Sarajevo & Jahorina

sa posetom Mostaru i Vrelu Bosne

Dan zaljubljenih & Sretenje

3 dana/2 noćenja

POLAZAK: 13.02.2022.

Iskustvo za pamćenje

"Ovdje se čovjeku čini da može dugo živjeti, jer na hiljadu mjesta po Sarajevu teku česme..."

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN BEOGRAD - SARAJEVO

Polazak iz Beograda u 06.00h, putovanje  preko Šapca i Romanije do Sarajeva uz kratkotrajne pauze za kafu, doručak i predah od puta. Dolazak u Sarajevo u ranim popodnevnim časovima. Polazak na pešačku turu sa lokalnim vodičem u trajanju od oko 1,5h. Upoznavanje sa najlepšim i najznačajnijim gradskim četvrtima i građevinama: Vijećnica, Inat kuća, Carska džamija, katolička crkva, Principov most, Bazar, srpska pravoslavna crkva, ulica Ferhadija, Baš čaršija... 

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i saobraćajni centar.Centralni delovi grada smešteni su u Sarajevskoj kotlini koja se pruža od istoka prema zapadu i završava u Sarajevskom polju, a najstariji delovi grada (Vratnik Bistrik, Hrid, Kovači i Alifakovac) su na padinama okolnih bregova. Kroz grad od istoka prema zapadu protiče reka Miljacka koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine. U zapadnom delu Sarajevskog polja na području prigradskog naselja Ilidža izvire jedna od najvećih reka u Bosni i Hercegovini-Bosna koja nastaje od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući jedinstven park prirode Vrelo Bosne. Grad okružuju šumoviti obronci olimpijskih planina jedinstvene lepote, čiji vrhovi prelaze 2000 metara visine:Bjelašnica(2067 m), Jahorina (1916 m), Igman, Treskavica i Trebević (1629 m).

Osnivačem Sarajeva smatra se Isa beg Ishaković koji je 1462. izdao naredbu o formiranju grada, sagradio prvu džamiju, dvor, most i nekoliko javnih ustanova. 1507. grad se prvi put pominje svojim današnjim imenom (ime od Saraj-ovasi, „polje oko dvora“). Intenzivni razvoj zanatstva i trgovine brzo su od Sarajeva stvorili bogat grad, raskrsnicu religija i kultura, trgovačkih puteva i putnika. U 16.veku to je bio jedan od najbogatijih gradova u ovom delu Evrope, kada su izgrađene i neke kapitalne građevine koje i danas predstavljaju bisere arhitekture i civilizacije tog doba. 1914. godine u Sarajevu su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija, čime je otpočeo Prvi svetski rat. Sedamdeset godina kasnije, 1984.godine u gradu su održane 14. Zimske Olimpijske igre. Grad je pretrpeo razaranja i dug period oporavka i izgradnje nakon ratova 90-ih godina čije su posledice i danas vidljive, kako na njegovim građevinama tako i u izmenjenoj nacionalnoj strukturi stanovništva. Uprkos tome, urbanu sliku grada danas karakterišu brojni sakralni objekti, džamije iz osmanskog perioda, pravoslavne, katoličke i evangelističke crkve, sinagoga i drugi kulturno-istorijski spomenici, koji svi zajedno Sarajevo čine jedinstvenim spojem istoka i zapada, gradom kontrasta, kulture i multikulture, sličnosti i različitosti koje se međusobno mešaju i prepliću. Sarajevo je danas najveći turistički centar Bosne i Hercegovine u koji se dolazi i zbog jedinstvenog fenomena u Bosni poznatog pod imenima sevdah, merak i ćeif koji u slobodnom prevodu, svi znače samo jedno-uživanje! Nakon pešačke ture smeštaj u hotel. Slobodno vreme u Sarajevu za samostalan obilazak grada i individualne aktivnosti. Noćenje.

 2 DAN SARAJEVO - VRELO BOSNE - MOSTAR ( FAKULTATIVNI IZLETI )

Doručak. Skupljanje ispred hotela i polazak na fakultativni izlet do Vrela Bosne.

