Đerdap gvozdena kapija

LEPENSKI VIR-DONJI MILANOVAC-VIDIKOVAC PLOČE

jednodnevni izlet  iz Beograda

POLAZAK: NEDELJA 17.APRIL 2022.

DHERDAP413

Nezaboravo iskustvo

Legenda kaže da su na tom mestu Bogovi i džinovi razgrnuli stene i pustili da Panonsko more oteče kroz klisuru. Na najužem mestu ostao je vrtlog ili kovitlac u kome živi zmijolika vila koja svojom snagom razbija oblake i štiti ljude od nebeskih nepogoda. Ribari se boje đavolikog patuljka duge bele brade i velike snage. On noću izlazi iz virova i napada usnule ribare a danju vreba kupače na usamljenim mestima...

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 07h vožnja preko Smedereva i Golupca do Đerdapske klisure sa jednom kratkom pauzom za foto stop kod Golubačke tvrđave. Poseta arheološkom nalazištu Lepenski vir.

Đerdapska klisura je deo Nacionalnog parka Đerdap koji se prostire na preko 60 hiljada hektara desnom obalom Dunava. Najduža je i najveća klisura Evrope, duga oko 100 kilometara na kojima se 3 kotline i 4 manje klisure spajaju u jednu pod nazivom koji na više jezika znači "gvozdena kapija". Na najužem delu klisure koji je zbog neobičnog oblika korita nazvan Kazan spektakularne stene dostižu visinu i do 300 metara. Veliki  i Mali Kazan su zbog toga i najimpresivniji deo klisure u kojoj je izmerena i jedna od najvećih rečnih dubina u svetu 82 metra! Pored izuzetnog bogatstva biljnim i životinjskim svetom, Nacionalni park Đerdap je imao i veoma bogatu i burnu istoriju čiji tragovi sežu mnogo dalje od većine drugih poznatijih nacionalnih istorija , sve do samog svitanja ljudske i evropske civilizacije.

Lepenski vir-na obali Dunava u Đerdapskoj klisuri još pre 9 hiljada godina nastala su najstarija organizovana naselja na evropskom kontinentu koja pripadaju praistorijskim dobima mezolita i neolita. Nakon dugotrajnih arheoloških iskopavanaja kojima je 60-ih godina prošlog veka rukuovodio profesor Dragoslav Srejović otkriveno je više drevnih ljudskih naselja na različitim lokacijama, koja su sva zajedno nazvana lepenskom kulturom. Sve što je na ovom prostoru dugogodišnjim i upornim istraživanjima pronađeno i prikupljeno danas se može videti u jedinstvenom arheološkom kompleksu Lepenski vir. Na šumovitoj padini sa pogledom na stenu Treskavac rekonstruisano je terasasto naselje neolitskog čoveka. U muzeju se mogu videti brojni eksponati koji prikazuju običaje, način života i smrti, verovanja i svakodnevni život neolitskog čoveka. Nakon posete Lepenskom viru nastavak putovanja kroz Nacionalni park Đerdap. Polazak na pešačku turu u pratnji rendžera do jednog od vidikovaca na Đerdapu.

OPIS STAZE

Staza je duga oko 5-6 kilometara (u jednom smeru) širokim šumskim putem koji se završava utabanim stazama do samog vidikovca. Prelazi se za oko 2 sata laganog hoda. Potrebno je poneti dovoljnu količinu vode i udobnu odeću i obuću prilagođenu vremenskim uslovima. Slobodno vreme na vidikovcu za uživanje u panorami Dunava i Đerdapske klisure. Povratak u Donji Milanovac. Poseta novootvorenom vizitorskom centru koji se nalazi u blizini  pristaništa na Dunavu.

Donji Milanovac je jedini grad u Srbiji koji je ceo preseljen čak 3 puta sa jednog na drugo mesto! Najpre je bio malo rimsko naselje i malo ribarsko seoce , a zatim i ostrvski grad Poreč koji je zbog bezbednosti preseljen na kopno po nalogu Kneza  Miloša Obrenovića. Grad koji je tada dobio ime po Miloševom sinu Milanu doživeo je još jedno kompletno preseljenje u novije vreme, 1971.godine zbog izgradnje hidroelektrane Đerdap. Donji Milanovac je danas lep mali gradić na obali Dunava koji su nekada zvali i "gradom 100 hiljada ruža"koje su krasile lepo uređena dvorišta i bašte. Na samom ulazu u grad nalazis se veoma lepa peščana plaža sa starinskim drvenim suncobranima. Na nju se nastavlja brodsko pristanište gde pristaju kruzeri koji turiste voze na krstarenje Đerdapskom klisurom i veoma dugo i prostrano šetalište pored Dunava. Na poljani je i skulptura mamuta jedina preostala posle Igara bez granica održanih u Donjem Milanovcu 1979.godine. Slobodno vreme za odmor i ručak u nekom od restorana na Dunavu do polaska za Beograd u večernjim satima. Dolazak na mesto polaska oko 21h.

KRAJ PROGRAMA

 

NAPOMENA:ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 

CENA IZLETA PO OSOBI 2500 DINARA

Cena uključuje

Cena NE uključuje

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac - LINK

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Cenovnik br. 1 od 01.feb 2021.

Galerija

Slični programi

Kad maline zrele budu

      Prirodne čarolije

Čudesna Srbija

Misterije planine Povlen

      Prirodne čarolije

Čudesna  Srbija

Ovčarsko kablarska klisura

      Prirodne čarolije

Moraš da vidiš Moravu

Shopping Basket