Stara planina

PIROT-BABIN ZUB-TUPAVICA-BIGAR

3 dana/2 noćenja

pešačke ture na Staroj planini

POLAZAK: PETAK 27.MAJ 2022.

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN BEOGRAD – PIROT

Polazak iz Beograda u 06.00h, putovanje autoputem preko Niša i Bele Palanke do Pirota uz kratkotrajne pauze za kafu, doručak i predah od puta. Dolazak u Pirot oko podneva. Pešačka tura kroz centralno gradsko jezgro uz zaustavljanje kod glavnih spomenika kulture (Momčilov grad, pirotska čaršija, pirotske česme, muzej Ponišavlja, pirotski kej, Saborna crkva…)

Grad Pirot okružen je sa severa i severoistoka Starom planinom, sa najvišim vrhom Midžorom 2.169 m n.v.  Južni i jugozapadni rub Pirotske kotline čine ogranci Vlaške planine ( 1442 m n.v.) i Suve planine ( 1809 m n.v.) a severozapad Pirotske kotline okružuju ogranci Svrljiške planine ( 1334 m n.v.) Ovde je  prolazio stari antički put, poznat pod nazivom Via Militaris ( vojnički put) kasnije nazvan Carigradski drum. Grad je, prolazeći kroz različite vremenske periode, dobijao različita imena, pa je za vreme Rimskog carstva, u III i IV veku, imao naziv TURRES ( kula). Kroz vreme Pirot je dobijao nazive, kao što su: Pirgos, Thurib, Momčilov grad, Kale. Danas je Pirot najveće naseljeno mesto i sedište Pirotskog okruga, koji obuhvata četiri opštine. 

Turistička ponuda Pirota sa okolinom obuhvata prirodno bogatstvo u vidu Parka prirode Stara planina i Specijalnog rezervata prirode Jerma, vodopade, reke, jezera, kanjone, klisure i pećine. Drugi segment čini kulturno bogatsvo u obliku tradicije, kulture i običaja ovog kraja Srbije, pirotski govor, pirotsko ćilimarstvo. U samom gradu može se videti srpska srednjevekovna tvrđava Momčilov grad i Muzej Ponišavlja a u blizini i kameno selo Gostuša. Uz neverovatne ukuse i specijalitete staroplaninske trpeze i lokalne gastronomije u vidu pirotskog kačkavalja, đubeka, pirotske peglane kobasice, staroplaninske jagnjetine, staroplaninskog meda, sira, domaćih vina i rakije Pirot i njegova okolina ostaju zauvek u sećanju! Voznja do Babinog zuba. Smeštaj u hotel. Večera. Slobodno veče. Noćenje.

  1. DAN  STARA PLANINA-BABIN ZUB-VODOPAD BIGAR

Posle doručka polazak na pešačku turu do vrha Babin zub. Kretaćemo se kružnom šumskom stazom  od planinarskog doma 8 km u jednom smeru dok ne dodjemo do samog vrha. Staza je dobro obeležena i ovaj uspon se smatra lakom pešačkom planinarskom turom.

Napomena: Pešačenje nije obavezno. Svoje slobodno vreme u slučaju da ne zelite da pešačite do vrha Babin zub možete iskoristiti za šetnju po ski centru i skijanje na stazama. Polazak ka Pirotu u popodnevnim satima. Poseta vodopadu Bigar.

Vodopad Bigar se nalazi na Staroj planini, na oko 5 kilometara udaljenosti od sela Kalna na glavnom magistralnom putu Knjaževac-Pirot. Vodopad je visok 35 metara i smešten je na nadmorskoj visini od 450 metara. Voda se preliva preko lakog, rupičastog kamena, bigra, po kojem je vodopad i dobio naziv. Područje Bigar potoka, pod imenom “Dolina potoka Bigar”, na zapadnom obodu Stare planine u jugoistočnoj Srbiji proglašeno je zaštićenim područjem II kategorije, regionalnog odnosno velikog značaja, kao spomenik prirode “Dolina potoka Bigar”. Povratak u hotel, večera, noćenje.

3.DAN MANASTIR SUKOVO- TUPAVICA- ZAVOJSKO JEZERO

Nakon doručka i odjave iz hotela polazak ka manastiru Sukovo.

Manastir Sukovo podignut je od 1857. do 1859. godine, o čemu svedoči natpis iznad prozora na zapadnoj fasadi. Zidan je sivim tesanim kamenom naizmenično sa vrućim krečom, a pokriven ćeramidom. Priprata crkve je obnovljena 2014.godine. Sama crkva živopisana je 1869. godine. Zidna dekoracija predstavlja hronološki presek istorije Starog zaveta, hrišćanske i srpske crkve. Crkva je posvecena Usponu Presvete Bogorodice i cuva tajnu o njenom ktitoru i jednom bogatom Turcinu koji je u tim teskim vremenima finansirao izgradnju ovog manastirskog objekta. Manastir je pod zaštitom države od 1968. godine. Nastavak putovanja do vodopada Tupavica.

Vodopad Tupavica se nаlаzi u neposrednoj blizini selа Dojkinci, u jednom od najlepših predela parka prirode Stara planina i jedan je od najpristupačnijih staroplaninskih vodopada. Od sela Dojkinci, tačnije od poslednjeg objekta u selu, planinarskog doma Dojkinci, udaljen je 4,5 km. Do vodopada cemo se kretati pesice, atarskim/šumskim putem koji je obeležen dobrom signalizacijom, bez većih napora za obilazak i uživanje u prizorima nestvarne lepote Stare planine. Vodopad Tupavica jedan je od najuslikanijih vodopada na Staroj planini. Posebno je lep u proleće i kasnu jesen, kada je i velika količina vode koja se sliva sa okolnih vrhova. U toku zime, dešava se da se vodopad zaledi, kao i ostali vodopadi na Staroj planini što predstavlja posebnu atrakciju. Nakon obilaska vodopada Tupavica nastavak putovanja ka Zavojskom jezeru.

Zavojsko jezero je jedino u našoj zemlji nastalo koluvijalnim procesima (geormorfološki proces koji nastaje pod neposrednim dejstvom gravitacije). Jezero je po načinu postanka urvinsko, što znači da je u pitanju tip tektonskog jezera, koje nastaje pri jačim zemljotresima ili pod uticajem čoveka, urvanjem zemljišta i pregrađivanjem reke. 1963 godine, usled ovih pokreta obrušio se deo planine i pregradio planinsku reku Visočicu. Kasnijim uticajem čoveka izgrađena je brana i jezero sada spada u kategoriju veštačkih jezera/akumulacija. Dužine je 17 km, nаjveće izmerene dubine 70 metаrа i širine do 300 metаrа. Odlikuje se velikom čistoćom i prozirnošću vode. Udаljeno je svegа 17 km od Pirotа i predstаvljа nаjposećenije mesto zа odmor, koje kаrаkterišu lepotа prizorа i nekoliko izletištа i mestа zа kаmpovаnje. Slobodno vreme na jezeru za šetnju i individualne aktivnosti. Polazak ka Beogradu u popodnevnim satima, dolazak na mesto polaska do 22h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE SE MOGU PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANAPRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  10.500 RSD

Za decu od 5 do 12 godina cena se umanjuje za 1000 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Shopping Basket