Šabac i Sremska Mitrovica

KAONA-MIŠAR-ŠABAC-SREMSKA MITROVICA

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:

sasm12

Iskustvo za pamćenje

"Poljupce je čak iz Luvra slala Šapcu Mona Liza

noćni život na Balkanu bio je ko sred Pariza!"

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8h sa parkinga na Starom sajmištu, Novi Beograd, vožnja do manastira Kaona. Dolazak u manastir Kaona, poseta i obilazak Vitlejemske crkve, šetnja i odmor na manastirskom jezeru.

Manastir Kaona pripada Eparhiji šabačkoj SPC u opštini Vladimirci u ataru istoimenog sela. Nastao je u 14. veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11. veka. Prema narodnom predanju manastirski kompleks je zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića. Predanje kaže da su dve Miloševe sestre, Ikonija i Vida, pratile brata na Kosovo. Kad su stigle do „Ravne livade“ (iznad sadašnje manastirske crkve), Ikonija ode da donese bratu vode, i vraćajući se, reče mu: „O moj brate, što dobra konja videh, još da je sedlo prema njemu“. U narodu se pod dobrim konjem podrazumeva mesto gde bi se mogla crkva sagraditi

„Blago imamo, sestro“, odgovori Miloš, „pa mu načini sedlo, a kad se ja vratim sa Kosova, pomoći ću ti i ja.“ Miloš se nije vratio. Ikonija je sagradila Kaonu, a Vida manastir u Vidojevici.

Manastir je postradao u Prvom srpskom ustanku i u njega je bila smeštena bolnica. Sadašnja manastirska crkva, posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, podignuta je u vizantijskom stilu, na temeljima stare crkve 1892. godine. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata zapaljena je crkvena arhiva i odneta su dva zvona, a crkva je mnogo stradala. Velika obnova ove svetinje počela je postavljanjem oca Teofila za starešinu manastira 1962. godine. Manastir čuva delić svetih moštiju Prepodobne majke Paraskeve koje prati legenda da imaju isceliteljsku moć. Nakon obilaska manastira Kaona  nastavak putovanja Šapcu uz kratkotrajno zaustavljanje u naselju Mišar.

Bitka na Mišaru je vođena između srpske ustaničke vojske pod komandom Karađorđa i turske vojske na brdu Mišar kod Šapca od 13. do 15. avgusta (odnosno od 1. do 3. avgusta po julijanskom kalendaru) 1806. Ova bitka je jedna od najvećih pobeda srpskih ustanika za vreme Prvog srpskog ustanka. Bitku je ovekovečio Filip Višnjić u narodnoj epskoj pesmi „Boj na Mišaru”, dok ju je ruski slikar Afanasij Ivanovič Šeloumov ovekovečio monumentalnom kompozicijom ulja na platnu „Boj na Mišaru”.

Obilazak spomenika i muzeja u Mišaru koji predstavljaju nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Kratko pauza za kafu i odmor. Odlazak u grad Šabac, poseta šabačkoj  tvrdjavi.

Grad Šabac koji se nalazi u zapadnoj Srbiji na obali reke Save, razvio se oko utvrđenja podignutih uz reku. Privredno je, kulturno i administrativno središte Mačvanskog okruga. U izvorima se pojavljuje i u romejskom periodu, ali svoj značaj dobija  tek od XV veka, posle pada tadašnje Srbije pod Osmansku vlast. Godine 1470. na pogodnom mestu, gde se obala Save blago uzdiže, a nedaleko od ušća rečice Kamičak u Savu, Turci podižu tvrđavu Bigir Delen, ne mnogo veliku po dimenzijama, ali snažnih i visokih bedema. Sa kulama isturenim prema Savi ona je, kroz vekove, predstavljala snažno uporište prema turskom suparniku u borbi za prevlast na Balkanu. Turci novosagrađenoj tvrđavi i gradu koji je oko njenih nastajao, daju ime Bejerdelen, što u prevodu sa turskog znači „onaj koji udara sa boka”. Tako lociran i utvrđen grad bio je značajna ispostava iz koje se moglo lako upadati u Ugarsku i kontrolisati saobraćaj Savom.

Šabac ima bogatu istoriju, sa posebnim naglaskom na razvoj kulture u gradu. Više puta je bio obnavljan i rušen kroz periode izmedju XVII i XX veka. Ključni period u istoriji Šapca se konceptualno i tematski oslanja na period XIX veka, urbanizaciju i dolazak Jevrema Obrenovića na vlast 1816. godine. Tokom Prvog i Drugog sv. rata pretrpeo je velika uništenja. Danas je grad Šabac jedan od najrazvijenijih u Srbiji, koji je 2010. godine dobio zvanično priznanje u akciji „Opštine i gradovi budućnosti”, postavši „Privredni grad budućnosti”. Nakon obilaska Šabačke tvrđave odlazak u centar grada. Pešačka tura gradom kroz glavnu ulicu sa vodičem. Obilazak ključnih objekata: Šabačko pozorište, Gradski trg, Eparhija šabačka, Spomen obeležje učesnicima Balkanskih i Velikog rata, Spomenik Jevremu Obenoviću, crkva Svetog Petra i Pavla, Gimnazija, Narodni muzej, Krsmanovićeva kuća, Kulturni centar itd. Slobodno vreme. Odlazak u etno restoran „Čardak“. Pauza za ručak.

