Kad maline zrele budu

GORNJA DOBRINJA - POŽEGA - REKA PANJICA - VISOČKA BANJA - ARILJE
Jednodnevni izlet iz Beograda
POLAZAK: 24.04.2021.

Iskustvo za pamćenje

"Kad maline zrele budu i same ce opadati goro zelena. I same će opadati ružo, rumena! " 

Moj golube-narodna pesma

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda,  u jutarnjim časovima sa parkinga iza Hotela Hayat, na okretnicama 35 i 27E, Staro Sajmište ( preko puta Gradske kafane) i vožnja do sela Gornja Dobrinja rodnog sela Miloša Obrenovića.

Spomen kompleks Milošu Obrenoviću u selu Gornja Dobrinja se nalazi u podnožju planine Maljen na 20 km severno od Požege. Sastoji se od crkve Svetih Apostola Petra i Pavla, čardaka, zvonika i spomenika knezu Milošu. Crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla je 1822. godine na mestu stare crkve brvnare podigao Miloš Obrenović, kao svoju zadužbinu. Nalazi se u centru sela. Izgrađena je od kamena i cigle. Ikonostas je postavljen 1883. godine, prethodno izrađen u Beču i dar je kralja Milana Obrenovića. Glavni slikar je bio Đorđe Krstić. U kompleksu se nalazi i očuvani čardak kneza Miloša. Podigao ga je 1860. godine kao poklon zadužbinu svom ocu Todoru. Ovo neobično zdanje vredan je spomenik narodnog neimarstva. Njegova osnovna funkcija je bila smeštaj i boravak kneza i njegovih gostiju za vreme crkvenih sabora i drugih svečanosti. Donji deo ove građevine je česma sa izvorom hladne pitke vode. Istočno od čardaka je spomenik knezu Milošu Obrenoviću. Napravljen je 1990. godine a delo je vajara Miroslava Protića, rodom iz Gornje Dobrinje. Nedaleko od kompleksa nalazi se par značajnih građevina. Škola je podignuta 1857. godine. Stambena zgrada sveštenika, učitelja i kraljevog poslanika Milana Popovića izgrađena je 1890. godine. Na raskršću glavnog puta za Požegu, Milanovac i seoskog puta za selo Duškovci je stara mehana napravljena 1869 god. Nakon obilaska spomen kompleksa odlazak u grad Požega. Obilazak centralnog kružnog trga, slobodno vreme za kafu u centralnom gradskom jezgru i poseta Muzeju železnice.

Požega je grad koji se nalazi se u zapadnoj Srbiji u prostranoj i osunčanoj kotlini u kojoj se granaju donji tokovi Skrapeža, Moravice i Đetinje od kojih nastaje Zapadna Morava.
Najniža zona naselja zatvorena je sa severa Maljenom, sa istoka masivima Ovčara i Kablara, sa juga Blagajom i sa zapada blagim padinama Trešnjice.

Požega je jedno od najvažnijih saobraćajnih čvorišta u ovom delu Srbije. Ovakav saobraćajni položaj doprinosi da Požega bude na raskršću dva pojasa intenzivnog razvoja, duž Zapadne Morave i duž poteza Beograd – Bar. Najstarije pronađene naseobine ovog kraja potiču iz srednjeg neolita (mlađeg kamenog doba), oko 2600 godine pre nove ere. Ove krajeve naseljavaju Iliri, dok u I veku nove ere ovde dolaze rimski osvajači. Za vreme cara Hadrijana, oko 150. godine nove ere u neposrednoj blizini današnje Požege, selo Visibaba, Rimljani podižu grad od većeg značaja, poznat pod imenom Municipium Malavestum. U srednjem veku Požega se pojavljuje u Studeničkoj povelji 1196. godine velikog župana Stefana Nemanje. U periodu turskih osvajanja Staru Požegu spalili su užički Turci 1805. godine. Najveći procvat ovaj grad doživeo je u vremenu kneza Miloša koji je uputio pismo svom bratu Jovanu 12. marta 1832. godine (po starom kalendaru) i poslao Lazara Zubana, “državnog indžinera“, da sačini urbanistički plan Požege. Na mestu osnivanja grada nastao je kružni trg koji je postao simbol grada. Oko “kruga” su nicale kuće, kafane, mehane, dućani, a sam centar krasila je spomen- česma oslobodiocima, okružena cvećem i zelenilom. Danas, posle 180 godina, kružni trg je ostao glavno obeležje ovog grada zajedno sa prelepom spomen-česmom od belog kamena. Godine 2012. Trg je dobio moderniji izgled i dobio NIN-ovu nagradu za najuspešnije arhitektonsko delo, a proglašen je i za najlepši trg u Srbiji. Prema projektu Požežanke Dragane Stefanović u krug kneževog arhitekte Zubana, smeštene su 3 fontane sa rasvetom u boji, 2 amfiteatra, letnja pozornica namenjena raznim manifestacijama, kružna promenada i dosta zelenila koje okružuje popločani trg. 

