Dolina jorgovana

STUDENICA-GRADAC-RAŠKA-SOPOĆANI-NOVI PAZAR-ĐURĐEVI STUPOVI

Dvodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:23/24.APRIL 2022.

dolina-jorgovana12

Iskustvo za pamćenje

Legenda kaže da je jedan srpski kralj u ime ljubavi prema svojoj nevesti čitavu dolinu Ibra zasadio jorgovanima. Da li je Dolina jorgovana samo predeo iz srpske bajke ili i danas postoji?

PROGRAM PUTOVANJA

PRVI DAN

Polazak iz Beograd u 07h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu, blok 20 Novi Beograd), vožnja auto putem Miloš Veliki pored Čačka i Kraljeva do Ibarske klisure uz jednu kratku pauzu za kafu i odmor i osveženje. Foto stop u klisuri Ibra u blizini utvrđenja Maglič.

Prema predanju Maglič je u 13.veku obnovio  srpski kralj Uroš. Utvrđenje okruženo Ibrom sa tri strane imalo je stratešku i odbrambenu ulogu u zaštiti srpskih manastira sagrađenih u klisuri i čitavog prostora srednjevekovne srpske države Rasa. Nema pouzdanih podataka o vremenu gradnje ali se veruje da je utvrđenje sa 8 kula i debelim odbrambenim zidovima služilo za zaštitu jedinog karavanskog puta koji je dolinu Morave spajao sa Kosovom. Do utvrđenja se može doći samo pešačkim stazama a radovi na obnovi i rekonstrukciji još uvek traju. Nastavak putovanja do manastira Studenica.

Studenicu je 1190.godine sagradio rodonačelnik dinastije Nemanjića Stefan Nemanja i posvetio je Uspenju Bogorodice. Crkva je građena od kamena i mermera, vizantijskim stilom koji će kasnije prerasti u jedinstvenu rašku graditeljsku skolu. Iako zamišljena kao grobna crkva Nemanjića, Studenica je nakon smrti Stefana Nemanje više puta dograđivana i obnavljana nakon stradanja u napadima, požarima i ratovima. U narednim vekovima postala je politički, kulturni i duhovni centar srednjevekovne Srbije. Kompleks manastira pored Bogorodičine, obuhvata još dve crkve-crkvu Joakima i Ane -Kraljevu crkvu i crkvu Svetog Nikole, a postoje ostaci jedne još starije crkve u temeljima. Od 1986.godine Studenica je uvrštena na UNESCO-vu listu svetske baštine kao kulturno dobro od posebnog značaja. Nakon posete Studenici nastavak puta do manastira Gradac zadužbine Jelene Anžujske.

Manastir Gradac je sagrađen krajem 13.veka  u istoimenom selu na obali Brveničke reke. Crkva manastira Gradac koja je građena po uzoru na Bogorodičinu crkvu u Studenici, predstavlja jedinstven spoj vizantijske i zapadne romano gotičke arhitekture 13. veka. Ktitor manastira je srpska kraljica Jelena , supruga kralja Uroša Prvog Nemanjića i majka kraljeva Dragutina i Milutina. Jelena Anžujska u čiju čast je po predanju kralj Uroš dolinu Ibra zasadio jorgovanima u narodu je ostala upamćena kao velika prosvetiteljka, vladarka , dobročiniteljka i jedna od najznačajnijih ličnosti srednjevekovne Srbije.

Poslednje godine svoga života posvetila je monaškom životu u svojoj zadužbini gde je i bila sahranjena ali danas nije poznato gde se njene mošti nalaze... Nakon posete Gradcu nastavak putovanja Ibarskom klisurom do Raške. Slobodno vreme u Raškoj, pauza za ručak i odmor do polaska za Novi Pazar.  Dolazak u Novi Pazar u kasnim popodnevnim satima i poseta crkvi Petra i Pavla. 

