Sarajevo i Mostar

2 dana/1 nocenje

POLAZAK 8.-10.OKTOBAR

Iskustvo za pamćenje

"Ovdje se čovjeku čini da može dugo živjeti, jer na hiljadu mjesta po Sarajevu teku česme..."

PROGRAM PUTOVANJA 

1.DAN PETAK BEOGRAD-MOSTAR

Polazak iz Beograda u kasnim vecernjim satima vožnja preko Sarajeva do Mostara sa usputnim pauzama za odmor i osveženje.

2.DAN SUBOTA MOSTAR

Dolazak u Mostar u ranim jutarnjim satima. Slobodno vreme za obilazak Starog grada  i individualne aktivnosti.

Mostar, grad na reci Neretvi, koji je ime dobio po mostovima i njihovim čuvarima najveći je grad i upravno sedište Hercegovine i hercegovačko-neretvanskog kantona. Grad koji je nastao na temeljima prvobitnih naselja jos iz doba praistorije o kojoj svedoče brojna nalazišta koja pripadaju bakarnom, bronzanom i gvozdenom dobu, doživeo je i preživeo rimsku, tursku i austrougarsku vladavinu kao i brojna razaranja i stradanja tokom Drugog svetskog a posebno tokom građanskog rata 90-ih godina. Današnji grad Mostar, prostire se u tri kotline: Mostarska na zapadu, Bijelo polje na severu i i Bišće polje na jugu koje okružuju planine Velež i Prenj i brojna brda i uzvišenja. Najlepši i najsunčaniji hercegovački grad, krase brojna zdanja koja čine centralno jezgro starog grada:

Kujundžiluk-orijentalna čaršija sa čuvenim mostarskim dućanima i Starim mostom na Neretvi u sredini;

Stari Most kao najupečatljiviji i najpopularniji prizor iz Mostara. Originalni most sagradili su Turci 1566. godine, ali je isti bio uništen u ratu 1993. godine. Most je obnovljen 2004. godine, a u obnovi su dobrim delom korišćeni originalni materijali. Čak i u svom obnovljenom obliku pravi je predstavnik islamske arhitekture zajedno sa svoja dva utvrđena tornja, Halebija i Tara;

Koski Mehmed-pašina džamija sagrađena je 1619. godine, a smeštena je u najstarijem delu Mostara, pored reke Neretve.U džamiji se nalazi izvanredna kolekcija zapisa iz Kurana kao i tepih koji je poklonio austrijski monarh Franjo Josip I. Kupovinom jeftinih ulaznica možete se popeti na minaret za spektakularan pogled na grad.

Muzej Stari Most nalazi se pored mosta, na istočnoj strani. Uključuje izložbe o istoriji mosta kao i fotografije iz razdoblja rata. U muzeju se nalazi i ulaz u podzemne iskopine koje se mogu posetiti.

Kriva Ćuprija nalazi se pored Starog Mosta. Izgrađena je 1558. godine i podseća na Stari Most. Originalni kamen od kojeg je bio sagrađen uništen je u poplavi 2001. godine, ali uskoro je obnovljen na inicijativu UNESCO-a.

Muslibegovića kuća sagrađena je pre otprilike 300 godina i smatra se jednom od najlepših kuća iz osmanskog perioda na Balkanu. Kuća se razlikuje od prethodnih gradnji u tom vremenu po tome što u središtu sadrži vrt. Podeljena je na deo za muškarce i deo za žene. Ovde možete uživati u očuvanoj gradnji, predmetima i dokumentima koji daju uvid u život pod vlašću Osmanlija.

Saborna crkva u Mostaru (Crkva Svete Trojice) najstarija je hrišćanska crkva u Mostaru. Sagrađena je 1873. godine, ali je bila uništena za vreme rata, 1992. godine. Crkva se smatra jednom od najlepših pravoslavnih crkava na Balkanu. Rekonstrukcija crkve započela je2010. godine.

