Sarajevo i Mostar

 

dvodnevno putovanje

POLAZAK: 31. jul-01.avgust 2021.

Iskustvo za pamćenje

"Ovdje se čovjeku čini da može dugo živjeti, jer na hiljadu mjesta po Sarajevu teku česme..."

PETAK 30.JUL

Polazak iz Beograda u 23.30h voznja preko Sarajeva do Mostara sa usputnim pauzama za odmor i osveženje. Dolazak u Mostar u ranim jutarnjim satima.

1.DAN SUBOTA 31.JUL MOSTAR

Pešačka tura Starim gradom sa lokalnim vodičem u trajanju od oko 1h. Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti.

Mostar, grad na reci Neretvi, koji je ime dobio po mostovima i njihovim čuvarima najveći je grad i upravno sedište Hercegovine i hercegovačko-neretvanskog kantona. Grad koji je nastao na temeljima prvobitnih naselja jos iz doba praistorije o kojoj svedoče brojna nalazišta koja pripadaju bakarnom, bronzanom i gvozdenom dobu, doživeo je i preživeo rimsku, tursku i austrougarsku vladavinu kao i brojna razaranja i stradanja tokom Drugog svetskog a posebno tokom građanskog rata 90-ih godina. Današnji grad Mostar, prostire se u tri kotline: Mostarska na zapadu, Bijelo polje na severu i i Bišće polje na jugu koje okružuju planine Velež i Prenj i brojna brda i uzvišenja. Najlepši i najsunčaniji hercegovački grad, krase brojna zdanja koja čine centralno jezgro starog grada:

Kujundžiluk-orijentalna čaršija sa čuvenim mostarskim dućanima i Starim mostom na Neretvi u sredini;

Stari Most kao najupečatljiviji i najpopularniji prizor iz Mostara. Originalni most sagradili su Turci 1566. godine, ali je isti bio uništen u ratu 1993. godine. Most je obnovljen 2004. godine, a u obnovi su dobrim delom korišćeni originalni materijali. Čak i u svom obnovljenom obliku pravi je predstavnik islamske arhitekture zajedno sa svoja dva utvrđena tornja, Halebija i Tara;

Koski Mehmed-pašina džamija sagrađena je 1619. godine, a smeštena je u najstarijem delu Mostara, pored reke Neretve.U džamiji se nalazi izvanredna kolekcija zapisa iz Kurana kao i tepih koji je poklonio austrijski monarh Franjo Josip I. Kupovinom jeftinih ulaznica možete se popeti na minaret za spektakularan pogled na grad.

Muzej Stari Most nalazi se pored mosta, na istočnoj strani. Uključuje izložbe o istoriji mosta kao i fotografije iz razdoblja rata. U muzeju se nalazi i ulaz u podzemne iskopine koje se mogu posetiti.

Kriva Ćuprija nalazi se pored Starog Mosta. Izgrađena je 1558. godine i podseća na Stari Most. Originalni kamen od kojeg je bio sagrađen uništen je u poplavi 2001. godine, ali uskoro je obnovljen na inicijativu UNESCO-a.

Muslibegovića kuća sagrađena je pre otprilike 300 godina i smatra se jednom od najlepših kuća iz osmanskog perioda na Balkanu. Kuća se razlikuje od prethodnih gradnji u tom vremenu po tome što u središtu sadrži vrt. Podeljena je na deo za muškarce i deo za žene. Ovde možete uživati u očuvanoj gradnji, predmetima i dokumentima koji daju uvid u život pod vlašću Osmanlija.

Saborna crkva u Mostaru (Crkva Svete Trojice) najstarija je hrišćanska crkva u Mostaru. Sagrađena je 1873. godine, ali je bila uništena za vreme rata, 1992. godine. Crkva se smatra jednom od najlepših pravoslavnih crkava na Balkanu. Rekonstrukcija crkve započela je2010. godine.

Nakon obilaska i slobodnog vremena u Mostaru, oko podneva, polazak ka Blagaju, poseta vrelu Bune i derviškom samostanu-tekiji (fakultativno).

