Na skriveno te vodim mesto

ŽABLJAK BOKA KOTORSKA CETINJE LOVĆEN

Trodnevno putovanje iz Beograda

POLAZAK:SUBOTA 30.APRIL/02.MAJ 2022.

Iskustvo za pamćenje

"Ko na brdo ak imalo stoji, više vidi no onaj pod brdom"

                                                                                        Njegoš

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan

Polazak iz Beograda u 05h vožnja kroz Srbiju do graničnog prelaza na Jabuci.  Nastavak puta do Žabljaka.

Grad Žabljak nalazi se na severozapadu Crne Gore, u središtu nacionalnog parka Durmitor. Grad je sa svojih 1456 metara nadmorske visine najviše urbano naselje u jugositočnoj Evropi. Smešten je u podnožju Durmitora i okružen je sa 23 planinska vrha od preko 2200 metara, 18 planinskih jezera i kanjonom reke Tare, najdubljim u Europi. Prvobitni slovenski naziv ovog mesta bio je Varezina voda, verovatno zbog jakog izvora pitke vode, oko koga se i formiralo naselje. Kasnije, dobija naziv Hanovi ili izvorno Anovi, gde su odmarali trgovački karavani. Prema predanju, ime Žabljak potiče od žaba koje žive na lokalitetu Otoke i koje svake godine svojim kreketanjem najavljuju dolazak proleća. Žabljak je i zimski turistički centar Crne Gore.

Na tri kilometra jugozapadno od Žabljaka, sa kojim je povezano asfaltnim putem, smešteno je Crno jezero, najveće i najpoznatije jezero Durmitora i drugo po površini među planinskin jezerima Crne Gore i jedan od simbola ovoga kraja. Smešteno je ispod Međeda, kao čuvara i zaštitnika, i zaodenuto je gustim četinarima, koji se zajedno sa Međedom ogledaju u njegovim modro zelenim dubinama.Obilazak Žabljaka i Crnog jezera, slobodno vreme za individualne aktivnosti, šetnju i odmor. Nastavak putovanja do Herceg Novog , smeštaj u hotel , slobodno veče.

2.dan

Nakon doručka polazak na celodnevni izlet Bokokotorskim zalivom (fakultativno, brod). Obilazak Herceg Novog, Perasta i Kotora, slobodno vreme za odmor i kupanje na nekoj od plaža. (polazak oko 9h povratak popodne/uveče).

Boka kotorska je ime zaliva koji se nalazi ispod litica planina Lovćen i Orjen. Poznata je i po svom kratkom nazivu Boka, a ime potiče od italijanske reči “bocca” što u prevodu znači “usta” ili “otvor”. Boku čine četiri manja zaliva i svaki je nazvan po najvećem gradu: kotorski, risanski, hercegnovski i tivatski. Boka Kotorska je jedini fjord na Mediteranu koji je u julu 2000. godine proglašen jednim od 25 najlepših fjordova na svetu. Boku ukrštava 7 ostrva: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Škrpelja, Sveti Đorđe, Milosrđa, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa. Zaliv je naseljen od davnina i ovde postoje srednjovekovni i živopisni gradovi kao što su: Kotor, Igalo, Tivat, Risan, Perast i Herceg Novi. Oko zaliva postoje i brojne katoličke i pravoslavne crkve i manastiri i time je ovo mesto privlačno za brojne vernike i hodočasnike iz regiona i celog sveta. Povratak u smeštaj , slobodno veče, noćenje.

3.dan

Nakon doručka odjava iz hotela i polazak ka Cetinju i Lovćenu. Poseta Njegoševom mauzoleju.

Na samom Jezerskom vrhu (1660 m) po želji Petra II Petrovica Njegoša, podignuta je kapelica još za njegovog života. Amanet da u njoj i počiva ispunio je knjaz Danilo, iznevši sa najvidenijim Crnogorcima njegove posmrtne ostatke na vrh, u carstvo munja. Ali, nisu samo munje remetile vladici večni san. Jezerski vrh bio je meta prvo Turaka, a potom Austrijanaca, koji su 1916. kapelicu sravnili sa zemljom. Podignuta je nova, 1925, ali se rodila ideja o gradnji monumentalnijeg spomenika, po projektu vajara Ivana Meštrovica. Mauzolej je otvoren 1974. godine. Da bi se stiglo do njega, od Cetinja treba preći dvadesetak kilometara puta, a onda se popeti stepenicama, savladati 461 stepenik. I taj put, hodočašce, poseban je doživljaj.Odlazak u Cetinje.

