Sedam tajni reke Tise

BEČEJ-TISA-BISERNO OSTRVO-ARAČA-RUSANDA

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK: 11.06.2022.

banatske-tajne-glavna

Iskustvo za pamćenje

Na mestu koje stanovnici oko Tise zovu“sedmiter”jer se na njemu račvaju putevi ka sedam banatskih sela usred njiva i ničega nalaze se ostaci benediktanske opatije. Legenda kaže da je ovde na svom putu zastao i Ričard lavljeg srca da zaleči rane iz krstaških ratova..

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8 (mesto polaska:parking na Starom sajmistu, blok 20, Novi Beograd) vožnja do Bečeja. Dolazak u Bečej oko 09.30h

Bečej, privredni, društveni i kulturni centar Potisja  star je više od 900 godina! Na području grada i njegove okoline pronađena su naselja iz neolita, bronzanog i gvozdenog doba. Grad je menjao gospodare mnogo puta a tokom srednjeg veka najčešće su se smenjivali ugarski i srpski vladari . Danas je Bečej moderan vojvođanski gradić sa nešto više od 20 hiljada stanovnika koji je zadržao izgled i šarm višenacionalne sredine sa velikim brojem kulturnih i sakralnih građevina.Među njima se monumentalnošću i stilom izdvajaju zdanja na centralnom gradskom trgu -Pogača  srpska pravoslavna crkva Svetog Georgija, katolička crkva Vaznesenje Marijino, gradska kuća, bečejsko pozorište, kuća Bogdana Dunđerskog, spomenik Kralju Petru...Šetnja centrom Bečeja , pauza za kafu u nekom od restorana a zatim šetnja Zelenim kejom  i poseta staroj prevodnici na reci Tisi - šlajzu. 

Brodska prevodnica Šlajz je sagrađena u periodu od 1895. do 1899.godine. Ova stara Ustava na ušću Velikog bačkog kanala u Tisu, bila je jedna od najsavremenijih u svetu, a rađena je po planovima Hajnca Alberta, tehničkog direktora kanala. Ovde ćete videti stalnu postavku turbinskog postrojenja, koji je pokretao kapije Šlajza putem električne energije. Nastavak putovanja  preko Bačkog gradišta do parka prirode Stara Tisa i poseta Bisernom ostrvu i dvorcu Gedeona Rohoncija. Degustacija vina Muskat Krokan  na imanju (fakultativno, podlozno promeni)

Park prirode Stara Tisa zahvata površinu od 391 hektara na zaštićenom području oko menadra reke Tise dugog 24 kilometra. Park naseljava veliki broj retkih biljnih i životinjskih vrsta posebno vodozemaca i vodenih biljaka od kojih neke predstavljaju prave relikte i prirodne retkosti kao što je beli lokvanj. Nakon skretanja toka Tise  meliracionim radovima početkom dvadesetog veka u koritu nekadašnje reke nastala je mrtvaja okružena peščanim nanosima veoma plodnog zemljišta na kome je uspevalo ama baš sve što bi ljudi posadili. Zbog najslađih i najvećih plodova lubenica , dinja, krušaka i jabuka kao i zbog vinove loze od koje se proizvodilo jedno specijalno vino ceo prostor okružen mrtvajom nazvan je Biserno ostrvo.

Na tom  komadu nekadašnjeg raja jednom davno je  mađarski grof Gedeon Rohoncije sagradio svoj dvorac i oko njega podigao vinograde. Vinova loza doneta iz Španije veoma dobro se primila na tiskom peščaru a ubrzo je poteklo i vino jedinstvenog ukusa i kvaliteta-muskat krokan. Dvorac na ostrvu  je danas , nažalost samo zapuštena i zaboravu i propadanju prepuštena ruševina oko koje se spore nekadašnji vlasnici i država. Ipak,  legende o grofu, nesrećnoj grofici i njenom konju još se mogu čuti prilikom posete Bisernom ostrvu a može se i nekim čudom probati fantastični krokan iz nekadašnjih berbi....Povratak do Tise i vožnja čamcima niz meandar u trajanju od oko 30 minuta (fakultativno, podlozno promeni u zavisnosti od vremenskih uslova i objektivnih okolnosti) Nastavak putovanja kroz vojvođansku ravnicu do benediktanske opatije u Arači.

Na mestu koje stanovnici oko Tise zovu“sedmiter”jer se na njemu račvaju putevi ka sedam banatskih sela usred njiva i ničega nalaze se ostaci benediktanske opatije. Veruje se da je romanička bazilika podignuta početkom 13.veka na temeljima neke starije crkve a pisani tragovi svedoče da je nakon rušenja obnovljena u 14.veku zaslugom kraljice Jelisavete Anžujske. Jedno vreme je pripadala i despotu Stefanu Lazareviću a u srednjem veku je nedaleko od crkve postojalo i istoimeno naselje. Od kada su je Turci 1551.godine spalili nikada više nije obnovljena.Nastavak putovanja do Novog Bečeja, šetnja kejom i odlazak do Vranjeva u posetu Glavaševoj kući. Slobodno vreme za rucak u nekom od restorana na Tiskom keju (fakultativno).

Spomen-muzej „Glavaševa kuća" nalazi se u ambijentalnoj celini starog centra u Vranjevu (danas deo Novog Bečeja). Objekat je podignut u prvim decenijama XIX veka i pripadao je uglednoj i imućnoj porodici Glavaš. Vladimir Glavaš, doktor pravnih nauka, požunski i praški đak, zaveštao je 1907. godine kuću i ostalu imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Vranjevo. Objekat je Opština Novi Bečej od 2006. godine počela da obnavlјa i danas je u njoj smešten spomen-muzej. Posle ručka putovanje do Melenaca , poseta Rusandi, pauza za kafu i zalazak sunca na jezeru. 

Rusanda, jedinstveni prirodni dragulj banatske ravnice nalazi se na 82 metra nadmorske visine na površini od 4 kvadrtana kilometra. Jezersku vodu odlikuje visok salinitet oko 60% što je čini slanijom od morske vode. Dno jezera prekriveno je naslgama blata sa izuzetnim lekovitim svojstvima u lečenju oboljenja koštano zglobnog sistema, degenerativnog reumatizma, kožnih i ginekoloških oboljenja. Okollinu jezera nastanjuje preko 200 vrsta ptica od kojih su neke i zaštićene vrste. Nakon posete jezeru i banji nastavka puta ka Beogradu. Dolazak na mesto polaska oko 20.30h

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI. 

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU: 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 

 

 CENA IZLETA PO OSOBI  1790 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1300 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Slični programi

Neispričane legende i tajne

Šid - grad i inspiracija Save Šumanovića

Neispričane legende i tajne

Umetnost

Ako želite da doživite Srem u pravom smislu šta Srem treba da predstavlja onda je poseta gradu Šidu i selima šidske opštine idealna destinacija. Mozaik sastavljen od istorije, umetnosti, bogate i raznovrsne sremske kuhinje, arheologije, različitih nacionalnosti sa svojim tradicijama i običajima ravnice i brežuljaka koji se prepliću u laganom ritmu kako putujete kroz našu opštinu, jeste nešto što će turistima svakako prijati i ostaviti jak utisak“

Kristina Radosavljević, direktorka TOŠ.

Dvorci Banata

Neipsričane legende i tajne

Umetnost

Ljubavi – spletke – tamnice – tajne

Shopping Basket