Šid grad i inspiracija Save Šumanovića

SOTSKO JEZERO-ŠID-SREMSKI FRONT-MOROVIĆ

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:01.10.2022.

Iskustvo za pamćenje

Ako želite da doživite Srem u pravom smislu šta Srem treba da predstavlja onda je poseta gradu Šidu i selima šidske opštine idealna destinacija. Mozaik sastavljen od istorije, umetnosti, bogate i raznovrsne sremske kuhinje, arheologije, različitih nacionalnosti sa svojim tradicijama i običajima ravnice i brežuljaka koji se prepliću u laganom ritmu kako putujete kroz našu opštinu, jeste nešto što će turistima svakako prijati i ostaviti jak utisak“

Kristina Radosavljević, direktorka TOŠ.

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu blok 20 Novi Beograd)  vožnja do Šida. Slobodno vreme za doručak i kafu.Odlazak na Sotsko jezero, šetnja i odmor na obali.

Sotsko jezero- na najzapadnijem delu Fruške gore, pokraj mesta Sot a na samo desetak kilometara od Šida, nalazi se Sotsko jezero. Ova veštačka akumulacija nastala je 80-ih godina, površine je 33 hektara i dubine od oko četiri metra i pripada Nacionalnom parku Fruška gora. Prelep prirodni ambijent ga svrstava u jedno od najlepših fruškogorskih jezera. Na desnoj obali se nalazi malo vikend-naselje sa nekoliko kuća, a na levoj drveni splav sa kućicom i nekoliko dokova.Nakon obilaska i kratkog odmora na jezeru Sot odlazak do najzapadnijeg manastira na Fruškoj gori - Privina Glava.

Manastir Pivina Glava- od 16 manastira na Fruškoj gori manastir Privina Glava je najzapadniji nalazi se  svega par km od granice sa Hrvatsko u istoimenom selu. Posvećen je Saboru Sv. Arhandjela a celokupan kompleks podignut je u XVII veku. Osnovao ga je monah Priva po kojem je i dobio ime. Ovaj manastir je najstariji manastir na Fruškoj gori koji predstavlja dobro od velikog  kulturnog značaja sa mnogobrojnim relikvijama koje čuva i koje su vezane za porodicu Jovana Brankovića koji je upravljao Sremom. Oko manastira se  nalaze i mnogobrojni ostaci tvrdjava iz vremena Autstrougara. Njegova osnova je u moravskom stilu dok je u potonjim vekovima nadograđivan. Nakon posete manastiru Privina glava odlazak u posetu Spomen kompleksu Sremski front.

Poseta Spomen kompleksu „Sremski front“ – veličanstveno spomen obeležje, memorijalni kompleks koji podseća sve generacije na jednu od najvećih i najtežih odlučujućih bitaka Drugog svetskog rata. Podignut je u čast svim žrtvama za oslobođenje od fašističkog okupatora prilikom probijanja i završnih operacija na Sremskom frontu 1945. godine.

Grad Šid-obilazak Saborne crkva Svetog Nikolaja u kojoj se čuva deo moštiju kneza Lazara, odlazak u  Muzej naivne umetnosti- otvoren je 1970. godine inicijativom Ilije Bašičevića Bosilja, slikara i svetskog klasika marginalne umetnosti, kao njegov svojevrstan legat. Nakon obilaska muzeja odlazak  u Galeriju slika Save Šumanovića i porodičnu kuću ovog umetnika.  Galerija ”Sava Šumanović” osnovana je 1952. godine. Umetnički fond, koji čine 417 slika, smešten je u porodičnoj kući Šumanovića. Većinu slika Šumanović je naslikao u poslednjoj deceniji života u Šidu. Izložbeni prostor galerije zahvata 600 m2. Na tom prostoru se nalazi i više od 5000 arheoloških predmeta pronađenih na lokalitetu Gradina na Bosutu, u blizini Šida, iz vremena neolita.

Slobodno vreme za individalne aktivnosti i ručak. Nakon obilaska Šida odlazak u jedno od najlepših sela na teritorijama Srema selo Morović.

Selo Morović udaljeno je 15 kilometara od Šida i po mnogo čemu je posebno. Selo sa jako dobrim razvijenim seoskim turizmom i dubokom istorijom čime se u mnogobrojnim spisima pojavljuje kao značajno selo tokom srednjeg vek. Nalazi se na ušću reka Bosut i Studba u prirodnom ambijentu okruženom sa oko 20.000 hektara hrastovih šuma. Morovićani uporno rade na tome da im selo bude lepo, funkcionalno i privlačno za turiste, koji u njemu mogu naći štošta zanimljivo. Razvoj seoskog turizma jedan je od zadataka razvoja ovog sela smeštenog u zagrljaju gustih šuma i dve reke.

Obilazak:  Rimokatoličke crkve Svete Marije (jedne od najstarijih bazilika na područijima Balkana koja datira iz XIII veka); Vojna ustanova Morović sastavljene iz nekoliko celina: vilu „Košuta“- danast pretvorene u restoran, kao i vilu „Srna“ koja je bila predviđena za Titov  oporavak posle lečenja u Ljubljani, a u kojoj on nikad nije bio.  Upravo ta Titova vila je poseban rezidencijalni objekat sa velikom salom za bilijar, 2 luksuzna apartmana sa stilskim nameštajem i izuzetno uređenim kupatilima. Ambijent je ukrašen vrednim lovačkim trofejima iz bogatog lovišta Morovića.Tu su i velike zelene površine, sportski teren i kružne staze koje su pogodne za razne vidove rekreacije. Živopisna okolina, nepregledne šume i ribnjak pružaju zadovoljstvo u šetnji, lovu, ribolovu i vožnji fijakerom, kao i poseta mnogobrojnim etno-restoranima. Slobodno vreme.Polazak za Beograd u večernjim časovima

Predvidjen dolazak u Beograd u 21:00h

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  1790 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1300 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Slični programi

Neispričane legende i tajne

Banatske tajne - Tisa

Neispričane legende i tajne
UMETNOST

Vodimo vas na reku Tisu da otkrijemo sve njene tajne!

Od starog do Novog Bečeja, preko šlajza do Bisernog ostrva, benediktanske opatije i jezera koje leči!!!

Život plemića u Austrougarskom carstvu

Neispričane legende i tajne
UMETNOST

Ljubavi – spletke – tamnice – tajne

Shopping Basket