Ovčarsko-kablarska klisura

OVČAR BANJA-KABLAR-PEŠAČKA TURA
Jednodnevni izlet iz Beograda
POLAZAK: 04.06.2022.
Kablar

Iskustvo za pamćenje

"A mora ne bi ni bilo, pričaju kirijdžije,

da nije Morave, niz koju sve naše patnje teku.

Niti bi bilo slano da Srbijica nije

oduvek mnogo plakala u svoju najveću reku.

Moraš da vidiš Moravu bar triput u svom veku."

  - Dobrica Erić

Na prostoru između užičke i čačanske kotline između masiva Ovčara sa jedne i Kablara sa druge strane reka Zapadna Morava usekla je veličanstvenu klisuru dužinom od 20 kilometara. Na mestu gde je klisura najuža reka formira prirodni fenomen-uklještene meandre stvarajući tako predeo jedinstvene lepote i posebnih odlika sa veoma specifičnom mikroklimom zaštićenom od jakih vetrova. U Ovčarsko kablarskoj klisuri i gustim šumama Ovčara i Kablara  živi preko 600 biljnih i preko 100 životinjskih vrsta a vode koje u klisuri izviru narod je od davnina smatrao lekovitim.  Snaga reke Morave iskorišćena je za proizvodnju električne energije izgradnjom betonskih brana  kojima je sredinom 20 veka reka pregrađena na 2 mesta.Tako su nastala dva jezera Ovčarsko na ulazu i Međuvršje na izlazu iz klisure kao i jezero Parmenac. Na padinama Ovčara i Kablara koje su svojom pitomom klimom, mirom  i skrovitošću od davnina privlačille duhovnike i askete osnovano je 10 srpskih srednjevekovnih manastira i dva sveta mesta pa je područje klisure narod nazvao imenom Srpska Sveta gora. Veruje se da je većina ovčarsko kablarskih manastira  izgrađena u periodu od 12. do 17. veka kada se veliki broj stanovnika pred turskom najezdom sa juga povlačio ka severu, među kojima se doselio i deo monaštva sa grčkog Atosa...

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 07h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu blok 20 Novi Beograd)  dolazak u Ovčar banju  oko 09h. Poseta manastiru Blagoveštenje koji se nalazi na uzvišenju iznad brane u Ovčar banji.

Ovčar banja sa svojim izvorima lekovite vode jedna je od najstarijih banja na teritoriji Srbije. Vode koje izviru u Ovčar banji imaju konstantnu temperaturu od 38 stepeni a njihovo blagotvorno dejstvo na ljudsko zdravlje potvrđeno je u lečenju nerava, oboljenja kostiju, zglobova, reumatskih tegoba...

Manastir Blagoveštenje je jedan od retkih u klisuri za koji se sa sigurnošću zna kada je podignut o čemu svedoči natpis iznad vrata koji kaže da “manastir podiže kir Nikifor sa bratijom leta gospodnjeg 1602. “ Manastir se nalazi na levoj obali Morave odmah iznad hidrocentrale u Ovčar banji. Crkva je sagrađena u duhu raške graditeljske škole, a narodno predanje pominje da je podignuta na temeljima starijeg hrama iz 12. ili 13. veka – savremenika manastira Bogorodice Gradačke u Čačku, čiji je ktitor knez Stracimir, brat velikog župana Stefana Nemanje.Blagoveštenjska crkva je jednobrodna građevina od grubog kamena sa tri traveja, kupolom na osmougaonom tamburu, isturenim pravougaonim pevnicama i polukružnom oltarskom apsidom. Pripada žičkoj eparhiji srpske pravoslavne crkve i predstavlja  zaštićeno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Manastirska slava su Blagovesti.Uoči praznika Blagovesti 1948. u Blagoveštenju je zamonašen Gojko Starčević, budući patrijarh srpski Pavle, koji je u njemu do kraja života provodio odmor. Nakon posete manastiru polazak na pešačku turu do vrha Kablara u pratnji planinarskog vodiča. Pauza na vidikovcu za odmor i uživanje.

Kablar je planina visine 889 koja se uzdiže na levoj obali Morave i pripada Šumadiji za razliku od Ovčara koji pripada Dinarskom planinskom masivu. Na Kablaru se nalazi ogroman broj markiranih  planinarskih staza kojima se kroz guste šume i preko strmih grebena stiže do najvišeg vrha ispod koga je na visini od 885 metara sagrađena drvena platforma-vidikovac. Do vidikovca je nedavno izgrađen i asfaltni put kojim se do vrha automobilom stiže za nepunih pola sata. Pogled na Ovčar banju, planinu Ovčar i uklještene meandre Morave sa vrha Kablara   jedan je od najlepših u Srbiji.

Povratak u Ovčar banju pored planirarskog doma i manastira Nikolje. Poseta manastiru.

Manastir Nikolje je jedan od najstarijih u klisuri za koji se veruje da su ga  u 12. veku osnovali monasi sa Atosa. U porti se nalazi veoma lep konak koji je manastiru poklonio Miloš Obrenović u znak zahvalnosti za pruženo utočište. U crkvi  posvećenoj  Svetom Nikoli čuvaju se brojne manastirske relikvije i rukopisne knjige među kojima je i čuveno Nikoljsko jevanđelje sa minijaturnim zlatnim ilustracijama. Ispred crkve raste stoletni bor za koji se veruje da ima čudotvorne moći... Nakon posete manastiru povratak u Ovčar banju. Slobodno vreme i ručak u nekom od restorana. Ukrcavanje na katamaran, krstarenje  Moravom u trajanju od 1 h.

U večernjim satima polazak za Beograd , dolazak na mesto polaska oko 21h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  1890 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1400 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Slični programi

Prirodne čarolije

Tara

Prirodne čarolije

Legenda kaže da je staroslovenski Bog TAR  prolazeći predelima oko reke Drine toliko bio  zadivljen lepotom i bogatstvom prirode, da je odlučio da se tu zauvek nastani…

Kad maline zrele budu

Prirodne čarolije

 Arilje Visočka banja

Zagajička brda

Prirodne čarolije

Pešačka tura sa posetom Staroj palanci i tvrđavi Ram

Shopping Basket