Cetinje je nekadašnji centar crnogorske države čiji su nastanak i razvoj povezani sa imenom Ivana Crnojevića, koji je odlučio da preseli glavni grad tadašnje države Zete u manje dostupno mesto (kraj 15.veka). U to vreme se gradi i Cetinjski manastir. Nakon skoro dva veka teško čuvane autonomije i izloženosti upadima kako Turaka tako i Venecije razvoj Cetinja se nastavlja dolaskom dinastije Petrovića Njegoša. Priznanjem nezavisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. godine, Cetinje je postalo glavni grad nove evropske države. Svojevsrni grad muzej danas je kulturna, istorijska i duhovna prestonica Crne gore. Slobodno veme u Cetinju za posete muzejima, cetinjskom manastiru, Njegoševoj rezidenciji, Starom gradu. Nastavak putovanja preko Podgorice do manastira Morača smeštenog u kanjonu reke Morače. Poseta manastiru.

Manastir Morača je jedan od najmonumentalnijih srpskih srednjovekovnih spomenika Crne Gore. Podignut je na desnoj obali Morače, u proširenom delu kanjona na prirodnoj zaravni slikovitog pejzaža u opštini Kolašin. Morački hram je podigao 1252. godine Stefan, sin kralja Vukana a unuk Nemanjin što se spominje u natpisu na nadvratniku zapadnog portala. Manastirski kompleks se sastoji od saborne crkve Uspenja Bogorodice, male crkve Svetog Nikole i zgrade konaka. Porta manastira opasana je visokim zidom sa dve kapije. Saborna crkva je velika jednobrodna građena u stilu raških crkava, sa polukružnom apsidom, bočnim pevnicama i kupolom i, za razliku od crkava građenih u primorskom stilu, zidovi su joj omalterisani. Uz naos je sagrađena prostrana priprata. Glavni portal je urađen u romaničkom stilu. Nakon posete manastiru nastavak putovanja ka Beogradu. Dolazak na mesto polaska u kasnim večernjim satima.

OPIS SMESTAJA

Garni hotel Vila Margot *** je smešten u delu Herceg Novog koji se naziva Savina, 40m udaljen od mora. Hotel je moderno uređen, sve sobe su tipa 1/2 ili 1/3 poseduju kupatilo, terasu, telefon, Wi Fi internet konekciju, TV-kablovski programi, frižider, fen, klima uređaj, centralno grejanje, dok apartmani pored navedenih sadržaja imaju spavaću i dnevnu sobu sa mini kuhinjom i trpezarijskim stolom. Gostima su na raspolaganju zatvoreni bazen, koji se tokom leta jednim delom otvara prema terasi sa ležaljkama i suncobranima i pogledom na more, sauna, manja konferencijska sala, restoran, parking prostor. Vila je otvorena tokom cele godine. Više informacija o objektu na www.vilamargot.com

 

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE SE MOGU PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI EUR 119

(u dinarskoj protivvrednosti po kursu na dan uplate) 

Deca od 5 do 12 godina imaju sedište u autobusu, a cena se umanjuje za 10%

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

NAPOMENA:cene ulaznica za muzeje na Lovcenu i Cetinju su informativnog karaktera, postoji mogucnost korekcije  

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za ovo putovanje  nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Izaberi svoju avanturu!

Vikend putovanja

Stara planina

Prirodne čarolije

Pirot Stara planina

Sarajevo

Gradovi Balkana

Sarajevo i Jahorina

Stazama dinastije Nemanjića

Prirodne čarolije

Putevima prošlosti

Priboj Prijepolje Kamena gora Sopotnica

Shopping Basket