Put u istoriju civilizacije

GROCKA-SMEDEREVO-VINČA

Jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:08.10.2022.

Iskustvo za pamćenje

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu blok 20 Novi Beograd), dolazak u Grocku. Šetnja  gročanskom čaršijom sa posetom Rančićevoj kući i Crkvi Svete Trojice.

Grocka je jedna od najstarijih beogradskih opština smeštena na samo 25 kilometara od centra grada  na zatalasanim i veoma plodnim padinama iznad Dunava, zbog kojih je među poštovaocima prirode, lepote i uživanja stekla laskavi epitet Mala Kalifornija! Nastala je na mestu gde se još u mlađe kameno doba razvijala i cvetala najstarija kultura na evropskom tlu a u rimsko doba prolazio čuveni vojni put Via Militaris. Plodno zemljište i blagotvorna klima  oko Dunava  koji pogoduje uzgajanju skoro svih vrsta voća doprineli su razvoju Grocke u najvećeg i nadaleko čuvenog proizvođača   kajsija, bresaka, krušaka, trešanja, jabuka i grožđa sa najvećom površinom plantaža u Srbiji.

Gročanska čaršija, očuvano staro  gradsko jezgro male srpske varoši  sa autentičnim varoškim kućama iz XVIII i XIX veka, jedinstveno je i veoma dragoceno kulturno istorijsko nasleđe koje po svojoj vrednosti stoji rame uz rame sa beogradskom Skadarlijom i Zemunom. Stare trgovačke i zanatlijske kuće u Grockoj građene od hrastovog drveta, blata i slame i  bez ijednog eksera, pokrivene ćeramidom, sa širokim tremovima i starinskim fasadama predstavljaju reprezentativan primer srpskog graditeljstva koje odlikuje jedinstveni spoj funkcionalnosti i estetike. Nakon šetnje gročanskom čaršijom i posete Rančićevoj kući i crkvi Svete Trojice odlazak na Agino brdo u restoran Vinogradi.

Vinogradi  su mesto sa koga je prema rečima Nila Armstronga “pogled na Dunav lepši nego onaj sa meseca na zemlju.” Kultno mesto na kome su nekada boravili književnici, umetnici, filmske zvezde, državnici i premijeri, nije samo elitni restoran prepun duše, starih fotografija, uspomena i neobičnih priča o nekadašnjim slavnim gostima. Okružen sa skoro tri hektara vinograda i ušuškan među alejama lavande i ruža ovo je  vidikovac sa nezaboravnim  pogledom koji seže preko Grocke i Dunava sve  do Smedereva . Pauza za kafu i uživanje u panorami Dunava i gročanskih ada. Nastavak putovanja do Smedereva. Poseta smederevskoj tvrđavi u pratnji kustosa.

Oko izgradnje Smedereva grada isplelo je narodno predanje na stotine priča, legendi i pesama u kojima je posebna uloga dodeljena despotici Irini, supruzi Despota Đurđa u narodu poznatijoj kao Prokleta Jerina. Smederevsku tvrđavu podigao je Despot Đurađ Brankovic kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine. Sagrađena je u periodu od  1428-1439 godine.Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela - Velikog grada i Malog grada. Tvrđava je nekada imala 25 kula i bila je sa svih strana okružena vodom. Bila je najveća ravničarska tvrđava u Evropi koja je izdržala turske najezde i napade sve do 1459.godine.  Smederevo, poslednja srpska prestonica i poslednji bastion odbrane od Turaka postaće mesto u kome je četiri veka kasnije  Vožd  Karađorđe lično  primio ključeve grada  od turskog age i niz Dunav otpratio turske lađe ka Vidinu...

Grad Smederevke i železare, smederevske jeseni i čuvenog šporeta smederevca danas je privredni, kulturni i industrijski centar Podunavlja sa preko 70 hiljada stanovnika. Kratka pešačka tura najužim gradskim jezgrom-Crkva Svetog Đorđa, Gimnazija, Karađorđev dud. Slobodno vreme do polaska za Vinču.

Vinča, mesto inspiracije ljudskog uma u potrazi za odgovorima o poreklu i nastanku ljudske civilizacije.Vinčanska kultura je bila tehnološki najnaprednija praistorijska kultura sa najranije razvijenom metalurgijom i najstarijim pismom, koja se prostirala na teritoriji većoj od teritorije bilo koje neolitske kulture u Evropi...” Nazvana je po lokalitetu Vinča - Belo brdo, koje se nalazi na desnoj obali Dunava, u selu Vinča, 11 km nizvodno od Beograda, opština Grocka. U toku iskopavanja, koje je započeo 1908. profesor Beogradskog univerziteta dr Miloje Vasić, otkriveni su ostaci osam neolitskih naselja, od kojih najstarije naselje pripada periodu srednjeg neolita i starčevačkoj kulturi. Poseta muzeju arheološkog nalazišta Belo brdo u pratnji kustosa. Slobodno vreme za kafu i odmor na obali Dunava.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  1490 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1100 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Slični programi

Putevima prošlosti

Tragom kolubarskih junaka

Putevima prošlosti

“Život je večita borba.
Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred!” – Vojvoda Živojin Mišić

Dolina jorgovana

Putevima prošlosti

Da li je dolina jorgovana samo predeo iz srpske bajke ili i danas postoji?

Topola Rudnik Nikolje

Putevima prošlosti

“Lepa je mala varoš Topola , 100 kuća, pošta, hotel i škola!”

Shopping Basket