Sećanje na kneza Lazara i kneginju Milicu

LJUBOSTINJA KRUŠEVAC JASTREBAC

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:21.08.2022.

Iskustvo za pamćenje

"Ja ne odlučujem o polasku u boj po tome kolika je sila koja mi preti,

već po tome kolika je svetinja koju branim"   

                                                                                    Knez Lazar

Polazak iz Beograda u 7h, voznja preko Mladenovca i Kragujevca do manastira Ljubostinja.

Manastir Ljubostinja sa crkvom Uspenja Presvete Bogorodice je građen od 1388. do 1405. godine. Zadužbina je kneginje Milice supruge kneza Lazara. Manastir je dobio ime po staroslovenskoj reči “Ljubovstinja”, koja znači “mesto ljubavi” jer su se upravo na tom mestu prvi put sreli i upoznali budući supružnici, kneginja Milica i Knez Lazar. Manastir Ljubostinja predstavlja jedan od najlepših i najreprezentativnijih primera moravske škole koja se prepoznaje po veličanstvenoj spoljašnjoj dekoraciji (kolonetama, rozetama…). Graditelj manastira je protomajstor Rade Borović, poznati Rade Neimar kako su ga nazivali u narodnim srpskim pesama, čije se ime nalazi na pragu prolaza iz priprate u naos, a koji je takodje gradio i manastir Ravanicu. Živopis manastira Ljubostinja je rađen u dva navrata, posle Kosovske bitke, 1392. godine i 1403.godine, i do danas je slabo očuvan. S obzirom da je manastir spaljen od strane Turaka, i veći deo živopisa je trajno izgubljen. Danas manastir Ljubostinju čini sestrinstvo od pedeset monahinja, posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice, a manastirska slava je Preobraženje, koje se praznuje 19. avgusta. Nastavak putovanja do Kruševca. Poseta Narodnom muzeju i Lazarevom gradu. Obilazak centralnog gradskog jezgra u kome se nalaze najznačajnija zdanja kao i spomenik Kosovskim junacima. Slobodno vreme.

Kruševac je kao svoju prestonicu podigao knez Lazar 1371.godine. Prvi put se spominje 1387.godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije, mesto iz koga se rukovodilo i koje je davalo inicijativu za organizaciju države. Knez Lazar je ostao zapamćen po presudnoj bici na Kosovu 1389.godine. Borba se završila pogibijom oba vladara Murata I i kneza Lazara i porazom srpske vojske koja je zbog otpora neprijatelju postala predmet epskog slavljenja kroz vekove. Nakon pogibije kneza Lazara, kneginja Milica upravlja gradom a potom njen sin Stefan. Oko 1408. godine Stefan prestonicu preseljava u Beograd, koji je dobio od Mađara. Kruševac biva već 1413.godine dosta porušen od napada Turaka. Nakon smrti despota Stefana 1444.godine , Turci osvajaju Kruševac. U doba turskog ropstva, grad dobija novo ime-Aladža Hisar (Šareni grad). Kruševac je bio oslobađan u više navrata, ali je konačnu slobodu dobio tek 1833. godine. Savremeni Kruševac je moderan grad sa razvijenom privredom, prosvetom i zdravstvom između reka Zapadne Morave i Rasine. Udaljen je 190 km od Beograda na severu i oko 20 km od šumovitog Jastrebca na jugu. Ime Kruševac, prema jednom predanju, nastalo je izmenom reči "krušac", što je naziv za obli kamen, kojim je stari grad zidan, najvećim delom. U gradu se izdvajaju kulturno  istorijske celine i spomenici:

Lazarev grad-arheološki park, danas predstavlja ostatak srednjevekovnog grada koji je podigao knez Lazar 1371. godine. Grad se sastoji od Donžon-kule i Malog grada. Bedemi su mestimično široki i do dva metra a za odbranu od napadača služile su manje kule kao i potok na istočnom delu. U samom utvrđenju sagrađeni su: dvor, pridvorna crkva i nekoliko pomoćnih zgrada. U današnjoj Staroj čaršiji nalazilo se podgrađe sa trgovima, zanatskim radnjama i trgovinama. Tu je nekada živela i dubrovačka kolonija trgovaca. Spomenik knezu Lazaru, osnivaču Kruševca nalazi se u istočnom delu parka. Autor je Nebojša Mitrić. Inspiraciju za položaj kneza Lazara uzeo je od srednjevekovnih vladara:sedeći stav sa mačem u krilu.Figura kneza Lazara simbolizuje:graditeljstvo, osnivača i čoveka koji se žrtvovao zarad drugih. Elementi na levom ramenu simbolizuju njegov grad, Kruševac. Prostor u obliku prozora kod Lazareve leve ruke simbolizuje manastire i crkve koje je sagradio (Lazarica, Ravanica).

