Justinijanov grad

JUSTINIANA PRIMA LESKOVAC

POLAZAK: NEDELJA 20.MART 2022.

Iskustvo za pamćenje

„A pored samog mesta rođenja sagradi divan grad i nazva ga Justinijana Prima – na latinskom što znači Prva – odužujući se na taj način svojoj roditeljki. Sazidavši tamo i vodovod, postiže da grad neprekidno obiluje nepresušnom vodom. I mnogo drugih znatnih i pomena dostojnih (građevina) sagradio je osnivač grada. Nije lako pobrojiti sve hramove božje, nemoguće opisati sve zgrade nadleštva, veličinu tremova, lepotu trgova, česme, ulice, kupatila, prodavnice. Beše to prosto naprosto grad velik i mnogoljudan, i u svakom drugom pogledu napredan i dostojan da bude metropola cele oblasti…“  

 „O građevinama – De Aedeficiis“- O gradnji Justiniane Prime, Prokopije Cesarijski  

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima. Vožnja autoputem do Leskovca, odlazak u Lebane. Obilazak arheološkog lokalitete Caričin grad.

Lokalitet Caričin grad se nalazi na oko 29 kilometara zapadno od Leskovca u selu Lebane. Pretpostavlja se da ga je osnovao car Justinijan V u VI veku. Bio je crkveno i administrativno-upravno središte celog severnog Ilirika i jako vojno utvrđenje. Samo nalazište se prostire na platou od 42 000 matara kvadratnih. Grad je bio okružen bedemima, a pored spoljnih utvrđenja otkriveni su i unutrašnji bedemi koji grad dele na tri arhitektonske celine, na koje se nadovezuju široko podgrađe i spomenici u bližoj i daljoj okolini. Na najvišem platou, izdiže se Akropolj koji je bio u službi arhiepiskopije. Ispod njega leži Gornji grad, čiji je središnji deo predstavljao kružni trg gde se odvijao javni život grada i gde su se ukrštale glavne gradske komunikacije. Na južni deo Gornjeg grada naslanja se nova celina, Donji grad, u kojem su otkriveni sakralni objekti, objekti javnog karaktera i stambena četvrt. Caričin grad je živeo kratko. Već početkom VII veka je u naletu Avara i Slovena srušen. Na njegovim ruševinama nije podignuto novo naselje i tako je zadržao čistu osnovu ranovizantijskog i duh hrišćanskog grada. Zanimljiva je legenda o carici i svinjaru koji je, pošto je doveo vodu u grad, uzeo caricu za ženu i pobegao. Nakon obilaska lokaliteta Caričin grad povratak u Leskovac, pešačka tura gradom uz zaustavljanje kod najznačajnijih spomenika kulturne baštine ovoga grada.

Grad Leskovac nalazi se na krajnjem jugu Srbije i privredni je, administrativni, industrijski i kulturni centar Jablaničkog okruga. Prostire se u središtu plodne Leskovačke kotline, dugačke 50 i široke 45 kilometara, na maloj reci Veternici. Pažnju i najprobirljivijih posetilaca ovaj Grad privlači različitim geografskim i turističkim motivima, objektima i sadržajima. U Leskovcu su razvijene hemijska, tekstilna, drvoprerađivačka i prehrambena industrija, a posebno se ističe kao grad roštilja, paprike i raznih kulinarskih specijaliteta. Da je na ovom prostoru nekada postojalo ilirsko naselje saznajemo od grčkog istoričara Herodota. Rimljani su na ovaj prostor došli u II veku, proterali su Ilire i na levoj obali reke Veternice osnovali svoje naselje, a na brdu Hisar podigli utvrđenje. O doseljavanju Slovena i njihovom načinu života nema podataka, ali je poznato da je u XII veku grčki car Manojlo poklonio ovu oblast, koja se zvala Glubočica, Nemanji, a tu se nalazilo i naselje Leskovac. Smatra se da je naselje dobilo ime Leskovac pre više od 600 godina, po leski (lešniku), koji je iznikao na prostoru isušene močvare, ali u doba Turaka naselje je nosilo njihovo ime – Hisar, što znači tvrđava.Iz perioda vladavine cara Dušana, i nakon toga, sela u oblasti Glubočice (Dubočice) često bivaju darivana manastirima i tim povodom Leskovac se prvi put pominje kao grad.U doba Turaka naselje Leskovac postalo je centar Leskovačkog pašaluka, koji je obuhvatao veliki prostor sve do današnjeg Paraćina i Kruševca.Tokom svetskih ratova Leskovac je nažalost pretrpeo oštećenja i gubitak velikog broja stanovništva. Za razvoj poljoprivrede, s obzirom na to da je odlikuju plodno zemljište i povoljna klima, Leskovačka kotlina ima veliki značaj. Ova dva uslova, kao i mogućnost navodnjavanja, ukazuju na to da postoje objektivni uslovi za razvoj intezivne poljoprivredne proizvodnje na ovom području. Kulturno istorijski spomenici: u samom centru grada nalazi se crkva Svete Trojice izgrađena 1921. godine oko koje su locirani mnogobrojni spomenici kulture. Poput: spomenika Tomi Zdravkoviću, spomenika oslobodiocima, Narodnog muzeja Leskovac, Gradske kuće, kuće Bore Dimitrijevića, Narodnog pozorišta,  Šop Đokićeve kuće i mnogih drugih.Obilazak grada Leskovca. Poseta Narodnom muzeju u kojem se nalaze najznačajniji eksponati vezani za razvoj ovog kraja, obilazak Gradske kuće, objekta koji čuva sećanje na tipičan izgled srpske kuće sa originalnim enterijerom i eksterijerom Osmanskoo-balkanskog stila tokom XVIII i XIX veka. Slobodno vreme za  ručak u  nekom od lokalnih restorana u Leskovcu i uživanje u specijaltetima ovog kraja. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. U popodnevnim časovima odlazak do Spomen parka Leskovac, značajnog istorijskog mesta i vidikovca sa kojeg se sagledava panorama čitavog grada.

Spomen park Leskovac se nalati na istočnoj padini Hisara. Po projektu Bogdana Bogdanovića, izgrađen je 1971. godine u slavu streljanih i poginulih meštana ovog kraja i povodom tridesete godišnjice oružanog ustanka u Leskovcu. Oko centralnog spomenika, koji simbolizuje Grčku boginju Niku, okuplja se sedamnaest kamenova sa simbolima života i imenima najistaknutijih boraca Leskovačkog kraja. Polazak za Beograd u večernjim časovima. Predvidjeno vreme dolaska u Beograd do 22:00h.  

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVAJ IZLET SE MOGU PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  3500 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 3000 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Izaberi svoju avanturu

Upoznaj Srbiju!

Kruševac Ljubostinja Jastrebac

Srpska Sveta gora

Prirodne čarolije

Putevima prošlosti

 

Uspon na Ovčar

Kraljice Raške

Prirodne čarolije

Golija

Shopping Basket