Gde su živeli Kelti?

RAVANICA-JUHOR-IZBENICA-PARAĆIN

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK: 25.07.2021.

Iskustvo za pamćenje

"Legenda kaže da su se na planini Juhor naselili prvi poznati narod na Balkanu, to su bili Kelti. Kelti su gradili svoje utvrdjenje i štitili planinu od najezde neprijatelja. Bili su ratoboran narod! Veruje se da su ostaci takvih utvrdjenja stariji od Vavilona i Suze. U Keltskoj mitologiji hrast je sveto drvo ovog naroda; po narodnom predanju hrastovi čuvaju skriveno blago keltskog nasleđa!  "

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima. Vožnja autoputem do Ćuprije. Obilazak manastira Ravanica.

Manastir Ravanica se nalazi na svega 12 km od Ćuprije.Ravanica  je podignuta između 1375.  i 1377.godine. Posvećena je Vaznesenju Gospodnjem i podigao ju je knez Lazar kao svoju najznačajniju zadužbinu u Moravskom stilu. Prvobitna priprata, koja je bila dozidana nakon podizanja crkve je porušena, a današnju pripratu, podigao je daskal (učitelj) Stefan 1721. godine. Manastir je bio opasan snažnim zidom koji je bio ojačan kulama, a od koga su danas ostale samo ruševine. Kada govorimo o živopisu, ovde se pojavljuje prvi samostalni stil srpskog slikarstva srednjeg veka. Živopisanije je završeno 1387. godine. Ovaj stil slikanja se naziva dekorativni stil i odlika je novog stila Pomoravlja. Nakon što je knez Lazar poginuo, Ravanica postaje meta turskih, rušilačkih napada, pa je već krajem četrnaestog veka prvi put spaljena. Prvu veliku obnovu, Ravanica je doživela u osamnaestom veku, a drugu sredinom dvadesetog veka.

Ubrzo nakon pogibije na Kosovu, Knez Lazar je proglašen za sveca i njegove mošti se 1392. godine prenose u manastir. U Ravanici su mošti Kneza Lazara ležale sve do 1690. godine, kada su monasi bežeći od najezde neprijateljske vojske, pobegli u Ugarsku noseći mošti sa sobom i čuvali ih u Futogu. Tek 1989. godine njegove mošti se ponovo vraćaju u Ravanicu. Nakon obilaska manastira nastavak putovanja ka obroncima planine Juhor. Obilazak najstarijeg sela na Juhoru- Izbenica. Obilazak sela, crkve Svete Petke, ostataka keltskog utvrđenog grada i Devojačke Stene.

NAPOMENA: Planina Juhor se nalazi na područiju centralne Srbije, sa leve strane reke Velike Morave. Spada u Rodopske planine, a najviši vrh nosi naziv Veliki Vetren visine 773 m. Pruža se pravcem sever - jug u dužini oko 20 km, dok je širina oko 10 km. Još uvek divlja i neistražena, planina je bogata izuzetnom florom i faunom.  Do vrha vode nekoliko pešačkih staza pored kojih  se nalaze ostaci keltskog grada najvećim delom u selu Izbenica. Posetićemo samo selo Izbenica, koje se nalazi na najnižim obronicime planine Juhor. Nećemo ići do samog vrha  s obzirom da planina Juhor još uvek nije u potpunosti istražena i nema dobro markiranih staza.

Selo Izbenica je najstarije naselje u Rasinskom okrugu. Bilo je naseljeno u Kamenom dobu dolaskom Kelta na područje centralne Srbije. Dobilo je ime Izbenica po najstarijim zemunicama koje su se nalazile na područiju sela u kojem su živeli prvi Kelti i oko kojih su izgrađena prva utvrđenja ovog ratobornog naroda.  Kelti su nestali najezdom Romeja sa zapada i od tog trenutka gubi im se svaki trag. Keltski utvrdjen grad otkriven je 1997. godine od strane arheologa ali detaljna istraživanja još uvek nisu obavljena. Kamene građevine koje su pronađene podno vrha mogle su bili kultna mesta ili pak opservatorije ili laboratorije za ispitivanje rude bakra, zlata ili platine. Misterija da gromovi često udaraju u vrh Juhora povezana je sa pričom o ostacima metalnih predmeta  koji privlače munje. Veruje se da su ova utvrđenja najstarija  na Balkanu.

