Nova godina

NA NAJLEPŠIM PLANINAMA SRBIJE

3 dana 2 noćenja

TARA & ZLATIBOR

POLAZAK: 31.12.2021.

Iskustvo za pamćenje

Legenda kaže da je staroslovenski Bog TAR prolazeći predelima oko reke Drine toliko bio zadivljen lepotom i bogatstvom prirode, da je odlučio da se tu zauvek nastani...!

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN BEOGRAD-BAJINA BAŠTA-KALUĐERSKE BARE

Polazak iz Beograda u 06.00h, putovanje preko Valjeva i Debelog brda  kroz najlepše pejzaže Zapadne Srbije koje od davnina prate legende i predanja o neobičnim pojavama, starim kućama i crkvama, junacima, svecima i vampirima! Kratka pauza na vidikovcu Kapija Podrinja, uživanje u panorami Podrinja i planine Tare ( foto stop). Dolazak u Bajinu baštu oko 10.30h poseta Kućici na Drini, pauza za posetu vidikovcu i fotografisanje.

Kućica na Drini-Simbol Bajine bašte i reke Drine koji već skoro 4 decenije odoleva ćudima zelene reke. Kućicu na steni sagradio je prvi put 1968.godine Bajinobaštanac Milija Mandić.Ova mala građevina inspirisana rekom koja je neraskidivo vezana za život brojnih generacija koje su na njenim obalama stasale, prerasla je u autentičan i prepoznatljiv simbol Bajine bašte i čitavog kraja koji je dospeo i na stranice poznatih turističkih magazina širom sveta. Posle kraćeg predaha kod Kućice na Drini nastavak putovanja do manastira Rača u blizini Bajine bašte.

Manastir Rača- Prema predanju manastir na desnoj obali reke Rače u podnožju Tare sagradio je 1275.godine srpski kralj Dragutin. Pripada eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture od velikog značaja. Crkva posvećena Vaznesenju Hristovom građena u raškovizantijskom stilu, tokom vekova je pretrpela više rušenja i stradanja kao i nekoliko obnova u periodu od XV do XIX veka. Oko crkve su sagrađeni konaci kao i velika kula zvonara podignuta 1849.godine. Riznica manastira Rača bila je jedna od najbogatijih u našim srednjevekovnim manastirima ali je najveći deo crkvenih relikvija, rukopisnih knjiga i brojnih drugih dragocenosti odnet tokom seoba ili je nestao u pustošenjima i pljačkanjima tokom ratova. Riznica je krajem 20.veka obnovljena i ponovo otvorena blagoslovom srpskog Patrijarha Pavla koji je neko vreme bio monah u manastiru. Za vreme turske vladavine manastir Rača je bio centar Račanske prepisivačke škole a tokom Drugog svetskog rata u njemu je čuvano Miroslavljevo jevanđelje.Nakon posete manastiru i vidikovcu nastavak putovanja u pravcu Tare. Dolazak na Kaluđerske bare oko 13h.

Kaluđerske bare je naziv za visoravan na planini Tari koja se prostire na njenim jugoistočnim padinama na visini od oko 1060 metara. Blagotvorna klima, guste četinarske šume, brojni izvori pitke vode i očuvanost netaknute prirode Tare omogućili su razvoj specifične vrste turizma na ovoj planini koja ni do dan danas nije podlegla uticajima komercijalizacije i masovnog iskorišćavanja. Na prostoru koji je dobio ime po nekadasnjim monaškim stanovima sagrađen je 60-ih godina 20.veka kompleks hotela Vojne ustanove Tara koji čine hoteli Omorika, Javor i Beli bor. Hoteli su potpuno uklopljeni u prirodni ambijent , opremljeni svim potrebnim sadržajima za udoban i prijatan boravak, okruženi četinarima i brojnim pešačkim stazama . Na samo 15 minuta hoda od manastriskih stanova i crkve nalazi se vidikovac Crnjeskovo sa koga se pruža impresivan pogled na kanjon reke Rače i manastir Rača.Slobodno vreme na Kaluđerskim barama za šetnju i kratak odmor  odmor a zatim polazak na pešačku turu do vidikovca Crnjeskovo. Nastavak puta do Mitrovca, dolazak u kasnim popodnevnim satima. Ručak i smeštanje u sobe.  Slobodno vreme do večernjih sati. Večera. Odlazak na organizovan  doček Nove godine uz svečanu večeru i muzički program  u restoranu dečjeg odmarališta (fakultativno i ukoliko epidemioloska situacija dozvoli)

NAPOMENA: Odlazak na organizovan doček Nove godine podrazumeva poštovanje svih epidemioloških mera i propisa koji u tom momentu budu važili. Svečana večera nije uključena u cenu. 

