Azbukovica-Ljubovija i Soko grad

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK: 12.06.2022.

Iskustvo za pamćenje

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima sa parkinga iza Hotela Hayat, na okretnicama 35 i 27E, Staro Sajmište ( preko puta Gradske kafane). Vožnja  preko Valjeva  ka Sokolskim planinama i Soko gradu- Manastir "Sv.Nikolaj Srpski".

Manastir "Sv.Nikolaj Srpski", Soko grad smešten je u podnožju Sokolske planine, ispod najvišeg vrha Rožnja , udaljen je od Ljubovije 15 kilometara. Predstavlja prirodnu granicu između Azbukovice i Rađevine. U tradiciji srpskog naroda ima posebno značenje, pre svega ostao je simbol nepobedivosti i jedan od poslednjih uporišta Turske vlasti u Srbiji. Sve vreme bitisanja tvrđave, uz ovaj objekat širilo se njegovo predgrađe zaštićeno palisadom, a kasnije i zidom, utvrđenjem. Manastir je zadužbina episkopa šabačkog gospodina Lavrentija. Posvećen je Sv. vladici Nikolaju Velimiroviću koji se slavi 03.maja. Crkva, u čijem oltaru se čuva deo moštiju Sv. Vladike Nikolaja, sagrađena je 1994. godine i pripada moravskom stilu. U krugu manastirskog kompleksa nalazi se muzej, konak i veći smeštajni objekat "Dom Nikolaja Velimirovića".

Napomena: u dogovoru sa grupom moguće je organizovati kraću pešačku turu od 2km do manastirskog krsta koji se nalazi  na visinskoj  razlici od 200 mnv u odnosu na manastirski kompleks. Put do manastirskog krsta  smatra se pešačkom planinarskom turom srednje težine. Do krsta se dolazi krivudavim makadamskim putem.

Manastirski krst je označio mesto gde se nalazila tvrđava Soko grad. Utvrđenje je podignuto na takvom mestu sa koga je bilo moguće kontrolisati puteve pored Drine i rudnike ovog kraja. Zbog položaja, tvrđavu je nemoguće osvojiti, što se nije ni desilo. Soko grad sagrađen je oko 1520. godine. Turci su ga napustili 1862. godine. S obzirom da je ostao upamćen po turskoj torturi, Soko grad je srpsko stanovništvo, nakon odlaska Turaka, skoro potpuno porušilo.

Nakon obilaska manstiraskog kompleksa nastavak putovanja ka Ljuboviji.

Ljubovija je opština u zapadnoj Srbiji i ima površinu od 356 km2. Stanovnici ovaj kraj zovu Azbukovica, a sebe Azbukovčanima. Znatan deo stanovništva iz ovog kraja odselio se u Mačvu, ali i u Srem i na područje Valjeva, Novog Sada, Beograda i drugih gradova. 1837. na području današnjeg grada počinju da se pojavljuju prva naselja. Istorija Ljubovije datira iz perioda XIX veka, tačnije 1860. godine formirano je selo Ljubovija. Ljubovija je 3. jula 1871. godine dobila status grada ukazom kralja Milana Obrenovića. Ljubovija je dobila ime po begu Ljuboviću, koji je u vreme društvenog i ekonomskog uspona, sagradio kulu iznad polja Drabića. Oblast na kojoj se Ljubovija prostire bila je naseljena u praistorijsko i antičko doba, što svedoče brojni i arheološki nalazi.

Obilazak centralnog gradskog jezgra i hrama Preobraženja Gospodnjeg. Slobodno vreme za kafu i šetnju. Nastavak putovanja ka etno selu Vrhpolje.

Etno selo Vrhpolje je udobno cvetno okružen autentični turistički objekat na desnoj obali smaragdno-zelene reke Drine, 8 kilometara od Ljubovije, na magistralnom putu /takozvanoj ‘drinskoj magistrali’/ Šabac – Ljubovija – Užice. Etno selo Vrhpolje krasi prostrano dvorište sa cvećem i zelenilom i lepo uređena terasa restorana neposredno iznad reke, sa osnovnim ciljem vrednih vlasnika da osveže sećanje na prošlost i autentični način života i običaje stare Azbukovice. Nezavisno od godišnjeg doba, gostima etno-sela Vrhpolje se pruža jedinstvena prilika da upoznaju lepote Drine i prirodne i kulturno istorijske znamenitosti Azbukovice, jer se ovde uspešno organizuju raznovrsne turističke i kulturne manifestacije, gastronomska takmičenja i likovne kolonije. Etno selo Vrhpolje je idealno za one koji zele mir, ali i za one koji zele aktivan odmor. Mogućnost organizovanja izleta, setnje po prirodi, kupanje, pecanje i splavarenje na Drini.

Slobodno vreme za uživanje u etno selu i organizovan ručak. Polazak za Beograd u večernjim časovima. Predviđeno vreme dolaska u Beograd do 22:00h

 

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE SE MOGU PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  2900 DINARA

Deca od 5 do 12 godina -cena se umanjuje za 500 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Upoznaj Srbiju!

SLIČNI PROGRAMI

Tara

Osećajte se tarski!

Tarski vidikovci  jezero Zaovine  Mitrovac Drina

Zlatar

Nova varos Kokin brod Zlatar

Shopping Basket