Srpska Sveta gora

OVČAR -PEŠAČKA TURA

JEDNODNEVNI IZLET IZ BEOGRADA

POLAZAK:SUBOTA  09.APRIL 2022.

Iskustvo za pamćenje

Na prostoru između užičke i čačanske kotline između masiva Ovčara sa jedne i Kablara sa druge strane reka Zapadna Morava usekla je veličanstvenu klisuru dužinom od oko 20 kilometara. Na mestu gde je klisura najuža reka formira prirodni fenomen-uklještene meandre stvarajući tako predeo jedinstvene lepote i posebnih odlika sa veoma specifičnom mikroklimom zaštićenom od jakih vetrova. U Ovčarsko kablarskoj klisuri i gustim šumama Ovčara i Kablara živi preko 600 biljnih i preko 100 životinjskih vrsta a vode koje u klisuri izviru narod je od davnina smatrao lekovitim. Snaga reke Morave iskorišćena je za proizvodnju električne energije izgradnjom betonskih brana kojima je sredinom 20 veka reka pregrađena na 2 mesta.Tako su nastala dva jezera Ovčarsko na ulazu i Međuvršje na izlazu iz klisure kao i jezero Parmenac. Na padinama Ovčara i Kablara koje su svojom pitomom klimom, mirom i skrovitošću od davnina privlačille duhovnike i askete osnovano je 10 srpskih srednjevekovnih manastira i dva sveta mesta pa je područje klisure narod nazvao imenom Srpska Sveta gora. Veruje se da je većina ovčarsko kablarskih manastira izgrađena u periodu od 12. do 17. veka kada se veliki broj stanovnika pred turskom najezdom sa juga povlačio ka severu, među kojima se doselio i deo monaštva sa grčkog Atosa...

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 06h dolazak u Ovčar banju oko 09h. Polazak na pešačku turu ka vrhu Ovčara u pratnji planinarskog vodiča.

OPIS STAZE

Staza počinje na desnoj obali Morave iznad starog železničkog mosta i vodi kroz guste listopadne šume do vrha Ovčara.Ukupna dužina planinarskih staza na Ovčaru je 90 kilometara a sve staze su veoma dobro obeležene putokazima i planinarskim oznakama. Za savladavanje naše staze nije potrebna posebna priprema niti fizička kondicija ali je uspon konstantan i traje oko 2 do 3 sata laganog hoda u dužini od oko 6 kilometara. Potrebno je poneti udobnu obuću i odeću prilagođenu vremenskim uslovima i dovoljno vode. Krećemo se uglavnom šumskim stazama ili kolskim putevima sa povremenim pauzama za odmor na izvorima i vidikovcima i posetu manastirima.

Manastir Svete Trojice nalazi se u ataru sela Dučalovići na padinama Ovčara. Sagrađen je u 16. veku, mnogo puta je rušen i obnavljan a tokom Drugog svetskog rata stradao je i od nemačkih bombi. Jedan je od najlepših manastira u Ovčarsko kablarskoj klisuri. Poseta manastiru nakon 2-3 kilometra uspona, pauza za odmor. Nastavak puta u pravcu vrha, kratka pauza na visini od oko 600 metara na vidikovcu sa pogledom na klisuru. Dolazak na vrh Ovčara.

Na vrhu Ovčara, na visini od 986 metara nalazi se predajnik Radio televizije Srbije. Sa ovog mesta pruža se fantastičan pogled na celu čačansku kotlinu i na jezero Međuvršje sa uklještenim meandrima Zapadne Morave. Pauza na vrhu Ovčara za odmor i uživanje u pogledu. Povratak ka Ovčar banji silaznom stazom od oko 6 kilometara (oko 2 sata je potrebno za silazak).Pauze za posetu manastirima Sretenje i Preobraženje.

Manastir Sretenje nalazi se na visini od oko 800 metara. Po predanju, sa vrha Ovčara je bačena kruna a na mestu gde je pala sagrađen je manastir. Osim po bogatoj riznici i vrednim freskama iz 19.veka manastir je nadaleko poznat i po lekovitim uljima i melemima koje monahinje pripremaju od lekovitog bilja sa Ovčara.

Manastir Preobraženje prvobitno se nalazio na levoj obali Morave ali je tokom izgradnje pruge Čačak-Višegrad 1910.godine srušen i ponovo podignut na drugoj obali. Manastir je poznat po tome što monasi u njemu žive po jerusalimskom tipiku kao i monasi u Hilandaru. Nema parohiju niti imovinu već živi samo od molitve po amanetu Vladike Nikolaja. Dolazak u Ovčar banju. Slobodno vreme za šetnju, odmor i kupanje u termalnom bazenu hotela Kablar.

Ovčar banja sa svojim izvorima lekovite vode jedna je od najstarijih banja na teritoriji Srbije. Vode koje izviru u Ovčar banji imaju konstantnu temperaturu od 38 stepeni a njihovo blagotvorno dejstvo na ljudsko zdravlje potvrđeno je u lečenju nerava, oboljenja kostiju, zglobova, reumatskih tegoba...U hotelu Kablar koji se nalazi nedaleko od brane u Ovčar banji svi posetioci mogu uživati u čarima bazena napunjenog termalnom banjskom vodom. (Cena ulaznice na bazen 300 dinara). U večernjim satima polazak za Beograd , dolazak na mesto polaska oko 22h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  2200 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1800 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Upoznaj Srbiju

Izaberi svoju avanturu

Tara

Prirodne čarolije

Osećajte se tarski!

Uvac i Pešter

Đerdap gvozdena kapija

Prirodne čarolije

Tamo gde je Dunav najlepši…

Shopping Basket