  1. DAN MITROVAC BANJSKA STENA JEZERO  ZAOVINE

Mitrovac na Tari, poznat je kao centar dečjih letovališta i prirodni rezervat u srcu Nacionalnog parka Tara. Kompleks objekata za smeštaj i boravak dece i odraslih okružen je borovom šumom, sportskim terenima i stazama za šetnju. U blizini se nalazi turističko informativni centar kao i naconalni restoran Kačara sagradjen u tradicionalnom planinskom stilu u kome se mogu probati specijaliteti lokalne kuhinje. Na 1 km od Mitrovca nalazi se i čuvena Tepih livada i rezervat Crveni potok zaštićeno područje nastalo taloženjem borovih iglica na rastresitom zemljištu-tresetište. Od Mitrovca vodi makadamski put duzinom od oko 7 km kroz stoletnu borovu šumu do najlepšeg tarskog vidikovca Banjska stena sa koga se pruža fantastičan pogled na kanjon reke Drine, jezero Perućac i područje Osata u Bosni i Hercegovini. Doručak i slobodno vreme na Mitrovcu, poseta Tepih livadi. Zajednički odlazak  na vidikovac Banjska stena. 

Banjska stena se nalazi na 1050 m nadmorske visine na mestu ispod koga je u prošlosti postojao izvor tople vode temperature oko 4 stepena sa koga se okolno stanovništvo snabdevalo vodom tokom cele godine. Na padinama ispod stene nekada se prostirao sistem za transport drvene građe sa Tare ka Drini -Banjsko točilo koji više nije u upotrebi a nepristupačne litice prekrilo je vremenom rastinje. Do vidikovca se može stići pešice ili vožnjom makadamskim putem u dužini od oko 7 kilometara a zatim laganom šetnjom od oko 20 minuta kroz zaštićeno područje Nacionalnog parka Tara. Na prostoru Nacionalnog parka živi ogroman broj retkih biljnih i životinjskih vrsta medju kojima je najpoznatiji mrki medved ili kako ga stanovnici tarskih sela zovu “tarski međed”. Relikt ledenog doba , živi fosil ili ledena lepotica nazvana po slavnom prirodnjaku Josifu Pančiću-Pančićeva omorika raste na višim i nepristupačnim padinama okrenutim severu ali se može videti i na brojnim drugim mestima širom Nacionalnog parka. Nakon posete Banjskoj steni povratak na Mitrovac, rucak u paviljonima decjeg odmaralista. Odlazak na  Zaovinsko jezero.

Zaovinsko jezero je nastalo pregrađivanjem korita reke Beli Rzav i izgradnjom brane u selu Lazići za potrebe regulisanja odvoda i dovoda vode hidroelektrane u Bajinoj bašti. Izgradnjom brane na Drini, najviše u tadasnjoj Jugoslaviji, nastalo je veštačko jezero Perućac. Problem prelivanja viška vode preko brane rešen je za to doba neverovatnim poduhvatom kojim se voda iz jezera Perućac pumpama izbacuje uz Taru na visinu od 900 metara savlađujući visinsku razliku od oko 700-800 metara. Na mestu gde je na Rzavu podignuta brana nastalo je akumulaciono jezero zvezdastog oblika koje je osim praktične namene ubrzo postalo pravi prirodni biser Ravne Tare. Priroda oko jezera, bogat biljni i životinjski svet, brojni vidikovci sa kojih puca pogled na jezero i okolinu ostavljaju utisak idiličnog raja daleko od čitavog savremenog sveta. Nedaleko od brane Lazići nalazi se mesto na kome je Josif Pančić prvi put ugledao svoju omoriku. Slobodno vreme za šetnju pored jezera, posetu nekom od vidikovaca i osvezenje u restoranu Tarsko jezero pored brane u Lazićima. Povratak u smeštaj, večera.

DRUŽENJE  U RESTORANU KAČARA- MITROVAC NA TARI (fakultativno)

 3.DAN MITROVAC – KREMNA- MOKRA GORA- DRVENGRAD – ZLATIBOR- BEOGRAD

Doručak, napuštanje smeštaja.Polazak ka selu Kremna i obilazak etno sela Tarabića koliba, predah za kafu i lepe priče o porodici Tarabić i Kremanskom proročanstvu.