Spomenik prirode Vrelo Bosne, koji se prostire na površini od 603 hektara, nalazi se u podnožju planine Igman, u naselju Ilidža, oko 15 kilometara od centra Sarajeva. Izvorište reke Bosne, prekrasna jezera kojima plivaju ribe i plove labudovi, otočići obrasli bujnim zelenilom, te činjenica kako je u vrelim letnjim mesecima tamo temperatura nekoliko stepeni niža nego u gradu Sarajevu, neki su od razloga zbog kojih je Vrelo Bosne već više od stotinu godina omiljeno izletište Sarajlija.Ovo područje stanište je različitih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke endemske. Mala Bosna, vodotok u koji se uliva šest izvora, stanište je autohtone vrste potočne pastrmke. Vrelo Bosne je i prostor na kojem se nalazi glavno izvorište pitke vode Sarajeva - "Bačevo". Ovo izletište je ograđeno i uređeno – postavljene su klupe za sedenje, natkrivena odmarališta, igralište za decu, a u centralnom delu kompleksa nalazi se i restoran u kojem je specijalitet sveža ulovljena rečna pastrmka. Nakon obilaska Vrela Bosne, polazak na fakultativni izlet u grad Mostar.

Mostar, grad na reci Neretvi, koji je ime dobio po mostovima i njihovim čuvarima najveći je grad i upravno sedište Hercegovine i hercegovačko-neretvanskog kantona. Grad koji je nastao na temeljima prvobitnih naselja još iz doba praistorije o kojoj svedoče brojna nalazišta koja pripadaju bakarnom, bronzanom i gvozdenom dobu, doživeo je i preživeo rimsku, tursku i austrougarsku vladavinu kao i brojna razaranja i stradanja tokom Drugog svetskog a posebno tokom građanskog rata 90-ih godina. Današnji grad Mostar, prostire se u tri kotline: Mostarska na zapadu, Bijelo polje na severu i i Bišće polje na jugu koje okružuju planine Velež i Prenj i brojna brda i uzvišenja. Najlepši i najsunčaniji hercegovački grad, krase brojna zdanja koja čine centralno jezgro starog grada:

Kujundžiluk-orijentalna čaršija sa čuvenim mostarskim dućanima i Starim mostom na Neretvi u sredini;

Stari Most kao najupečatljiviji i najpopularniji prizor iz Mostara. Originalni most sagradili su Turci 1566. godine, ali je isti bio uništen u ratu 1993. godine. Most je obnovljen 2004. godine, a u obnovi su dobrim delom korišćeni originalni materijali. Čak i u svom obnovljenom obliku pravi je predstavnik islamske arhitekture zajedno sa svoja dva utvrđena tornja, Halebija i Tara;

Koski Mehmed-pašina džamija sagrađena je 1619. godine, a smeštena je u najstarijem delu Mostara, pored reke Neretve.U džamiji se nalazi izvanredna kolekcija zapisa iz Kurana kao i tepih koji je poklonio austrijski monarh Franjo Josip I. Kupovinom jeftinih ulaznica možete se popeti na minaret za spektakularan pogled na grad.

Muzej Stari Most nalazi se pored mosta, na istočnoj strani. Uključuje izložbe o istoriji mosta kao i fotografije iz razdoblja rata. U muzeju se nalazi i ulaz u podzemne iskopine koje se mogu posetiti.

Kriva Ćuprija nalazi se pored Starog Mosta. Izgrađena je 1558. godine i podseća na Stari Most. Originalni kamen od kojeg je bio sagrađen uništen je u poplavi 2001. godine, ali uskoro je obnovljen na inicijativu UNESCO-a.

Muslibegovića kuća sagrađena je pre otprilike 300 godina i smatra se jednom od najlepših kuća iz osmanskog perioda na Balkanu. Kuća se razlikuje od prethodnih gradnji u tom vremenu po tome što u središtu sadrži vrt. Podeljena je na deo za muškarce i deo za žene. Ovde možete uživati u očuvanoj gradnji, predmetima i dokumentima koji daju uvid u život pod vlašću Osmanlija.