Vrelo reke Bune, leve pritoke Neretve nalazi se u mestu Blagaj, 12 kilometara udaljenom od Mostara .Buna je jedna od najčistijih reka u ovome delu Evrope čiji se izvor (vrelo) nalazi u dubini pećine smeštene u stenama visokim oko 200 metara. Na vrhu se nalazi ruševina starog grada Herceg – Stjepana, poslednjeg vladara Hercegovine, prie otomanske vlasti. Legende kažu da je u 16. je veku i turski sultan bio oduševljen ovim mestom, pa je u neposrednoj blizini izvora reke Bune naredio da se sagradi derviški samostan, tzv. tekija. Tekija je sagrađena za okupljanja i potrebe derviškog kulta Sufi, a služila je i kao prenoćište. Poseta tekiji je jedinstveno iskustvo koje omogućava uvid u način života sufija i njihovu kulturu obeleženu mistikom i asketizmom. (za posetu tekiji neophodna je odgovarajuća odeća koja podrazumeva pokrivene ruke i noge, kao i kosu (marama, za posetioce ženskog pola)). Nastavak putovanja do Ljubuškog. Poseta vodopadu Kravice. Slobodno vreme za kratak odmor i osveženje.

Vodopad Kravice nalazi se na 7 kilometara od Ljubuškog na reci Trebižat. To je jedinstvena prirodna atrakcija koju je izgradila voda reke Trebižat prolazeći kroz krečnjačke terene i taložeći sedru. Nadmorska visina reke Trebižat ispod vodopada iznosi 28 metara, dok je iznad vodopada 54 metra.Vodopad na vrhu ima oblik polukruga širokog oko 120 metara, a sastavljen je od sedre. U letnjem periodu zbog nižeg vodostaja u bazenu ispod slapa je moguće kupanje i uživanje u vodenim sportovima.U svako doba godine zbog velikih promene u vodostaju i naravno promene vegetacije vodopad Kravica pruža različita i jedinstvena iskustva.

NAPOMENA: Izlet Vrelo Bune i vodopad Kravice je fakultativan i nije uključen u cenu putovanja. Putnici koji ne žele izlet, mogu ostati u Mostaru do povratka ostatka grupe u popodnevnim satima.

Oko 15h polazak ka Sarajevu. Poseta muzeju Bitke na Neretvi u Jablanici.

Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici, otvoren 1978.godine, predstavlja spomen - kompleks vezan za jednu od najvećih bitaka tokom Drugog svetskog rata- bitku na Neretvi. Sledeći tadašnju praksu izgradnje memorijalnih muzeja na autentičnim istorijskim lokacijama i kompleks u Jablanici je izgrađen na mestu gde se desio ključni trenutak operacije, sudbonosni prelaz preko reke Neretve i spas ranjenika i bolesnika. Centralni deo memorijalnog kompleksa je zgrada Muzeja, izgrađena u duhu savremene arhitekture.Najvažniji eksponat na memorijalnom kompleksu je porušeni most preko reke Neretve, simbol Bitke za ranjenike. Pored mosta na kompleksu se nalaze ostaci pruge uskog koloseka kao i vagon sa lokomotivom, „čuvene serije 73“, izgrađene i konstruisane u fabrici Krauss Linz u Austriji 1913.godine. Autentičnost memorijalnog kompleksa kao istorijskog lokaliteta dopunjuju sadržaji poput bunkera na levoj obali Neretve i zborišta sa večnom vatrom. U toku operacije bunker su koristile četničke snage, a zborište simbolično predstavlja prostor na kome su se okupljali ranjenici i borci pre prelaska Neretve, a danas je simbol zbornog mesta svih onih koji žele da dožive značaj i poruke Bitke za ranjenike. Nastavak puta ka Sarajevu, dolazak u Sarajevo u večernjim satima, smeštaj u hotel. Noćenje.

OPIS SMEŠTAJA: Hotel Holiday je otvoren za XIV Zimske olimpijske igre Sarajevo 1984. godine i od tada je, kao svedok novije istorije Bosne i Hercegovine, postao nezaobilazno mesto za poslovne putnike i turiste. Hotel se nalazi na glavnoj gradskoj saobraćajnici u naselji Marijin dvor , na oko 20 minuta hoda od Baš čaršije i skoro svih gradskih atrakcija. Prostoran i komforan, modernog enterijera sa intimnom atmosferom, Hotel Holiday se prostire na deset etaža sa ukupno 380 ugodno opremljenih smeštajnih jedinica, od kojih su 364 sobe i 16 apartmana. Sve hotelske sobe su klimatizovane sa TV i mini barom, kupatilom sa kadom i tušem, fenom za kosu i ogrtačima. Sve navedene smeštajne jedinice uključuju prostor za sedenje, satelitsku TV i besplatni internet. U sklopu hotela gostima je na raspolaganju Nacionalni restoran, Aperitiv bar, poslastičarnica, Caffe Inn, Welness i Fitness centar kao i brojni drugi sadržaji. Smeštaj je predviđen u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, na bazi noćenja sa doručkom, obroci se služe po principu švedskog stola. Doplata za jednokrevetnu sobu na upit.

