Biseri Hercegovine i Boke kotorske

TREBINJE-HERCEG NOVI-KOTOR-ŽABLJAK

4 DANA/3 NOĆENJA

POLAZAK: 23.09.2021.

Iskustvo za pamćenje

"Ko na brdo ak i malo stoji više vidi no onaj pod brdom"

                                                                                                   Njegoš

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan Beograd-Dobrun-Višegrad-Sutjeska-Trebinje

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim satima vožnja preko Čačka i Zlatibora do graničnog prelaza Kotroman (sa jednom pauzom za doručak i osveženje na Zlatiboru). Poseta manastiru Dobrun.

Na mestu gde je po predanju 1440.godine Prokleta Jerina sagradila utvrđeni grad Dobrun, danas se nalazi jedan od najstarijih srpskih manastira na području Bosne i Hercegovine. Manastir je osnovao župan Pribil za vreme vladavine srpskog cara Dušana. U crkvi posvećenoj Uspenju Presvete Bogorodice mogu se videti freske cara Dušana, carice Jelene i njihovog sina Uroša. Manastir je više puta stradao, rušen i spaljivan do temelja. Povodom 200.godišnjice Prvog srpskog ustanka 2004.godine, na brdu iznad manastira podignut je spomenik srpskom Voždu Karađorđu Petroviću i otvoren muzej posvećen ustanku i Voždu. Nastavak putovanja do Višegrada.

“Lijepi, stari grad Višegrad”, nastao je na brdu iznad Drine od starog naselja nazvanog Pavlovina. Krasi ga jedan od najlepših mostova osmanskog neimarstva čuvena “Ćuprija na Drini” sagrađena u 16.veku. Oko ćuprije koja i spaja i razdvaja istok i zapad vekovima se plete istorija, sudbine, sreće i nesreće i Višegrađana i putnika namernika, ovekovečene u čuvenom romanu Ive Andrića. U spomen Nobelovcu podignut je u naše doba Andrić grad. Slobodno vreme (oko 2 sata) za obilazak mosta na Drini i Andrić grada, za odmor i šetnju višegradskom čaršijom. Nastavak putovanja preko Goražda i kanjonom reke Sutjeske do Tjentišta.

U kanjonu Sutjeske se nalazi najstarija prašuma u Evropi Perućica u kojoj žive retke biljne i životinjske vrste. Čitavo područje, sa nestvarnom prirodom i planinama visokim preko 2000 metara zakonom je zaštićeno kao Nacionalni park. Na ovim prostorima odigrala se jedna od najtežih bitaka u Drugom svetskom ratu poznata kao peta ofanziva ili bitka na Sutjesci. Različiti izvori navode različite podatke od onih da je bilo 20000 partizana i preko 100000 Nemaca i Italijana do onih koji kažu da je taj broj bio znatno manji. Svi se ipak slažu u tome da je odnos snaga bio neravnopravan posebno što se radi o veoma nepristupačnom terenu. Partizansku vojsku je pratila i kolona od više hiljada ranjenika a i sam vrhovni komandant Tito ranjen je u borbi. Posmrtni ostaci oko 3000 hiljade boraca prikupljeni su i sahranjeni u zajedničkoj grobnici.Na tom mestu je 1971.godine podignut spomenik herojima sa Sutjeske, rad autora Miodraga Živkovica . Poseta spomen kompleksu na Tjentištu i pauza za odmor i osveženje. Nastavak putovanja preko Gacka i Bileće do Trebinja. Dolazak u Trebinje u večernjim satima. Smeštaj u hotel, večera, noćenje.

2.dan Trebinje-Gračanica-Tvrdoš-Herceg Novi

Nakon doručka polazak na kratku pešačku turu Trebinjem- stari grad, crkva Preobraženja Hristovog, gradski park, tržnica, platani. Zajednički odlazak do brda Crkvine, najlepšeg vidikovca u Trebinju i poseta hercegovačkoj Gračanici. Odlazak do manastira Tvrdoš. Povratak u Trebinje. Slobodno vreme za odmor i ručak do popodnevnih sati.

Trebinje je veoma star grad. Veruje se da je nastao još u 7. veku pre nove ere i da su prvi stanovnici bili Iliri. Rimljani su došli u 3. veku p.n.e. pa iz rimskog doba potiče i ime grada (tribunus-zapovednik jedinice rimske vojske). Cela oblast pod rimskom vlašcu zvala se Travunija. U 6.veku dolaze Sloveni a od 12. veka pa sve do pada pod tursku vlast ovo je bila zemlja Nemaćića. Nakon Turaka krajem 19.veka dolaze Austrougari.

