Pucajte ja i sada držim čas

KRAGUJEVAC-ŠUMARICE-JEZERO-MILOŠEV VENAC 

Jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK: NEDELJA 06.MART 2022.

Iskustvo za pamćenje

"Ja, njihov profesor stari, zar da ih ostavim same? A sutra? Zar da sutra prstom pokazuju na me? Pucajte! Ja i sada držim čas!"

Miloje Pavlović, profesor kragujevačke Gimnazije

Kragujevac, prva prestonica Srbije nakon pada Smedereva 1459.godine, grad je u kome su osnovane prve državne, privredne i kulturne institucije u oslobođenoj Srbiji. Knez Miloš Obrenović odabrao je grad na obali Lepenice za novu prestonicu iz više razloga-nalazi se u srcu Šumadije i Srbije, dovoljno daleko od granica i carskog druma, sa većinskim srpskim stanovništvom i glavnom pokretačkom snagom razvoja nove države-šumadijskim seljacima! U Kragujevcu je donet prvi srpski Ustav i prvi  nacionalni program, zasnovani prvi diplomatski odnosi sa drugim zemljama, osnovani su prvi sud i prva Gimnazija, univerzitet i pozorište....Kragujevac je bio grad  u kome je izliven prvi srpski top u čuvenoj Topolivnici iz koje se razvio privredni gigant Zavodi Crvena zastava, najveća fabrika automobila na celom Balkanu. Danas veoma lep i moderan grad od skoro 200 hiljada stanovnika privredni je, administrativni i kulturni centar  Šumadije.

Najveću tragediju grad je doživeo u oktobru  1941.godine kada su Nemci  streljali oko 3000 Srba u znak odmazde za Nemce pobijene na putu Kragujevac-Gornji  Milanovac, a medju njima i 300 đaka iz petog 3 iz tadašnje Prve muške  Gimnazije. U znak sećanja na stradale podignut je memorijalni spomen kompleks Kragujevački oktobar.

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 7h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu blok 20 Novi Beograd)  sa usputnom pauzom za kafu , dolazak u Kragujevac oko 09h. Poseta spomen parku Kragujevački oktobar-obilazak muzeja 21. oktobar u pratnji kustosa, panoramska vožnja kroz memorijalni park sa kraćom  pauzom kod spomenika petom tri.

Memorijalni kompleks Kragujevački oktobar-Šumarice obuhvata spomen park površine preko 350 ha  u kome se nalazi 10 spomenika posvećenih streljanim Kragujevčanima u oktobru 1941 .godine. U centralnom delu parka nalazi se spomenik Prekinut let autora Miodraga Živkovića posvećen kragujevačkim đacima koji su zajedno sa jos oko 3000 žitelja Kragujevca stradali u nemačkoj odmazdi. Njima u čast svake godine na ovom mestu se održava istorijski  Veliki školski čas. U  muzeju 21.oktobar izloženi su brojni eksponati koji svedoče o razmerama kragujevačke tragedije, pisani dokumenti, lični predmeti kao i poslednje  poruke stradalih. U okviru spomen parka nalazi se i Staro vojničko groblje i spomenik žrtvama iz ranijih ratova. Pauza za kafu i kratak odmor na jezeru Šumarice, odlazak u centar grada.Pešačka tura najstarijim gradskim jezgrom  Milošev venac-Amidžin konak, stara crkva, nova crkva, Gimnazija, teatar Joakim Vujić, stara tržnica , spomenik palim Šumadincima

Milošev venac-kulturno-istorijski kompleks Milošev venac obuhvata deo centralnog gradskog područja u kome se nalaze najznačajniji objekti izgrađeni u vreme kada je Kragujevac bio prva prestonica moderne srpske države (1818-1841.) Ime je dobio po Knezu Milošu Obrenoviću koji je Kragujevac proglasio za glavni grad tek oslobođene Srbije. Najznačajnije znamenitosti skoncentrisane su na levoj i desnoj obali Lepenice, najveće reke u kragujevačkoj kotlini duge oko 48 km koje povezuju  stari armirano betonski mostovi prvi te vrste u Srbiji. Od prvobitnog kompleksa koji su činile prve državne građevine-knežev dvor sa konacima, crkva, Licej, arsenal, zatvor, apoteka, teatar, Šareni konak (Konak Kneginje Ljubice) do danas su sačuvani:

Amiždin konak-zgrada sagrađena 1818. godine koja je dobila ime po upravniku kneževog dvora Simi Milosavljevicu Paštrmcu zvanom Amidža (ujak) ;Stara (pridvorna) crkva sagrađena 1818. godine posvećena silasku Svetog duha na apostole;Zgrada stare skupštine podignuta 1859.godine; Konak Kneza Mihaila sagrađen 1860.godine  na zahtev Kneza Mihaila Obrenovića; Zgrada Gimnazije, prve srpske gimnazije južno od Save i Dunava podignuta  1887.godine; Teatar Joakim Vujić-zgrada sagrađena 1928.godine za potrebe prvog pozorišta u Srbiji. Gradska tržnica-prvi pokriveni objekat takve vrste i jedna od prvih pokrivenih pijaca u tadašnjoj Evropi. Podignuta je 1829.godine i bila je najlepša pijačna hala u Srbiji; Spomenik palim Šumadincima- nalazi se u malom parku kod gradske pijace. Delo je vajara Antuna Augustinčića posvećeno svim palim borcima u ratovima za oslobođenje od 1804. do 1918.godine; Zgrada stare livnice -jedan je od najstarijih industrijskih objekata na našim prostorima, građena po ugledu na slične objekte u Nemačkoj i Francuskoj na temeljima nekadašnje Topolivnice iz 1851.godine. Nakon pešačke ture  ručak i slobodno vreme u centru grada. Oko 17.30h polazak za Beograd, dolazak na mesto polaska izmedju 20 i 21 h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI 1790 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1300 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Slični programi

Putevima prošlosti

Tragom kolubarskih junaka

Putevima prošlosti

“Život je večita borba.

Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred!”

Vojvoda Živojin Mišić

 

Dolina jorgovana

Putevima prošlosti

Da li je dolina jorgovana samo predeo iz srpske bajke ili i danas postoji?

Topola Rudnik Nikolje

Putevima prošlosti

“Lepa je mala varoš Topola , 100 kuća, pošta, hotel i škola!”

Shopping Basket