Poludnevni izlet (uključen u cenu):Počitelj , vodopadi Kravica i Koćuša, muzej na Humcu 

Na putu od Mostara ka Metkoviću, nalazi se Počitelj, grad star vekovima, koji se zahvaljujući svojoj arhitekturi koja čuva tajne prošlosti opravdano našao na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Veruje se da je Počitelj sagradio čuveni kralj Stefan Tvrtko I 1383. godine, a poznato je da je reč o značajnom srednjovekovnom administrativnom centru. Prvi pisani dokument o Počitelju potiče iz 1444. godine, a radi se o povelji kraljeva Alfonsa V i Fridriha III. U periodu od 1463. do 1471. godine, grad je bio pod upravom ugarske vojske, a nakon kraće opsade 1471. pao je u ruke Osmanlijama, koji su njime upravljali sve do 1878. godine. Kada su Austrougari osvojili Bosnu i Hercegovinu u XIX veku, važnost Počitelja u istorijskim previranjima počela je da slabi, ali je na taj način sačuvana arhitektura ovog grada, pa su mnoge građevine ostale očuvane do danas i predstavljaju svojevrsne istorijske spomenike. U njemu se posebno izdvajaju tvrđava, Šišman Ibrahim-pašina džamija iz XVI veka, Šišman Ibrahim-pašina medresa, amam i han iz XVII veka, brojne kuće s mediteranskim i orijentalnim karakteristikama gradnje. Slobodno vreme za obilazak starog grada Počitelja.

Vodopad Kravice nalazi se na 7 kilometara od Ljubuškog na reci Trebižat. To je jedinstvena prirodna atrakcija koju je izgradila voda reke Trebižat prolazeći kroz krečnjačke terene i taložeći sedru. Nadmorska visina reke Trebižat ispod vodopada iznosi 28 metara, dok je iznad vodopada 54 metra.Vodopad na vrhu ima oblik polukruga širokog oko 120 metara, a sastavljen je od sedre. U letnjem periodu zbog nižeg vodostaja u bazenu ispod slapa je moguće kupanje i uživanje u vodenim sportovima.U svako doba godine zbog velikih promene u vodostaju i naravno promene vegetacije vodopad Kravica pruža različita i jedinstvena iskustva. Slobodno vreme na vodopadu Kravica za odmor i istraživanje. Nastavak putovanja do vodopada Koćuša.

Vodopad Koćuša nalazi se u selu Veljaci u opštini Ljubuški i jedan je od najlepših prirodnih bisera ovog dela Hercegovine. Lepota ovog vodopada i obližnjeg krajolika neće vas ostaviti ravnodušnim. Visina slapa je pet, a dužina 50 metara a u neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koji su godinama krasili ovo mesto.Slobodno vreme na vodopadu Koćuša. Nastavak putovanja do muzeja na Humcu.

U franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu nalazi se najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine. Arheološki materijal prikupljen je na širem prostoru Hercegovine a podeljen je na praistorijsku, antičku i srednjevekovnu  u vremenskom rasponu od gotovo 16 000 godina. Deo kompleksa čini i prostor lapidarijuma za izložbu kamenih spomenika koji se nalazi u samostanskom dvorištu.

Na prostoru Ljubuškog kraja pronađeno je 70 rimskih spomenika, od čega je najveći broj nadgrobnih spomenika (stela) koji pripadaju veteranima i vojnicima različitih legijskih i augzilijarnih postava. U muzeju je izložen najstariji ćirilo-glagoljski spomenik koji govori o obnovi crkve Arhanđela Mihovila u vremenu 11./12. veka., popularan pod nazivom „Humačka ploča. Humačka ploča najstariji je pisani spomenik Hrvata u BiH.

U kasnim popodnevnim  satima polazak ka Sarajevu,dolazak u Sarajevo u večernjim satima, smeštaj u hotel. Noćenje.

OPIS SMEŠTAJA: Hotel Holiday je otvoren za XIV Zimske olimpijske igre Sarajevo 1984. godine i od tada je, kao svedok novije istorije Bosne i Hercegovine, postao nezaobilazno mesto za poslovne putnike i turiste. Hotel se nalazi na glavnoj gradskoj saobraćajnici u naselji Marijin dvor , na oko 20 minuta hoda od Baš čaršije i skoro svih gradskih atrakcija. Prostoran i komforan, modernog enterijera sa intimnom atmosferom, Hotel Holiday se prostire na deset etaža sa ukupno 380 ugodno opremljenih smeštajnih jedinica, od kojih su 364 sobe i 16 apartmana. Sve hotelske sobe su klimatizovane sa TV i mini barom, kupatilom sa kadom i tušem, fenom za kosu i ogrtačima. Sve navedene smeštajne jedinice uključuju prostor za sedenje, satelitsku TV i besplatni internet. U sklopu hotela gostima je na raspolaganju Nacionalni restoran, Aperitiv bar, poslastičarnica, Caffe Inn, Welness i Fitness centar kao i brojni drugi sadržaji. Smeštaj je predviđen u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, na bazi noćenja sa doručkom, obroci se služe po principu švedskog stola. Doplata za jednokrevetnu sobu na upit.