Grad je okružen brdima i planinama a trebinjsko polje zbog veoma plodnog zemljišta često se naziva i vrtom Hercegovine. Blizina mora, blaga klima i niska polja zbog iznenadnih poplava i nanosa postalajala su veoma plodna. U Popovom polju kao u delti Nila čak i po 2-3 žetve je bilo moguće u jednoj godini. Zato su hercegovačka sela oko Trebinja sva smeštena u brdima kako bi se što više plodne zemlje otelo od kamene pustoši.Trebinje je grad Jovana Dučića, fantastičnih vidikovaca, dobrog vina, najsladjeg meda i blagih i dobrih ljudi!!! Čuveno je po svojim tvrdim sirevima jedinstvenog ukusa i po kvalitetnom duvanu koji se gaji u trebinjskom polju a još čuvenije po odličnim vinima iz manastira Tvrdoš. Oko 17h polazak ka Herceg Novom. Dolazak u Herceg Novi, smeštaj, slobodno veče. Noćenje.

3.dan Herceg Novi-Portonovi-Kotor-Perast (fakultativno)

Nakon doručka polazak na celodnevni izlet Bokokotorskim zalivom. (kružna tura autobusom oko zaliva). Obilazak Herceg Novog, Perasta i Kotora, slobodno vreme za odmor i kupanje na nekoj od plaža. (polazak oko 9h povratak popodne/uveče). Povratak u Herceg Novi , slobodno veče, noćenje.

Boka kotorska je ime zaliva koji se nalazi ispod litica planina Lovćen i Orjen. Poznata je i po svom kratkom nazivu Boka, a ime potiče od italijanske reči “bocca” što u prevodu znači “usta” ili “otvor”. Boku čine četiri manja zaliva i svaki je nazvan po najvećem gradu: kotorski, risanski, hercegnovski i tivatski. Boka Kotorska je jedini fjord na Mediteranu koji je u julu 2000. godine proglašen jednim od 25 najlepših fjordova na svetu. Boku ukrštava 7 ostrva: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Škrpelja, Sveti Đorđe, Milosrđa, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa. Zaliv je naseljen od davnina i ovde postoje srednjovekovni i živopisni gradovi kao što su: Kotor, Igalo, Tivat, Risan, Perast i Herceg Novi. Oko zaliva postoje i brojne katoličke i pravoslavne crkve i manastiri i time je ovo mesto privlačno za brojne vernike i hodočasnike iz regiona i celog sveta.

4.dan Herceg Novi-Zabljak-Beograd

Doručak i odjava iz hotela. Polazak ka Žabljaku. Dolazak na Zabljak oko 12h.

Grad Žabljak nalazi se na severozapadu Crne Gore, u središtu nacionalnog parka Durmitor. Grad je sa svojih 1456 metara nadmorske visine najviše urbano naselje u jugositočnoj Evropi. Smešten je u podnožju Durmitora i okružen je sa 23 planinska vrha od preko 2200 metara, 18 planinskih jezera i kanjonom reke Tare, najdubljim u Europi. Prvobitni slovenski naziv ovog mesta bio jeVarezina voda, verovatno zbog jakog izvora pitke vode, oko koga se i formiralo naselje. Kasnije, dobija naziv Hanovi ili izvorno Anovi, gde su odmarali trgovački karavani. Prema predanju, ime Žabljak potiče od žaba koje žive na lokalitetu Otoke i koje svake godine svojim kreketanjem najavljuju dolazak proleća. Žabljak je i zimski turistički centar Crne Gore. 

Na tri kilometra jugozapadno od Žabljaka, sa kojim je povezano asfaltnim putem, smešteno je Crno jezero, najveće i najpoznatije jezero Durmitora i drugo po površini među planinskin jezerima Crne Gore i jedan od simbola ovoga kraja. Smešteno je ispod Međeda, kao čuvara i zaštitnika, i zaodenuto je gustim četinarima, koji se zajedno sa Međedom ogledaju u njegovim modro zelenim dubinama. Obilazak Žabljaka i Crnog jezera, slobodno vreme za individualne aktivnosti, šetnju i odmor. Polazak za Beograd oko 16h. Dolazak na mesto polaska u kasnim večernjim satima.

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA PO OSOBI  EUR 120

(u dinarskoj protivvrednosti po kursu na dan uplate)

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 100 eur i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za  ovo putovanje  nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Izaberi svoju avanturu!

Putuj sa osmehom

Tara

Prirodne čarolije

Osećajte se tarski!

Dolina jorgovana

Putevima prošlosti

Studenica Gradac Raška Sopoćani Novi Pazar

Sarajevo Mostar

Putevima prošlosti

dvodnevno putovanje

Shopping Basket