Restoran ,,Čardak" nastao je iz želje da se gostima pruži osećaj mira i zadovoljstva u autentičnom seoskom ambijentu koji ih vraća u vreme koje su provodili kod bake i deke na selu, a u kom istovremeno mogu da uživaju u kulinarskim specijalitetima koji ih vraćaju u doba detinjstva. Projekat za njegovu izgradnju izradio je Dragan Maletić. Za nešto više od godinu dana, naime početkom 2005. god., etno restoran "Čardak "ugostio je svoje prve goste. Nakon pauze za ručak odlazak u Sremsku Mitrovicu.

Obilazak lokaliteta carske palate Sirmium, Muzeja Srema, Istorijskog Arhiva, Lapidarijuma, Gradskog parka, Trga Svetog Stefana, kao i centralno gradskog jezgra sa najbitnijim objektima (Katedrala Svetog Dimitrija, Crkve Svetog Dimitrija, Pozorišta Dobrice Milutinovića, Galerije Lazar Vozarević, itd.)

Sremska Mitrovica je najveći grad u Sremu, administrativni centar Sremskog upravnog okruga i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji. Grad je smešten na levoj obali reke Save. Još je Bonfinius, istoričar na dvoru Matije Korvina, pisao da je Sirmijum dobio ime po vođi ilirskog plemena Tribala, Siru, čije je ime latinizovano u Sirmus. Tako se ime naselja javlja već u 4. veku p. n. e. Po drugom mišljenju, ime dolazi od vođe keltskog plemena Tauriska, takođe iz 4. veka p. n. e.

Izgleda da koren reči vodi poreklo od sanskritske reči „sru” koja znači strujanje, u ovom slučaju vodeni tok, tečenje, slično koreno reči „ser”, koja u staroindijskom obliku znači kapljati, od čega i dolazi latinski oblik serum. Ilirska reč „sir”, verovatno je redukovani stepen iste reči, iz čega je latinizacijom nastalo Sir-m-ium. Datovanje ovog, latinizovanog imena, vezuje se u svakom slučaju za sam početak 1. veka nove ere i dolazak Rimljana u malo i prosperitetno naselje Ilira i Kelta na obali Save. Na mestu ovog grada pronađeni su ostaci iz praistorije stoga se on smatra za jedan od najstarijih gradova na našem područiju.Tokom vekova pretrpeo je mnogobrojne promene kao i brojni drugi gradovi u našoj zemlji. Svakako najveći procvat u istoriji ovog grada vezuje se za period Antike.

Carska palata grada  Sirmiuma, koji se nalazio na teritoriji današnje Sremske Mitrovice, bila je prestona palata Rimskog carstva tokom perioda tetrarhije. Grad je  nazivan je i „slavnom majkom gradova”. Brojni rimski carevi su rođeni u Sirmiumu  ili u blizini. Carske palate u rimsko doba su imale službeni prostor za obavljanje carskih dužnosti (oficijelni deo), a takođe i privatne prostorije za stanovanje cara i njegove porodice (rezidencijalni deo). Cirkusi podignuti uz palate predstavljaju zvaničan arhitektonski sklop za ceremonijalno pokazivanje vladara svom narodu. U njima su se odvijale trke kolima koje su bile najpopularniji sport u antičkom svetu. Rimski cirkusi su poznati širom carstva, a Sirmiumski cirkus je jedini koji je do sada otkriven u našoj zemlji.

Na lokalitetu se danas može videti samo jedan deo imperijalnog kompleksa. Prezentovani zidovi i podovi u većem delu predstavljaju stambeni deo palate. O luksuznoj unutrašnjoj dekoraciji svedoče fragmenti fresaka, mozaički podovi, arhitektonska dekoracija od raznovrsnog kamena koji je dopreman sa raznih strana sveta: iz Egipta, Male Azije, Grčke, Italije... Instalacije za zagrevanje toplim vazduhom otkrivene su ispod skoro svakog poda prostorija palate. O dužini nastanjivanja i čestoj upotrebi palate svedoče brojne prepravke, mozaički podovi u nekoliko nivoa i brojni arheološki nalazi. Nakon obilaska centralnog gradskog jezgra i najbitnijih objekata odlazak do mosta Svetog Irineja na Savi. Slobodno vreme.Pauza za kafu uz lep pogled na most.Polazak za Beograd u večernjim časovima. Predvidjen dolazak u Beograd oko 20:00h

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVAJ IZLET MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  1690 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1300 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Cenovnik br. 1 od 1.feb 2021.

Galerija

Slični programi

Putevima prošlosti

Kruševac Ljubostinja

Novi Sad Sremski Karlovci Stari Slankamen

Pao je četrnaesti kilometar

Putevima prošlosti

Kadinjača Užice

Shopping Basket