Pinus Nigra Arn.) nesvakidašnjeg izgleda i lepote, koji već skoro četiri veka opstaje i dominira selom i čitavom planinom. Sveti bor je pod zaštitom kao  spromenik prirode i  prirodno dobro III kategorij. Pauza za kafu. Nakon obilaska Kamene Gore odlazak do sela Sopotinca i poseta jednom od najlepših vidikovaca na područijima Srbije- Slapova reke Sopotnice.

Slapovi Sopotnice je zaštićeno prirodno dobro koje obuhvata izvorište površinskog toka reke Sopotnice sa više stalnih i povremenih karstnih vrela i izvora. Ova vrela i izvori formiraju tokove koji se prvo spajaju, a zatim prave seriju vodopada. Pored vodopada nalaze se stare i obnovljene vodenice. Slapovi Sopotnice se nalaze na reci Sopotnici, na zapadnim padinama planine Jadovnik. Smeštena je na teritoriji Opštine Prijepoljei u ataru sela Sopotnica. Reku Sopotnicu, pritoku Lima, karakteriše velika visinska razlika između ušća na 465 m nadmorske visine i najvišeg izvora na 1150 m. Tokom 2005. godine, na području oko vodopada ustanovljeno je zaštićeno prirodno dobro, spomenik prirode„Slapovi Sopotnice“ Ovaj vodopad čuva priču o ljudima koji su umesto svoje sreće izabrali i verovali u energiju vode. Odlazak do jednog od najlepših manastira srpskog srednjevekovnog ktitorstva- manastira Mileševa. Obilazak manastirskog kompleksa, odlazak do izvora Savine vode i srednjevekovne tvrđave Miloševac, nadomak manastira i klisure reke Mileševac.

Manastir Mileševa je zadužbina kralja Vladislava  i njegova grobna zadužbina iz treće decenije XIII veka. Crkva Vaznesenja Hristovog je građevina raške stilske škole. Ishodište svetosavskog kulta Mileševa je postala nakon prenošenja moštiju sv. Save iz Trnova koja se nalazila u manastirskom kompleksu. Mileševski Beli anđeo na grobu Hristovom predstavlja remek delo srpske i evropske umetnosti XIII veka koji se upravo nalazi u ovom manastiru. Odlazak u Prijepolje. Pešačka tura gradom i obilazak vidikovca Sokolica, Spomen kompleksa palim borcima na mestu partizanske bolnice, Ibrahim Pašine džamije, Vladičanskog dvora, centralnog gradskog trga Bratstva i jedinstva na kojem se nalazi crkva Svetog Vasilija Ostroškog, Muzeja Prijepolja i Mahmut-begove džamije, odlazak do  Sahat Kule i glavnog gradskog parka. Slobodno vreme za ručak. Polazak za Beograd u večernjim časovima.

Predvidjeno vreme dolaska u Beograd do 22:00h. 

Prirodne čarolije

više programa

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI uskoro

 

Deca od 5 do 12 godina-cena se umanjuje za 1000 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac - LINK

 Za ovo putovanje  nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Cenovnik br. 2 od 01.mart 2021.

Galerija

Slični programi

Putevima prošlosti

“Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi preti već  po tome koliku svetinju branim”

Knez Lazar

Dolina jorgovana

Putevima prošlosti

Da li je dolina jorgovana samo predeo iz srpske bajke ili i danas postoji?

Kragujevac

Putevima prošlosti

“Pucajte, ja i sada držim čas!”

Shopping Basket