Mermer i zvuci

ORAŠAC-ARANĐELOVAC-BUKOVIČKA BANJA-BUKULJA

jednodnevni izlet iz Beograda

POLAZAK:05.11.2022.

staro zdanje1

Iskustvo za pamćenje

"Crkva ova želim da se zove “Svetij Aranđel”. Na dan njene slave o Svetom Aranđelu držaće se od sad vašar u Vrbici.Varoš Vrbica neka se od sad zove Aranđelovac. Dato u Bukoviku 17. julija 1859. godine."
Miloš Obrenović.

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8h (mesto polaska:  parking u bloku 20 na Starom sajmistu, Novi Beograd) dolazak u Orašac oko 9. Poseta muzeju  Prvog srpskog ustanka i Marićevića jaruzi.

Spomenički kompleks u Orašcu podignut je u znak sećanja na Sretenje 1804.godine kada je na velikom narodnom zboru postignut dogovor i doneta istorijska odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka a Karađorde proglašen za vrhovnog Vožda. Na mestu gde je započela prva srpska revolucija koja će Srbiji doneti nacionalnu slobodu i postaviti temelje moderne države podignuta je crkva Vaznesenja Gospodnjeg. Izgradnjom spomen škole, muzeja, spomen česme u Marićevića jaruzi i podizanjem spomenika Karađorđu zaokružena je celina spomeničkog kompleksa. Obilazak kompleksa uz pratnju kustosa. Nastavak putovanja do Aranđelovca i pećine Risovača.

Risovačka pećina, praistorijsko stanište neandertalskih lovaca, spomenik je prirode i kulturno dobro od izuzetnog značaja koje svedoči o neprekidnom ljudskom  prisustvu i delovanju od samih začetaka civilizacije do današnjih dana. Nazvana je  po risu, divljoj zveri koja je tokom poslednjeg ledenog doba živela na okolnim stepama zajedno sa mnoštvom drugih životinjskih vrsta čije su fosilizovane kosti i zubi pronađeni tokom istraživanja... Poseta pećini u pratnji vodiča. Nastavak puta do Bukulje.

Planina Bukulja koja se sa svojih 696 metara visine uzdiže  iznad grada omiljeno je izletište i mesto za beg u mir i tišinu  ne samo Aranđelovčana već i svih ljubitelja prirode, pešačenja i uživanja u veličanstvenom pogledu. Zahvaljujuci osmatračnici visine 19 metara  koja se nalazi na vrhu pogled seže preko Venčaca do Topole i Rudnika i preko cele Šumadije sve do Beograda. Posetiocima je na raspolaganju i nekoliko tradicionalnih restorana sa  specijalitetima domaće kuhinje kao i veliki broj obeleženih pešačkih staza. Slobodno vreme za šetnju do vidikovca i kafu. Povratak u grad i poseta Narodnom muzeju i crkvi Arhanđela Gavrila koji se nalaze na obodu  Bukovičke banje.

Narodni muzej u Aranđelovcu čuva i izlaže brojne eksponate iz oblasti paleontologije, etnologije, arheologije, istorije i istorije umetnosti kao svedočanstva materijalne i duhovne kulture koja se razvijala na prostorima ovog dela Šumadije. Izuzetna postavka “Milenijumi” koja sadrži  oruđa neandertalskog čoveka pronađena u pećini Risovača, keramičke posude, antropomorfne  figure, rimske stubove , kamene lavove  kao i kostur pećinskog medveda, simbolično vodi posetioca kroz sve milenijume u kojima je prostor Aranđelovca i Topole kontinuirano naseljavan. Poseban deo muzeja posvećen je Prvom i Drugom srpskom ustanku a može se videti i sjajna postavka ostvarenja savremene umetničke keramike.U blizini muzeja nalazi se i stara bukovička crkva iz 19.veka. Nakon posete muzeju i crkvi slobodno vreme za odmor i ručak u nekom od restorana. Povratak u park Bukovičke banje. Pešačka tura sa vodičem  od hotela Izvor do Šarene kapije: mineralni izvori, hotel Staro zdanje, Paviljon Kneza Miloša, skulpture sa smotre Mermer i zvuci...

Bukovička banja čiji se park prostire na površini od 22 hektara svojevrsni je muzej na otvorenom  koji sadrži impozantnu kolekciju umetničkih dela izrađenih od venčačkog mermera i kamena. Simpozijum “Mermer i zvuci” i manifestacija “Svet keramike” već 50 godina okupljaju u gradu pod Bukuljom umetnike i sve ljubitelje muzike i jedinstvenog umetničkog izraza prikazanog u skulpturama koje krase park. Izvori mineralne vode, kupatila, paviljoni, cvetne aleje i romantične pešačke staze pričaju priče o nekadašnjim slavnim danima jedne od najstarijih srpskih banja, o kneževima i kneginjama, o tajnim  ljubavima  i raskošnim balovima  u Starom zdanju...

Slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti u Bukovičkoj banji. Polazak za Beograd oko 18h dolazak na mesto polaska oko 21h.

 

KRAJ PROGRAMA:

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVO PUTOVANJE MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA OD NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.

 CENA IZLETA PO OSOBI  1590 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1200 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 15 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta najkasnije 5 dana pre naznacenog datuma polaska u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Galerija

Slični programi

Putevima prošlosti

Kragujevac

Putevima prošlosti

“Pucajte, ja i dalje držim čas!”

Slavne prestonice velikih carstava

Šabac i Sremska Mitrovica

Putevima prošlosti

 “Poljupce je čak iz Luvra slala Šapcu Mona Liza…”

Hej Salaši na severu Bačke

Sombor i Apatin
Mirisi i ukusi Srbije

Putevima prošlosti

Shopping Basket