Devojke iz Gruže lepe su ko ruže

TAKOVO-VRAĆEVŠNICA-BORAČ-GRUŽA

jednodnevni izlet iz Beograda

 POLAZAK:19.09.2021. 

Boracki krs123

Iskustvo za pamćenje

"Moja Gruža je lepa kao i pesme o njoj. I još lepša. Nema tog pesnika koji može da opeva lepotu Gruže, i slikara koji može da je naslika. To je najlepši deo Šumadije. Parče raja, koje je Bog namerno ili nehotice ispustio sa neba..." Dobrica Erić

 PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 07.30 h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu, blok 20, Novi Beograd). Vožnja do Takova. Dolazak u Takovo u 09h . Obilazak spomen kompleksa posvećenog Drugom srpskom ustanku.

Spomen kompleks Takovski grm obuhvata prostor na kome je na Cveti 1815.godine srpski narod predvođen Knezom Milošem Obrenovićem doneo istorijsku odluku o nastavku borbe za oslobođenje  Srbije, čime je počelo stvaranje moderne srpske države. Na najlepšem mestu u Takovu mogu se videti: legendarni Takovski grm pod kojim je Knez Miloš izgovorio istorijske reči “Evo mene eto vas, rat Turcima”, prvi spomenik podignut u čast ustanika 1887.godine kao i spomenik iz novijeg vremena koji prikazuje Kneza Miloša i arhimandrita Melentija Popovića u momentu proglašenja ustanka.Obilazak spomen kompleksa u trajanju od oko 1h i pauza za odmor i osveženje u tradicionalnom restoranu Zapis koji se nalazi na ulazu u kompleks. Nastavak puta preko  Gornjeg Milanovca do manastira   Vraćevšnica,  poseta manastiru i muzeju Obrenovića.  

Manastir Vraćevšnicu  je po predanju, podigao  srpski vlastelin Radič Postupović   u znak zahvalnosti Bogu što su se svi meštani  iz kosovskog boja vratili živi i zdravi pa je po tome njihovo selo na putu izmedju Gornjeg Milanovca i Kragujevca nazvano Vraćevšnica. Ne zna se tačna godina izgradnje ali se navodi da je to bilo pre 1428.U  crkvi  posvećenoj Svetom Đorđu održana je na Đurđevdan 1818. godine skupština na kojoj je doneta istorijska odluka da se Kragujevac proglasi za prvu prestonicu nove srpske države.

U porti manastira  Knez Mihailo je 1860. obnovio srušeni Milošev  Konak u kome se danas mogu  videti  vredni portreti i originalni predmeti iz doba Obrenovića. U dvorištu manastira sahranjena je majka Kneza Miloša Baba Višnja. Nakon posete manastiru  nastavak putovanja do gružanskog sela Borač.

Borač se nalazi ispod masiva Gledićkih planina u srcu Gruže jedne od najlepših regija Šumadije čuvene ne samo po lepim devojkama već i po vrednim domaćinima, starim crkvama i neobičnim spomenicima  a u novije vreme i po jednom rođaku sa sela koji je svoj dom pronašao na obali reke Gruže....U Borču vreme kao da je stalo na pitomim bregovima i u starim šljivicima iz kojih proviruju napušteni kućerci a iz pejzaža koji ga okružuje čini se da će svakog časa iskočiti neka šumska vila ili još čudnije biće... Poseta crkvi Arhanđela Gavrila iz 1359. i starom seoskom groblju iz XVII veka,  pešačka tura i uspon na Borački krš.

Borački krš je vulkanski masiv Gledićkih planina koji se uzdiže iznad gružanskog sela Borač gde su nekada prolazili karavanski putevi na putu ka Dubrovniku i gde je u doba vladavine Despota Stefana Lazarevica postojao utvrđeni grad. Nobičan oblik, geološki sastav i struktura boračkih stena formiraju redak prirodni fenomen na vrhovima sa kojih se pruža nezaboravan pogled na čitavu Gružu, Gružansko jezero, Knić i Kragujevac...Povratak u Borač, poseta  imanju “Vranićeva kuća” na kome je snimana popularna tv serija “Moj rođak sa sela”.Slobodno vreme do polaska za Beograd , kratka foto pauza na Gružanskom jezeru.Dolazak u Beograd u kasnim vecernjim satima.

 

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 

 CENA IZLETA PO OSOBI  1990 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1500 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Preporučujemo

Prirodne čarolije

Osećajte se tarski!

Tara

Prirodne čarolije

Legenda kaže da je staroslovenski Bog TAR  prolazeći predelima oko reke Drine toliko bio  zadivljen lepotom i bogatstvom prirode, da je odlučio da se tu zauvek nastani…

Zagajička brda zeleno panonsko more

Deliblatska peščara

Prirodne čarolije

Pešačka tura sa posetom Staroj Palanci i tvrđavi Ram

Ovčarsko-kablarska klisura

Kablar

Prirodne čarolije

Predeo izuzetnih odlika, vazdušna banja, srpska Sveta gora!!!

Shopping Basket