Crkva svetih apostola Petra i Pavla je po predanju sagrađena na temeljima rimskog hrama još u 7.veku. U njoj su se u doba Nemanjića održavali crkveni sabori, dugo je bila centar raške arhiepiskopije kao i mesto na kome je Stefan Nemanja ponovo kršten u pravoslavnoj veri i gde je predao presto svom sinu. Crkvu odlikuje izuzetna akustičnost a poseduje i vrednu zbirku sarkofaga i nadgrobnih spomenika sa reljefima iz različitih epoha. Veruje se da je ovo najstarija crkva na celom Balkanu. Nakon posete nastavak putovanja do Sopoćana. Smeštaj u nekadasnjem manastirskom konaku (hotel Sopocani) večera, noćenje.

Hotel Sopoćani se nalazi u neposrednoj blizini istoimenog manastira. Nekadašnji manastirski konak je građevina od kamena i drveta sagrađena u tradicionalnom srpskom graditeljskom stilu po projektu čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana. Smeštaj u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Usluga je na bazi 1 polupansiona (večera prvog i doručak drugog dana)

DRUGI DAN 

Nakon doručka poseta manastiru Sopoćani.

Sopoćane je kao svoju zadužbinu i grobnu crkvu sagradio kralj Uroš I u 13.veku. Ime manastira potiče od staroslovenske reči za izvor-sopot jer se u neposrednoj blizini nalazi izvor reke Raške.Najveća i najmonumentalnija crkva svog vremena oslikana je najlepšim i najstarijim freskama sačuvanim na našim prostorima. Veruje se da su ih oslikavali najveći majstori tog doba a bogatstvo boja, kompozicija i prizora svrstava ih u remek dela freskoslikarstva i umetnosti koja su postala poznata širom sveta. Sopoćani su uvršćeni na UNESKO-vu listu kao kulturno dobro od izuzetnog značaja u okviru kompleksa srednjevekovnih spomenika Stari Ras.  Polazak ka Pazarištu. Kratka pauza za fotografisanje i šetnju. Pešačka tura do starog grada Rasa (oko 1,5 km) Nastavak putovanja ka Novom Pazaru. 

Novi Pazar je sredinom 15.veka osnovao Gazi Isa beg koji je u gradu sagradio i prvu džamiju a zatim nekoliko godina kasnije postao osnivač još dva grada -Šapca i Sarajeva. Grad na raskršću važnih trgovačkih puteva koji su spajali tadašnji Dubrovnik i Stambol vrlo brzo je izrastao u razvijenu trgovačku čaršiju što će ostati sve do današnjih dana kada broji preko 100 hiljada stanovnika.

Upoznavanje sa gradom kroz pešačku turu sa  vodičem: Amir agin han, Sebilj, muzej Ras, kuća Čavića, hotel Vrbak, trg Gazi Isa bega, zlatno sokače, obilazak starog grada i tvrđave, poseta hamamu i Altun Alem džamiji. Slobodno vreme u Novom Pazaru do popodnevnih sati.

Oko 16h polazak ka Đurđevim stupovima. Poseta manastiru koji je Stefan Nemanja posvetio Svetom Đorđu kome je prema predanju, obećao da će mu ako izbavi iz zatočeništva sagraditi crkvu. Stup na staroslovenskom jeziku znači komad zemlje ili imanje pa se veruje da ime manastira dolazi od te reči ali i od njegove neobične arhitekture koja podseća na stubove ili stupove.

Polazak za Beograd oko 18h, dolazak na mesto polaska oko ponoći.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI..

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI 5990 DINARA

         

Deca od 5 do 12 godina imaju sedište u autobusu, cena se umanjuje za 1000 dinara,

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Galerija

Slični programi

Putevima prošlosti

Stazama dinastije Nemanjića

Putevima prošlosti

“Srbija je velika tajna…”

Tragom kolubarskih junaka

Putevima prošlosti

 “Život je večita borba.

Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred!”

Vojvoda Živojin Mišić

Topola Rudnik Nikolje

Putevima prošlosti

“Lepa je mala varoš Topola , 100 kuća, pošta, hotel i škola!”

 

Shopping Basket