Valjevski biseri

MANASTIR PUSTINJA-JEZERO ROVNI-VALJEVO

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK: 22.05.2022.

Iskustvo za pamćenje

Legenda kaže da su tri brata gradila tri manastira:Pustinju, Jovanju i Gračanicu. Kada su manastiri bili sagrađeni braća pođoše da ih vide ali kada dva starija brata videše crkvu najmlađeg iz besa i zavisti povikaše: "Zašto i nama ne kaza da sagradimo i mi ovako lepu crkvu?

Dabogda ti pusta ostala!"

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 07.30 h. Vožnja preko Lajkovca i Valjeva do sela Poćuta.Nastavak putovanja do manastira Pustinja u podnožju planine Jablanik.

Manastir Pustinja se nalazi ispod planine Jablanik u klisuri reke Jablanice, na oko 2 km od sela Poćute i 20 km od Valjeva. Manastir posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice smatra se najstarijim u valjevskoj eparhiji. Veruje se da je sagrađen u 13.veku u doba kralja Dragutina u raškom arhitektonskom stilu sa veoma retkim primerom zidanog ikonostasa. U manastiru se čuvaju crkvene matične knjige, rođenih, venčanih i umrlih na području valjevske eparhije tokom 19.veka kao i retke i veoma vredne crkvene relikvije-delovi odežde Svetog Nektarija Eginskog i Katarine Sinajske, drveni krst osvećen na Hristovom grobu kao i jedinstvena freska Svetog Jovana Krstitelja na kojoj je prikazan sa krilima. Nakon posete manastiru  polazak na pešačku turu do jezera Rovni.

Jezero Rovni je veštačko jezero koje se nalazi između sela Stubo i Rovni na udaljenosti od oko 15 km od Valjeva. Jezero je nastalo pregrađivanjem reke Jablanice i izgradnjom brane kako bi se obezbedilo snabdevanje vodom gradova Valjevo, Lajkovac, Mionica i Ub. Gradnja brane Stubo-Rovni je započeta još 1988. godine ali je konačno sagrađena tek 2015.godine. Prilikom izgradnje brane potopljena je crkva Svetog Arhanđela Mihaila u selu Tubraviću poznatija kao Valjevska Gračanica. Crkva iz 15.veka potopljena je u martu 2016.godine a sve relikvije kao i veliko zvono iz 1860.godine prenete su u novu crkvu u selu Brezovice. Brana je visoka 75 m i dugačka 450 m a najveća dubina jezera neobičnog zvezdastog oblika je 67 metara. U okolini jezera nalazi se nekoliko vidikovaca sa kojih se pruža nezaboravan pogled na čitavu površinu jezera, veoma bogatu prirodu i valjevske planine.

OPIS STAZE

Staza je dužine oko 7 km i većim delom vodi kroz sela i zaseoke (makadam) ili šumu sa blagim usponima i sa pogledom na jezero Rovni. Nakon sela Brezovice staza nastavlje klisurom rečice Sušice i završava se na vidikovcu Velika stena iznad jezera. Pauza na vidikovcu a zatim silazak u selo Stubo gde nas čeka autobus. Slobodno vreme za odmor i  ručak u nekom od restorana u blizini brane. Nakon ručka odlazak u Valjevo, pešačka tura starim i novim gradskim jezgrom.

Valjevo, grad star preko 600 godina nastao je u plodnoj kotlini koju preseca reka Kolubara, a sa tri strane u obliku potkovice okružuje venac valjevskih planina. Na levoj i desnoj obali Kolubare jasno se izdavajaju 2 različite gradske celine-moderna, nastala u 19.veku po uzoru na tadašnje srednjeevropske gradove i stara orijentalna čaršija Tešnjar nastala u 17. a obnovljena u 19.veku.

U novom delu grada nalazi se lepa pešačka zona-ulica Kneza Miloša i dva centralna trga na kojima se “ukrštaju mač i pero.” Licem u lice gledaju se Vojvoda Živojin Misić i pesnikinja Desanka Maksimović. U neposrednoj blizini su i najznačajnija valjevska zdanja: valjevska gimnazija, hotel Grand, Muselimov konak-najstarija zgrada u Valjevu, Narodni muzej...

Tešnjar, autentična orijentalna čaršija koja je nastala u 17.veku do današnjih dana čuva neke od najlepših primera tradicionalne arhitekture:porodične kuće, kafane, zanatlijske radnje..Tkači, grnčari, voskari, sarači, bojadžije, berberi, krojači, obućari nekada su gospodarili ovom kaldrmisanom ulicom stešnjenom između brda i Kolubare. 1936. godine na Tešnajru je bilo 38 zanata i 64 kafane!

Čuveni valjevski proizvodi-valjevsko pivo, rakija, malina.

Poznati Valjevci-Desanka Maksimović rođena u Rabrovici , Živojin Mišić rođen u Struganiku, knezovi Nenadovići -Aleksa, Jakov, Prota Mateja, Ljubomir, Ilija Birčanin, Vladika Nikolaj Velimirović, Milovan Glisić, Voja Brajović, Mića Orlović, Miki Jevremović, Matija Becković...

Slobodno vreme za individualne aktivnosti u Valjevu do polaska za Beograd oko 18h. Dolazak na mesto polaska oko 21h.

 

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VLIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  1700 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1300 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobus3

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Cenovnik br 2 od 01.03.2021.

Galerija

Slični programi

Prirodne čarolije

Tara

Prirodne čarolije

Osećajte se TARSKI!

Tamo gde Vlasi vladaju

Prirodne čarolije

“Od Velikog sela do samoga ždrela…”

Đerdap gvozdena kapija

Prirodne čarolije

Čudesna Srbija

Shopping Basket