Saborna crkva u Mostaru (Crkva Svete Trojice) najstarija je hrišćanska crkva u Mostaru. Sagrađena je 1873. godine, ali je bila uništena za vreme rata, 1992. godine. Crkva se smatra jednom od najlepših pravoslavnih crkava na Balkanu. Rekonstrukcija crkve započela je2010. godine. Obilazak Mostara i najznačajnijih objekata kulturne baštine ovoga grada. Slobodno vreme za individualne aktivnosti u gradu, ručak, šetnju do popodnevnih časova. Povratak u Sarajevo u večernjim satima. Noćenje.

Napomena: Putnici koji ne žele da idu na fakultativne izlete ( ili jedan od njih ) ostatak svog dana mogu provesti u Sarajevu i sami organizovati sebi svoje slobodno vreme.

 3.DAN SARAJEVO -  JAHORINA - BEOGRAD

Doručak, napuštanje smeštaja. Polazak na Jahorinu.

Sa najvišim vrhom Ogorjelica smeštenim na 1916m iznad nivoa mora, ova moćna planina dinarskog planinskog masiva, nalazi se na spoju hladne kontinentalne i tople mediteranske klime. Takva klima pogoduje velikim količinama snežnih padavina pa je na Jahorini prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem preko 145, a visina snežnog pokrivača može narasti i do 5m. Sarajevo glavni grad BiH, ujedno je i najbliži veliki grad, od čijeg se međunarodnog aerodroma do Jahorine može doći na dva načina. Prvi vodi preko Istočnog Sarajeva (put dužine 31 km) a drugi preko Pala (put dužine 37 km). Davne 1984. godine Jahorina je bila jedna od pozornica zimskih Olimpijskih igara koje su se tog februara održavale u Sarajevu. Na jahorinskim stazama takmičila su se tada najpoznatija skijaška imena. Bogata istorija koja se neguje i promoviše, nadograđena najmodernijom skijaškom infrastruktutrom plasirala je ovu olimpijsku planinu na sami vrh skijaških destinacija šireg regiona kao i velikog dela Evrope. Ona predstavlja nezaobilaznu destinaciju na mapi ljubitelja snega i zimskih sportova iz celog sveta, pa je tako u toku zimske sezone poseti i do 265.000 skijaša. Pored  mogućnosti za bavljenje zimskim sportovima Jahorina raspolaže i brojnim pešačkim stazama za ljubitelje pešačenja i boravak u prirodi, kako u zimskom tako i u letnjem periodu. Posetiocima je na raspolaganju veliki broj restorana, žičara, objekata za boravak i zabavu. Slobodno vreme u turističkom centru na Jahorini za istraživaje i individualne aktivnosti do polaska za Beograd u popodnevnim satima nakon ručka. Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

OPIS SMEŠTAJA: Hotel Holiday je otvoren za XIV Zimske olimpijske igre Sarajevo 1984. godine i od tada je, kao svedok novije istorije Bosne i Hercegovine, postao nezaobilazno mesto za poslovne putnike i turiste. Hotel se nalazi na glavnoj gradskoj saobraćajnici u naselji Marijin dvor , na oko 20 minuta hoda od Baš čaršije i skoro svih gradskih atrakcija. Prostoran i komforan, modernog enterijera sa intimnom atmosferom, Hotel Holiday se prostire na deset etaža sa ukupno 380 ugodno opremljenih smeštajnih jedinica, od kojih su 364 sobe i 16 apartmana. Sve hotelske sobe su klimatizovane sa TV i mini barom, kupatilom sa kadom i tušem, fenom za kosu i ogrtačima. Sve navedene smeštajne jedinice uključuju prostor za sedenje, satelitsku TV i besplatni internet. U sklopu hotela gostima je na raspolaganju Nacionalni restoran, Aperitiv bar, poslastičarnica, Caffe Inn, Welness i Fitness centar kao i brojni drugi sadržaji. Smeštaj je predviđen u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, na bazi noćenja sa doručkom, obroci se služe po principu švedskog stola. Doplata za jednokrevetnu sobu na upit.

 

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI EUR 99

(u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate)

Deca od 5 do 12 cena se umanjuje za  dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Izaberi svoju avanturu

Putuj sa osmehom!

Stara planina

Prirodne čarolije

Babin zub i vodpadi Stare planine

Na skriveno te vodim mesto

Prirodne čarolije

Žabljak Kotor Cetinje Lovćen

Justinijanov grad

Putevima prošlosti

Leskovac Caričin grad

Shopping Basket