Borački krš

da proverimo zašto su devojke iz Gruže lepe kao ruže

Iskustvo za pamćenje

TAKOVO VRAĆEVŠNICA BORAČ BORAČKI KRŠ GRUŽA

 

Polazak iz Beograda u 07.30 h.

Vožnja autoputem Miloš Veliki do Takova.

Dolazak u Takovo u 09h . Obilazak spomen kompleksa posvećenog Drugom srpskom ustanku.

 

Spomen kompleks Takovski grm obuhvata prostor na kome je na Cveti 1815.godine srpski narod predvođen Knezom Milošem Obrenovićem doneo istorijsku odluku o nastavku borbe za oslobođenje  Srbije, čime je počelo stvaranje moderne srpske države. Na najlepšem mestu u Takovu mogu se videti: legendarni Takovski grm pod kojim je Knez Miloš izgovorio istorijske reči “Evo mene eto vas, rat Turcima”, prvi spomenik podignut u čast ustanika 1887.godine kao i spomenik iz novijeg vremena koji prikazuje Kneza Miloša i arhimandrita Melentija Popovića u momentu proglašenja ustanka.

Obilazak spomen kompleksa u trajanju od oko 1h i pauza za odmor i osveženje u tradicionalnom restoranu Zapis koji se nalazi na ulazu u kompleks.

Nastavak putovanja preko Takova i Gornjeg Milanovca do manastira   Vraćevšnica,  poseta manastiru i muzeju Obrenovića 

 

Manastir Vraćevšnicu  je po predanju, podigao  srpski vlastelin Radič Postupović   u znak zahvalnosti Bogu što su se svi meštani  iz kosovskog boja vratili živi i zdravi pa je po tome njihovo selo na putu izmedju Gornjeg Milanovca i Kragujevca nazvano Vraćevšnica. Ne zna se tačna godina izgradnje ali se navodi da je to bilo pre 1428.

U  crkvi  posvećenoj Svetom Đorđu održana je na Đurđevdan 1818. godine skupština na kojoj je doneta istorijska odluka da se Kragujevac proglasi za prvu prestonicu nove srpske države.

U porti manastira  Knez Mihailo je 1860. obnovio srušeni Milošev  Konak u kome se danas mogu  videti  vredni portreti i originalni predmeti iz doba Obrenovića. U dvorištu manastira sahranjena je majka Kneza Miloša Baba Višnja.... Nakon posete manastiru  nastavak putovanja do gružanskog sela Borač.

 

Borač se nalazi ispod masiva Gledićkih planina u srcu Gruže jedne od najlepših regija Šumadije čuvene ne samo po lepim devojkama već i po vrednim domaćinima, starim crkvama i neobičnim spomenicima  a u novije vreme i po jednom rođaku sa sela koji je svoj dom pronašao na obali reke Gruže....U Borču vreme kao da je stalo na pitomim bregovima i u starim šljivicima iz kojih proviruju napušteni kućerci a iz pejzaža koji ga okružuje čini se da će svakog časa iskočiti neka šumska vila ili još čudnije biće... Poseta crkvi Arhanđela Gavrila iz 1359. i starom seoskom groblju iz XVII veka,  pešačka tura i uspon na Borački krš sa lokalnim vodičem.

Borački krš je vulkanski masiv Gledićkih planina koji se uzdiže iznad gružanskog sela Borač gde su nekada prolazili karavanski putevi na putu ka Dubrovniku i gde je u doba vladavine Despota Stefana Lazarevica postojao utvrđeni grad. Nobičan oblik, geološki sastav i struktura boračkih stena formiraju redak prirodni fenomen na vrhovima sa kojih se pruža nezaboravan pogled na čitavu Gružu, Gružansko jezero, Knić i Kragujevac...

Povratak u Borač, ručak u etno domaćinstvu Milošević

 Poseta  imanju “Vranićeva kuća” na kome je snimana popularna tv serija “Moj rođak sa sela”

Oko 17 h polazak za Beograd , kratka foto pauza na Gružanskom jezeeru

21h dolazak u Beograd

                                                                       Kraj programa

NAPOMENA:ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

 

CENA IZLETA PO OSOBI JE 1500 DINARA

Organizator izleta je Udruženje Putolovac

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja.

NAPOMENA:ZA OVO PUTOVANJE NE POSTOJI GARANCIJA PUTOVANJA

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

Satnica

1

07:30Polazak iz Beograda

2

09:00 - 10:30Poseta spomen kompleksu Takovski grm

3

11:00 - 12:00 Vraćevčnica, poseta manastiru

4

12:30 - 14:30Pešačka tura do Boračkog krša

5

15:00 - 16:00Ručak u etno domaćinstvu

6

16:00 - 17:00Poseta Vranićevoj kući

7

17:30Ručak u Polazak za Beograd preko Gružanskog jezera, Knića i Kragujevca

Galerija

NAŠA PONUDA

SLIČNI PROGRAMI

Tara

Prirodni fenomeni
PRIRODA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ut efficitur ante.

Dolina jorgovana

Prirodni fenomeni
Priroda

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscin

Ovčarsko-kablarska klisura

Prirodni fenomeni
PRIRODA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ut efficitur ante.

Shopping Basket