2.DAN NEDELJA 01.AVGUST SARAJEVO

Nakon doručka odjava iz hotela i polazak na pešačku turu sa lokalnim vodičem u trajanju od oko 1,5h. Upoznavanje sa najlepšim i najznačajnijim gradskim četvrtima i građevinama:Vijećnica, Inat kuća, Carska džamija, katolička crkva, Principov most, Bazar, srpska pravoslavna crkva, ulica Ferhadija, Baš čaršija...

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i saobraćajni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sedište Sarajevskog kantona.Centralni delovi grada smešteni su u Sarajevskoj kotlini koja se pruža od istoka prema zapadu i završava u Sarajevskom polju, a najstariji delovi grada (Vratnik Bistrik, Hrid, Kovači i Alifakovac) su na padinama okolnih bregova. Kroz grad od istoka prema zapadu protiče reka Miljacka koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine. U zapadnom delu Sarajevskog polja na području prigradskog naselja Ilidža izvire jedna od najvećih reka u Bosni i Hercegovini-Bosna koja nastaje od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući jedinstven park prirode Vrelo Bosne. Grad okružuju šumoviti obronci olimpijskih planina jedinstvene lepote, čiji vrhovi prelaze 2000 metara visine:Bjelašnica(2067 m), Jahorina (1916 m), Igman, Treskavica i Trebević (1629 m).

Osnivačem Sarajeva smatra se Isa beg Ishaković koji je 1462. izdao naredbu o formiranju grada, sagradio prvu džamiju, dvor, most i nekoliko javnih ustanova. 1507. grad se prvi put pominje svojim današnjim imenom (ime od Saraj-ovasi, „polje oko dvora“). Intenzivni razvoj zanatstva i trgovine brzo su od Sarajeva stvorili bogat grad, raskrsnicu religija i kultura, trgovačkih puteva i putnika. U 16.veku to je bio jedan od najbogatijih gradova u ovom delu Evrope, kada su izgrađene i neke kapitalne građevine koje i danas predstavljaju bisere arhitekture i civilizacije tog doba. 1914. godine u Sarajevu su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija, čime je otpočeo Prvi svetski rat. Sedamdeset godina kasnije, 1984.godine u gradu su održane 14. Zimske Olimpijske igre. Grad je pretrpeo razaranja i dug period oporavka i izgradnje nakon ratova 90-ih godina čije su posledice i danas vidljive, kako na njegovim građevinama tako i u izmenjenoj nacionalnoj strukturi stanovništva. Uprkos tome, urbanu sliku grada danas karakterišu brojni sakralni objekti, džamije iz osmanskog perioda, pravoslavne, katoličke i evangelističke crkve, sinagoga i drugi kulturno-istorijski spomenici, koji svi zajedno Sarajevo čine jedinstvenim spojem istoka i zapada, gradom kontrasta, kulture i multikulture, sličnosti i različitosti koje se međusobno mešaju i prepliću. Sarajevo je danas najveći turistički centar Bosne i Hercegovine u koji se dolazi i zbog jedinstvenog fenomena u Bosni poznatog pod imenima sevdah, merak i ćeif koji u slobodnom prevodu, svi znače samo jedno-uživanje!

Slobodno vreme u Sarajevu za samostalan obilazak grada i individualne aktivnosti. U poslepodnevim satima zajednički odlazak na Vrelo Bosne (fakultativno). Slobodno vreme do polaska za Beograd oko 18h. Dolazak na mesto polaska oko ponoći.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 15 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  6990 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 5990 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema  Zakonu o turizmu za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Dvodnevna putovanja

Upoznaj Srbiju

Pešter i Uvac

Stazama dinastije Nemanjića

Putevima prošlosti

Priboj Prijepolje Mileševa Kamena gora Sopotnica

Dolina jorgovana

Putevima prošlosti

Da li je dolina jorgovana samo predeo iz srpske bajke ili i danas postoji?