Zgrada Narodnog muzeja u arheološkom parku sagrađena je 1863. godine za Kruševačku gimnaziju. Eksponati u salama su raspoređeni hronološkim redom od praistorije do XIX veka. Muzej ima dvanaest izložbenih sala. U prizemlju su primerci iz neolita, antike i srednjeg veka (Lazarevo doba), a na spratu: srednji vek (doba despota Stefana), turski period, Kruševac u XIX veku etnografija i Odeljenje odela Kosovske bitke u umetnosti. Od značajnih predmeta mogu se videti: raznovrsni eksponati neokuta i rimskog perioda, srednjovekovno oružje, nakit, staklo, kao i predmeti za svakodnevnu upotrebu od metala i keramike, kopije dokumenata i knjiga iz XIX veka. Posebnu pažnju privlače eksponati kopija Lazareve haljine, makete Lazarevog grada.

Crkva Lazarica je uz kruševački grad, u čijem jezgru se i nalazi, najstarije i najvrednije kulturno dobro u gradu. Podigao ju je knez Lazar kao pridvornu crkvu svoje novosagrađene prestonice u slavu prvog sina Stefana, naslednika prestola. Crkvu je posvetio arhiđakonu Stefanu, zaštitniku dinastije Nemanjića. Otuda i njeno izvorno ime: Crkva Svetog Prvomučenika Stefana. Izgrađena je , najverovatnije, između 1376. i 1380. godine. Na istočnoj strani nalazi se kula tzv. zvonik koji je Kruševcu darovao Karađorđe. Ispred ove crkve osveštena je srpska vojska pred polazak na Kosovo. Lazarica je prvi objekat u Srbiji koji je doživeo stručnu restauraciju i konzervaciju, što je obavljeno u periodu od 1904. do 1908. godine, pod rukovodstvom arhitekte Pere J. Popovića.

Spomenik kosovskim junacima sagrađen 1889. godine delo je autora Đorđa Jovanovića. Spomenik je visok deset metara na čijem se vrhu nalazi figura Boška Jugovića, barjaktara na polju Kosovu i vile koja junaku na glavu stavlja lovorov venac u znak časti i slave za njegovu žrtvu. Spomenik ukrašavaju bronzane figure devojke -Srpkinje i slepog guslara Filipa Višnjića , reljefi sa prikazima zakletve pred polazak u boj i pogibije cara  Murata, kao i grbovi Srbije iz različitih epoha sa ugraviranim godinama značajnim za istoriju Srbije. Spomenik okružuje dekorativna ograda od livenog gvožđa sa motivima stilizovanih kosovskih božura. Nakon posete Kruševcu nastavak putovanja do planine Jastrebac. Slobodno vreme za odmor i ndividualne aktivnosti u poznatom jastrebačkom izletištu "Jatrebac lake resort".

Jastrebac je najviša planina u blizini Kruševca, do koje se stiže preko sela Golovode, Lomnica i Buci. Prostrana visoravan sa veštačkim jezerom leži na oko 650 metara nadmorske visine, a od Kruševca je udaljena oko 20 km. Jastrebac je vrlo stara planina koja je postojala još u tercijaru i uzdizala se iz tercijarnog mora kao veliko ostrvo. Najviši vrhovi Đulica-1491 m i Pogled-1481 m, predstavljaju prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja. Jastrebac je najšumovitija planina ovog dela Balkana ispresecana brojnim pešačkim i planinarskim stazama. Odlikuje se obilnom listopadnom i četinarskom šumom i jedinstveno je stanište belih breza. Planina je bogata šumskim plodovima posebno pečurkama i lekovitim biljem. Jastrebac ima izvanredne klimatske uslove:osunčanost tokom cele godine, sveže vazdušne struje i nezagađenu sredinu i upravo zahvaljujući ovako blagoj klimi i raznolikosti flore i faune, pruža izuzetne mogućnosti za odmor i planinarenje. U okviru Resorta postoje dva rezidencijalna objekta, hoteli Trayal i Merima kao i zanimljiv avantura park. Slobodno vreme za odmor, šetnju i individualne aktivnosti do polaska za Beograd. Dolazak na mesto polaska u kasnim večernjim satima.

 

 

 

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI 2700 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 2000 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

NAŠA PONUDA

SLIČNI PROGRAMI

Stazama dinastije Nemanjića

Putevima prošlosti

Srbija je velika tajna…

 

Dolina jorgovana

Putevima prošlosti

Da li je dolina jorgovana samo predeo iz srpske bajke ili i danas postoji?

Kragujevac 

Shopping Basket