Kad maline zrele budu

ARILJE VISOČKA BANJA HADŽI PRODANOVA PEĆINA
Jednodnevni izlet iz Beograda
POLAZAK: 26.06.2022.

Iskustvo za pamćenje

"Kad maline zrele budu i same ce opadati goro zelena. I same će opadati ružo, rumena! " 

Moj golube-narodna pesma

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima sa parking iza Hotela Hayat, na okretnicama 35 i 27E, Staro Sajmište ( preko puta Gradske kafane), vožnja preko Čačka i Guče do Hadži-Prodanove pećine.

Hadži-Prodanova pećina je dobila ime po Karađorđevom vojvodi koji je u pećinu sklanjao zbegove. Nalazi se u dolini Rašćanske reke ( pa je zbog toga zovu i "Rašćanska pećina"- raniji naziv "Šljepaja"). Udaljena je  7. kilometara od Ivanjice na putu za Guču na nadmorskoj visini od oko 600 metara. Ispitana dužina pećine je oko 400 metara i sastoji se od dva sprata. Donji sprat pored glavnog ima i dva sporedna kanala. Ulazni deo pećine je širine oko 3 metra i završava se suženjem iza koga se nalaze prostrane dvorane koje su dugačke oko 50 metara i široke oko 15 metara. Desna strana ove dvorane pokrivena je bigrenim salivom i serijom plitkih bazenčića. U centralnom delu dvorane nalaze se debeli stalaktiti i stalagmiti, a na stranama moćni salivi kao okamenjeni vodopadi. Dvorana se završava sa dva manja prodora-procepa. Gornji sprat počinje iz dvorane glavnog kanala i ispunjen je raznobojnim i raznovrsnim nakitom. Po najnovijim istraživanjima Pećina je bila privremeno stanište lovaca-neandertalaca i pećinskog medveda čija su lobanja i brojne kosti i zubi pronađeni u pećini. Stoga, istraživači je svrstavaju u period Paleolita. Ova pećina tek pruža veliki potencijal za buduća istraživanja. Ispred pećine 2004.godine podignuta je porušena crkva poznatija kao "Adžijina" koja je prvi put sagrađena 1809. godine i posvećena Arhangelu Mihailu. Nastavak putovanja ka Arilju. Dolazak u Arilje i obilazak najznačajnijeg obeležja ovog grada crkve Svetog Ahilija.

Crkva Svetog Ahilija je locirana u samom centru Arilja. Postojeća crkva je podignuta u 13. veku kao zadužbina Dragutina Nemanjića. Građena je u raškoj stilskoj školi. Svojom nestvarnom belinom i vitkošću i danas dominira jezgrom zapadnosrpske varošice Arilja kao svetionik vere Hristove. Upravo po njoj je i Arilje dobilo ime. Ovde su u XI veku pronašli utočište izbegli stanovnici iz Tesalije, a mošti svog sveca Svetog Ahilija, koje su poneli sa sobom, položili u postojeći hrišćanski hram, tako da je i crkva posvećena episkopu Ahiliju iz Larise (Grčka). Po predanju na njenom mestu nekada se nalazio vizantijski hram još u vreme kada se Sveti Sava izborio za samostalnost naše crkve, pa je jedna od 12 episkopija bila baš ovde. . Godine 1219. Sava Nemanjić je ariljski manastir proglasio za sedište moravičke episkopije, koja se prostirala na teritoriji ariljskog, užičkog, valjevskog i čačanskog kraja. Prva katedrala moravičkih episkopa je uništena u XIII veku posle čega je kralj Stefan Dragutin preduzeo građenje nove crkve na istom mestu. Vreme podizanja postojeće crkve je oko 1284. godine, a unutrašnjost crkve je živopisana 1296. godine i iz tog razdoblja potiču svi sačuvani ostaci fresaka. Najpoznatija od freskopisa je freska Plavog anđela, koja prikazuje arhanđela Gavrila, smatra se da je u umetničkom rangu Mileševskog Belog anđela. U Ariljskom hramu je sahranjen Dragutinov mlađi sin, princ Urošic. Ova činjenica ukazuje na značaj hrama za samog kralja i mogućnost da se neki od dvorova nalazio u blizini Arilja.Obilazak, šetnja gradom i slobodno vreme u Arilju. Nastavak putovanja ka selu Visoka i poseta Visočkoj banji.

Visočka banja je banja toplih izvora mineralne vode koja se nalazi u kanjonu Velikog Rzava, u ataru sela Visoka. Voda izbija iz dubina u vidu mehurića, na više mesta pored korita, a delom i u vodotoku. Sami izvori su na nepristupačnom mestu, a prilazi se jedino uz reku i niz reku. Stanovnici Visoke ali i obližnjih sela i gradova dolaze da se leče kupanjem u dva bazena koji se nalaze na obali reke. Topla voda ističe iz jezera po principu spojenih sudova, jer pod sopstvenim pritiskom pronalazi otvore u stenama gde je najmanji otpor, a to je najniža tačka u kanjonu Velikog Rzava. Izbijajući na površinu, prethodno zagrejana voda u dubljim slojevima, meša se sa rečnom vodom i hladi se. Veruje se da ova banjska voda leči reumatske probleme. Banja čuva tajne mnogobrojnih junaka koji su po povratku sa Kosovskog boja dolazili ovde da bi se oporavili. Slobodno vreme za ručak u banji, kupanje u bazenima i individualne aktivnosti. U povratku odlazak do neke od gradskih plaža na reci Rzav, nadomak Arilja. Polazak za Beograd u večernjim časovima.Predvidjeno vreme dolaska u Beograd do 22:00h.  

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVAJ IZLET MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  2500 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1900 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac - LINK

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Cenovnik br. 1 od 01.feb 2021.

Galerija

Slični programi

Prirodne čarolije

Tara

Prirodne čarolije

Osećajte se Tarski!

Kopaonik

Ovčarsko-kablarska klisura

Prirodne čarolije

Predeo izuzetnih odlika, vazdušna banja srpska Sveta gora!!!

Shopping Basket