Fruškogorska cvetna polja

BUKOVAC BEOČIN FUTOG

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK: 25.06.2022.

Iskustvo za pamćenje

"Fruška gora ko postelja prava 

na njoj noću pola Srema spava"                   Duško Radović

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda, u jutarnjim časovima (sa parkinga iza Hotela Hayat, na okretnicama 35 i 27E, Staro Sajmište preko puta Gradske kafane) i vožnja  preko Inđije  ka istočnim obroncima Fruške Gore i selu Bukovac.

Bukovac se geografski nalazi u Sremu, sa desne obale Dunava, na obroncima Fruške gore međutim, administrativno pripada Južnobačkom okrugu. U selu žive većinom Srbi. Mesto je naseljeno za vreme Osmanskog carstva u šesnaestom veku. U mestu se nalazi srpska pravoslavna crkva. U Bukovcu se početkom septembra održava tradicionalni Bukovački maraton.Odlazak do polja lavande koja se nalaze u ataru sela, slobodno vreme za foto stop.

Polja lavande su u privatnom vlasništvu poljoprivrednika Branka Švonje koji je u ataru sela Bukovac zasadio ova polja radi proizvodnje i upotrebe lekovitog bilja u medicinske svrhe i radi prerade i proizvodnje sredstava za ličnu higijenu. Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao dobra ispaša za pčele. Ime lavanda potiče od latinske reči lavare, što znači kupati se, a objašnjava osnovnu namenu suvog cveta i lavandina, eteričnog ulja. Eterično ulje prave lavande upotrebljava se za proizvodnju parfema i kolonjske vode, sapuna i sredstava za ličnu higijenu. Specifično je kod ovog bilja što se u poslednjim godinama ove plantaže mogu naći na teritoriji naše zemlje i ako prirodnim putem nisu uzgajane u Srbiji.Važna napomena: Molimo sve posetioce da pri poseti polja poštuju upustva zaposlenih. Nemojte ostavljati smeće i gaziti rasade. Nakon obilaska polja lavande odlazak na vidikovac Bukovac.

Fruška gora nije poznata po vidikovcima, zapravo,  na njoj nema ni jedan prirodan vidikovac, tj. ni na jednom njenom vrhu nema prirodno ogoljenih stena sa kojih bi se pružao pogled iznad okolne šume. Ali, na više mesta na kojima je šuma prokrčena ili tamo gde su nekad bili kamenolomi i površinski kopovi, moguće je baciti pogled u daljinu, prema Bačkoj, Sremu ili fruškogorskom bilu. Vidikovac Bukovac je uredjen vidikovac sa klupama, ložištima, nastrešnicama i stazom za bicikliste. Na brdu gde se nalazi vidikovac se održava festival Bukovačke kosidbe. Do vidikovca postoji uredjen asfaltni put, te se vozilom može stići do njega. Nakon posete sela Bukovac voznja do Beočina, slobodno vreme u gradu za odmor. Ukrcavanje na skelu Beočin- Futog. Pešačka tura Futogom sa zaustavljanjem kod bitnih spomenika kulture: rimokatoličke crkve Srca Isusovog, pravoslavne crkve Svetih Vračeva Kozme i Damjana, kuće Arsenije Čarnojevića, dvorca grofa Koteka,...

Futog je staro naselje, a danas je deo grada Novog Sada. U centru Futoga se nalazi rimokatolička Crkva Srca Isusovog sa župnim dvorom. Prvobitnu crkvu je sagradio grof Hadik 1776. Na mestu stare, novu crkvu posvećenu Srcu Isusovom sagradila je grofica Kotek 1908. Projekat je uradio Ferenc Veninger. Srpska pravoslavna Crkva Svetih Vrača Kozme i Damjana u Futogu sazidana je 1776. Ikonostas je oslikao Arsenije Teodorović 1799, a zidno slikarstvo se pripisuje Janku Halkozoviću. U crkvi se čuva zbirka ikona, rad Pavla Simića. Slobodno vreme u gradu i organizovan tematski ručak u restoranu Marina gde ćemo probati različite đakonije od kupusa- najpozantijeg proizvoda ovog grada. Nakon ručka šetnja dunavskim nasipom, specijalnim rezervatom prirode na kojem žive mnogobrojne vrste ptica i dabrova, ukrcavanje na brodić, krstarenje Dunavom oko Ostrva Ljubavi u trajanju od oko sat vremena.Ukrcavanje na skelu i povratak u Beocin. Polazak za Beograd u večernjim časovima.

 

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVAJ IZLET MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  1890 DINARA

Za decu od 5 do 12 godina cena se umanjuje za 500  dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Izaberi svoju avanturu!

Upoznaj Srbiju

Rujanska polja

Prirodne čarolije

Zlatibor 

Kraljice Raške

Prirodne čarolije

Golija i Ivanjica

Pešter i Uvac

Shopping Basket