Kremna je selo tajanstvene lepota između Tare, Zlatibora i Šargana, mesto gde vazdušne struje melemom kupaju i odmaraju umorne ljude, šarena bašta u kojoj sve sija i treperi, najčudnovatije i najizazovnije selo Srbije. Nalazi se na idealnoj nadmorskoj visini za vazdušnu banju (800 m) opkoljeno borovom šumom koja ne dopušta maglama da privire kremanskom polju. Prostor tajanstvenog kamena na kome Kremna leži se, kažu, ni iz satelita i aviona ne može snimiti. Ovo je mesto za zdrav i dug život, koje je uvek davalo bistre i obdarene ljude. Po dvojici naročito obdarenih, vidovitih, svuda je poznato: proroci Miloš i Mitar Tarabić, koji su u 19.veku proricali i za nova vremena, Kremna i proročanstvo utkali su u našu kulturnu baštinu.  Spomen dom, sav u drvetu i etno stilu, novi je izazov za turističke grupe i putnike namernike.Nakon kratkog predaha u ovom čudotvornom selu nastavak putovanja ka Mokroj Gori i obilazak Drvengrada.

Mokra Gora se prostire u najzapadnijem delu opštine Užice, između jugoistočnih padina Tare i severozapadnih padina Zlatibora, u mokrogorsko-rzavskoj udolini. Pripada grupi planinskih zlatiborskih sela razbijenog tipa starovlaške vrste, gde su kuće raštrkane po brdima i planinskim kosama. Mećavnik- Drvengrad je etno selo koje je stvoreno zahvaljujući projektu Emira Kusturice koji je oživljavanjem starih kuća, prenetih iz okolnih mesta napravio grad. Mećavnik je prostor za koga se na prvi pogled pomisli da je ušuškan po terenu stotinama godina i da je svaka kuća čvrstom rukom starih neimara, godinama birala svoju idealnu poziciju. Ulicama Mećavnika je uzbudljivo šetati u bilo koje doba godine, jer svako pruža drugačije zadovoljstvo i različit pogled na prethodno sećanje. Nakon obilaska Drvengrada nastavak putovanja ka opštini Čajetina i obilazak naselja Zlatibor.

Zlatibor je danas moderno turističko naselje koje se sve više razvija. U naselju postoji osmogodišnja osnovna škola, vrtić, hram posvećen Preobraženju Gospodnjem, biblioteka, Kulturni centar sa galerijom i bioskopsko-pozorišnom dvoranom, pošta, ambulanta, banke... sve što je neophodno za normalno funkcionisanje sve većeg broja meštana, ali i turista kojih je iz godine u godinu sve više. Zlatibor se može pohvaliti velikim brojem sadržaja koju su na raspolaganju gostima. Pored različitih vidova smeštaja, Zlatibor bogat je i tematskim zabavnim parkovima, brojnim kafeima i restoranima, pa zajedno sa planinom čiji je turistički centar predstavlja jednu od najposećenijih turističkih destinacija u zemlji.  Slobodno vreme za individualne aktivnosti u naselju, ručak i odmor do polaska za Beograd. Dolazak na mesto polaska u kasnim večernjim satima.

OPIS SMEŠTAJA

Dečije odmaralište Mitrovac smešteno je na istoimenoj visoravni planine Tare, na visini od 1082 m. Kompleks se sastoji od sedam paviljona izgradjenih  u planinskom stilu, od kojih je jedan centralni, a ostali su dečiji paviljoni. Centralni paviljon raspolaže sa 85 ležaja rasporedjenih  u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama, a dečiji paviljoni sa ukupno 600 ležaja u višekrevetnim sobama sa etažnim kupatilom. Paviljon se sastoji od prizemlja, prvog i drugog sprata i potkrovlja. Na svakom spratu su i zasebne sobe sa kupatilom za pratioce dece. Smeštaj je predvidjen u paviljonima namenjenim smeštaju dece u dvo/ tro i višekrevetnim sobama u zavisnosti od rasporeda i raspoloživosti na dan dolaska. Usluga je na bazi 2 puna pansiona, obroci se služe po principu klasičnog posluživanja.

 

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  8.990 DINARA

Deca od 5 do 12 godina imaju sedište u autobusu a cena se umanjuje za 1000 dinara

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Upoznaj Srbiju

Izaberi svoju avanturu!

Ovčarsko kablarska klisura

Prirodne čarolije

Uspon na Kablar

Pešter i Uvac

Resava na dlanu

Prirodne čarolije

Bistrica Milivska klisura Gospodarev kamen

Shopping Basket