Zaustavite Dunav i kazaljke stare...

SREMSKI KARLOVCI - NOVI SAD - STARI SLANKAMEN
jednodnevni izlet iz Beograda
POLAZAK: 20.11.2022.
Dunavska-12

Iskustvo za pamćenje

"Jednom su me pitali zašto sam tako gimnazijski zaljubljen u Novi Sad. Nisam umeo da odgovorim. Jer sa najdražim gradom je kao i sa najdražom ženom: nikad nećemo uspeti da objasnimo ni sebi ni drugima šta nas je to tako vezalo…"  -  Mika Antić 

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8h (mesto polaska:parking na Starom sajmištu, blok 20, Novi Beograd), vožnja autoputem do Starog Slankamena. Poseta selu-obilazak tvrđave, crkve, hamama i spomenika slankamenskoj bici. Vožnja čamcima do ušća Tise u Dunav (fakultativno) i šetnja starim ribarskim selom Zagrad. Doručak i kafa u nekoj od ribarskih čardi. Nastavak puta do Novog Sada. 

Stari Slankamen, najstarije naselje opštine Inđija nalazi se na mestu gde Dunav preseca krajnje istočne ogranke Fruške gore.Zbog strateškog položaja na obali velike reke koja je od najstarijih vremena predstavljala granicu između velikih imperija i carstava, Slankamen su osvajali i naseljavali brojni narodi: Kelti, Rimljani, Mađari, Turci, Sloveni...Tragovi različitih kultura koji su do danas sačuvani, izvori slane vode, raskošna priroda i romantične stare kuće nanizane na lesnim nanosima iznad Dunava daju nekadašnjem ribarskom selu posebnu draž. Legenda kaže da je na mestu gde se Tisa uliva u Dunav u blizini Slankamena sahranjen Atila Hunski.Nastavak puta ka Novom Sadu, dolazak u Novi Sad oko podneva. Poseta novosadskoj sinagogi u pratnji kustosa. 

Sinagoga u Novom Sadu je jedna od četiri sinagoge koje danas postoje u Srbiji.Građena je od 1906 . do 1909.godine po projektu mađarskog arhitekte Lipota Baumhorna. Zajedno sa zgradama jevrejske škole i jevrejske opštine predstavlja jedinstvenu kulturno istorijsku celinu od velikog značaja i svedočanstvo kulture i tradicije jevrejske zajednice na prostorima Novog Sada i okoline. Danas nema sakralnu namenu ali se u njoj odrzavaju koncerti klasične muzike. Pešacka tura najstarijim gradskim jezgrom Novog Sada: crkva Imena Marijinog, gradska kuća, Zmaj Jovina ulica, ulica Laze Telečkog, Vladičanski dvor, crkva Svetog Đorđa. Poseta muzeju Matice srpske. 

Matica srpska , najstarije književna, kulturna i  naučna  institucija u Srbiji osnovana je 1826. godine u Pešti sa ciljem predstavljanja srpske kulturne baštine Evropi i svetu kao i prosvećivanja srpskog naroda. Bogata izdavačka delatnost, prosvetiteljska uloga, naučni radovi koji su oko Matice okupljali najobrazovanije i najmudrije ljude ucinili su ovu instituciju simbolom građanskog društva, visoke kulture, prosvetiteljstva i dobročinstva a grad Novi Sad u koji je 1864.godine preseljena nazvan je srpska Atina. Po uzoru na srpsku mnogi drugi narodi osnovali su svoje Matice. Muzej Matice srpske, jedan je od nabogatijih i najuglednijih muzeja u Srbije..Slobodno vreme u gradu za ručak i individualne aktivnosti. Okupljane i zajednički odlazak do Dunavskog parka, prelazak preko Dunava i poseta Petrovaradinu i tvrđavi. 

Petrovaradin-”Grad na steni čvrst kao vera”

Dunavski Gibraltar ili Petrovaradin jedna od 7 dunavskih tvrđava u našoj zemlji sagrađena  na 1255.kilometru Dunava, druga je po veličini tvrđava u Evropi! Građena je poslednji put po nalogu Austrije na temeljima ranijih utvrđenja. Nekadasnji bastion odbrane austrijskih vladara poznat po dubokim i tajnim lagumima u kojima su po legendi čuvali svoje dragocenosti, danas je centar umetnosti i kulture i simbol grada Novog Sada na čijem se prostoru nalaze brojne galerije, muzeji, restorani, umetničke radionice i najlepši gradski vidikovci. Poseta muzeju sa podzemnim galerijama, slobodno vreme za šetnju i odmor na tvrđavi. Nastavak puta ka Sremskim Karlovcima. 

“Oj Karlovci mesto moje drago... “

Nigde kao u Sremskim Karlovcima nema takvog spoja elegancije, kulture, istorije, opuštenosti, dobrog vina, fantastične prirode i divnih ljudi...U Karlovcima je sve lako ...i sve polako!

Kratka pešačka tura najstarijim jezgrom Karlovaca sa posetom Patrijaršijskom domu i riznici srpske pravoslavne crkve, Gimnaziji (u pratnji đaka-vodiča), karlovačkom platanu i staroj crkvi. Zajednički odlazak na vidikovac na kome je podignut spomenik legendarnom pesniku Dušku Trifunoviću. Slobodno vreme za odmor i uživanje u  jedinstvenom  pogledu na Sremske Karlovce i Dunav. Poseta vinariji Bajilo u centru grada, degustacija vina(fakultativno) i slobodno vreme do polaska za Beograd. Dolazak na mesto polaska oko 21h.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  1590 dinara

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1200 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja. Krajnji rok za prijavu 5 dana od naznačenog datuma polaska.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Slični programi

Neispričane legende i tajne

Vršac panonska metropola

Mirisi i ukusi Srbije
Vino i gastronomija

Putevima vina do panonske metropole

Vino i dvorci Banata

Mirisi i ukusi Srbije
Vino i gastronomija

Sedam tajni reke Tise

Neispričane legende i tajne

Vodimo vas na reku Tisu da otkrijemo sve njene tajne!
Od starog do Novog Bečeja, preko šlajza do Bisernog ostrva, benediktanske opatije i jezera koje leči!!!

Shopping Basket