3.DAN NEDELJA  SARAJEVO

Nakon doručka odjava iz hotela i polazak na pešačku turu sa lokalnim vodičem u trajanju od oko 1,5h. Upoznavanje sa najlepšim i najznačajnijim gradskim četvrtima i građevinama:Vijećnica, Inat kuća, Carska džamija, katolička crkva, Principov most, Bazar, srpska pravoslavna crkva, ulica Ferhadija, Baš čaršija...

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i saobraćajni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sedište Sarajevskog kantona.Centralni delovi grada smešteni su u Sarajevskoj kotlini koja se pruža od istoka prema zapadu i završava u Sarajevskom polju, a najstariji delovi grada (Vratnik Bistrik, Hrid, Kovači i Alifakovac) su na padinama okolnih bregova. Kroz grad od istoka prema zapadu protiče reka Miljacka koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine. U zapadnom delu Sarajevskog polja na području prigradskog naselja Ilidža izvire jedna od najvećih reka u Bosni i Hercegovini-Bosna koja nastaje od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući jedinstven park prirode Vrelo Bosne. Grad okružuju šumoviti obronci olimpijskih planina jedinstvene lepote, čiji vrhovi prelaze 2000 metara visine:Bjelašnica(2067 m), Jahorina (1916 m), Igman, Treskavica i Trebević (1629 m).

Osnivačem Sarajeva smatra se Isa beg Ishaković koji je 1462. izdao naredbu o formiranju grada, sagradio prvu džamiju, dvor, most i nekoliko javnih ustanova. 1507. grad se prvi put pominje svojim današnjim imenom (ime od Saraj-ovasi, „polje oko dvora“). Intenzivni razvoj zanatstva i trgovine brzo su od Sarajeva stvorili bogat grad, raskrsnicu religija i kultura, trgovačkih puteva i putnika. U 16.veku to je bio jedan od najbogatijih gradova u ovom delu Evrope, kada su izgrađene i neke kapitalne građevine koje i danas predstavljaju bisere arhitekture i civilizacije tog doba. 1914. godine u Sarajevu su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija, čime je otpočeo Prvi svetski rat. Sedamdeset godina kasnije, 1984.godine u gradu su održane 14. Zimske Olimpijske igre. Grad je pretrpeo razaranja i dug period oporavka i izgradnje nakon ratova 90-ih godina čije su posledice i danas vidljive, kako na njegovim građevinama tako i u izmenjenoj nacionalnoj strukturi stanovništva. Uprkos tome, urbanu sliku grada danas karakterišu brojni sakralni objekti, džamije iz osmanskog perioda, pravoslavne, katoličke i evangelističke crkve, sinagoga i drugi kulturno-istorijski spomenici, koji svi zajedno Sarajevo čine jedinstvenim spojem istoka i zapada, gradom kontrasta, kulture i multikulture, sličnosti i različitosti koje se međusobno mešaju i prepliću. Sarajevo je danas najveći turistički centar Bosne i Hercegovine u koji se dolazi i zbog jedinstvenog fenomena u Bosni poznatog pod imenima sevdah, merak i ćeif koji u slobodnom prevodu, svi znače samo jedno-uživanje!

Slobodno vreme u Sarajevu za samostalan obilazak grada i individualne aktivnosti. U poslepodnevim satima zajednički odlazak na Vrelo Bosne. Slobodno vreme do polaska za Beograd oko 18h. Dolazak na mesto polaska oko ponoci.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 15 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  89 EUR 

 

Deca od 5 do 12 godina cena se umanjuje za 20% i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema  Zakonu o turizmu za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Dvodnevna putovanja

Upoznaj Srbiju

Pešter i Uvac

Stazama dinastije Nemanjića

Putevima prošlosti

Priboj Prijepolje Mileševa Kamena gora Sopotnica

Dolina jorgovana

Putevima prošlosti

Da li je dolina jorgovana samo predeo iz srpske bajke ili i danas postoji?