U selu se nalazi i crkva posvećena Svetoj Petki, sa izvorom lekovite vode koja je trenutno u izgradnji i rekonstrukciji. Prve temelje crkve podigli su vernici 1940. godine. Izbenica je poznata i po legendi o jednoj devojci iza koje je ostala Devojačka stena koju ćemo posetiti. Naime, u blizini sela Izbenica nalazi se kamen visine preko 20 metara. Po legendi, koju meštani i dan danas prepričavaju, devojka je bežala od Turaka. Preplivala je Moravu i stigla upravo do ovog kamena. Kako više nije imala snage i kuda da pobegne, a nije htela da padne u ruke Turcima, ona je skočila sa stene. Nastavak putovanja ka Paraćinu. Pešaka tura gradom uz zaustavljanje kod najznačajnihijih spomenika kulturne baštine Paraćina.

Paraćin se nalazi u centralnom delu Srbije i zahvata deo bogatog i plodnog srednjeg Pomoravlja. Teritorija opštine se spušta od Kučajskih planina sa istoka prema Velikoj Moravi na zapadu, ispresecana tokovima reka Crnice i Grze. Grad leži na obalama reke Crnice, dok je od Velike Morave udaljen oko četiri kilometra. Paraćin se nalazi na raskršću nekoliko važnih puteva, prema severu je pravac za Beograd i Novi Sad, prema istoku je put za Zaječar, na jugu je put prema Nišu, a na zapadu prema Kraljevu i Čačku. Kroz grad prolazi i međunarodna železnička pruga prema jugu, koja je sagrađena davne 1881. godine. Paraćinska oblast ima odlike umereno kontinentalne klime sa hladnim zimama i toplim letima, između kojih su svežije jeseni i vlažnija proleća. Od davnina je Paraćin bio značajna stanica na raskrsnici puteva kojima su prolazile mnoge vojske i osvajači:  Kelti, Avari, Sloveni, Rimljani, Krstaši, Turci, Nemci. 

Naselje Paraćin se prvi put pominje u povelji kneza Lazara pisanoj 1375  godine. Ovom poveljom on manastiru Lavri sv. Atanasija daruje sela u  Petruškoj oblasti i trg'' Parakinov brod''.  Godine 1861. Paraćin dobija status varoši i polako stasava u značajan trgovački i zanatski centar Srbije. Do intenzivnijeg  razvoja industrije dolazi krajem XIX i početkom XX veka. Osnivaju se fabrika  vunenih tkanina braće Minh, fabrika cementa i fabrika stakla, pa tako početkom  XX veka postaje značajno ekonomsko mesto u Srbiji. Danas je to moderan trgovački  centar kome zbog geografskog položaja i važnih komunikacija prilaze i okolni manji gradovi.

U samom centru grada nalazi se crkva Svete Trojice izgrađena 1862. godine oko koje su locirane vile i privatne kuće poznatih meštana ovoga kraja  i mnogobrojni spomenici posvećeni borcima oslobodiocima koji su dali svoje živote da bi Paraćin bio slobodan grad. Neki od takvih su: Spomenik Pobede, Fontana Slobode, Spomenik Branku Krsmanoviću, Spomenik palim borcima NOB-a i mnogi drugi. Slobodno vreme za  ručak u nekom od lokalnih restorana i individualne aktivnosti.Polazak za Beograd u večernjim časovima.Predvidjeno vreme dolaska u Beograd do 22:00h.  

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVAJ IZLET MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  2500 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 2000 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Preporučujemo

Upoznaj Srbiju

Resava na dlanu

Prirodne čarolije

Milivska klisura 

Tajne planine Maljen

Prirodne čarolije

Petnica Divčibare

Kraljice Raške

Prirodne čarolije

Golija Ivanjica

Shopping Basket