Muzej železnice je jedini muzej u Požegi i nalazi se pored nove železničke stanice, na kilometar od centra grada. Požeški muzej počeo je sa radom 12. aprila 1990. Od ideje o formiranju ovakvog muzeja pa do njene realizacije proteklo je punih deset godina. Pokretač inicijative o formiranju muzeja uzanih pruga bio je Stojan Stamatović, koji je svoj radni vek proveo na železnici, radeći kao skretničar, manevrista, kondukter, otpravnik vozova, šef stare i nove železničke stanice u Požegi. Na uređenoj površini od oko 1,5 hektara nalazi se više od 500 originalnih eksponata uzanog koloseka koji predstavljaju deo istorijskog i tehničkog razvoja srpskih ali i bivših jugoslovenskih republika. Stanična zgrada je originalnog enterijera i pripada tipu tipske stanične zgrade sa uzanih pruga. Sagrađena je po uzoru stanicu u Preljini kod Čačka. Sastoji se od: čekaonice, kancelarije otpravnika vozova i kancelarije šefa stanice.

Postavku muzeja čine i četiri stanična koloseka ukupne dužine 645 metara. Na četiri koloseka smešteno je 10 parnih, 18 putničkih i teretnih vagona i četiri železnička bicikla. Najznačajniji eksponat je lokomotiva Rama iz 1873. godine. Proizvedena je u nemačkoj firmi Kraus, a smatra se da je ona dovukla prvi voz u Sarajevo. Trenutno je jedina lokomotiva u voznom stanju. Pored nje tu su: prva jugoslovenska i prva lokomotiva proizvedena na Balkanu 1882. godine. Nastavak putovanja ka selu Visoka i poseta Visočkoj banji.

Visočka banja je banja toplih izvora mineralne vode koja se nalazi u kanjonu Velikog Rzava  u ataru sela Visoka. Voda izbija iz dubina u vidu mehurića, na više mesta pored korita, a delom i u vodotoku. Sami izvori su na nepristupačnom mestu, a prilazi se jedino uz reku i niz reku. Stanovnici Visoke ali i obližnjih sela i gradova dolaze da se leče kupanjem u dva bazena koji se nalaze na obali reke. Topla voda ističe iz jezera po principu spojenih sudova, jer pod sopstvenim pritiskom pronalazi otvore u stenama gde je najmanji otpor, a to je najniža tačka u kanjonu Velikog Rzava. Izbijajući na površinu, prethodno zagrejana voda u dubljim slojevima, meša se sa rečnom vodom i hladi se. Veruje se da ova banjska voda leči reumatske probleme. Banja čuva tajne mnogobrojnih junaka koji su po povratku sa Kosovskog boja dolazili ovde da bi se oporavili. Slobodno vreme u banji za šetnju i individualne aktivnosti. Nakon obilaska Visočke banje odlazak ka kanjonu reke Panjice, poseta vodopadu i Vodenoj pećini.

Vodena pećina se nalazi u jedinstvenom ambijentu kanjona reke Panjice. Pećina je izvorište podzemne vode velike izdašnosti, aktivno tokom cele godine. Neposredno ispred pećine nalazi se velelepni vodopad visine osam metara.Do same pećine i vodopada vodi kamena staza dužine 1000 m. Uz reku Panjicu preko drvenih mostića stiže se do neodoljive prirode kojom je Vodena pećina okružena, visokih stena i slapova preko sige. Po tvrdnji ronilaca i zaljubljenika prirode, koji su se željni avantura i upustili se u ispitivanje pećine, duboko u pećini se nalazi jezero, a vrlo moguće i nekolik njih. Pećina čuva tajnu jednog značajnih otkrića Josifa Pančića.

Nastavak putovanju ka Arilju uz kratkotrajno zadržavanje kod jednog od najznačajnihi manastira - manastira Klisura koji je po predanju podigao Sveti Sava.

Manastir Klisura nalazi se u Dobračama, na 13. kilometru od Arilja na putu Arilje-Ivanjica. Manastir je posvećen Svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu. Nalazi se na levoj obali reke Moravice. Ranije je bio poznat kao manastir Dobrače. Ime “Klisura“ potiče od geografskog lokaliteta – klisure reke Moravice. U sastavu manastirskog kompleksa najznačajniji objekat je crkva Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila. Crkva je podignuta u XIII veku po uzoru na tadašnju episkopsku crkvu u Arilju. Pretpostavka  je da je manastir Klisura zadužbina Svetog Save. Crkva je gradjena po arhitektonskoj koncepciji tzv. „raške škole“. Manastir se nalazi pod zaštitom države.

Dolazak u Arilje i obilazak najznačajnijeg obeležja ovog grada crkve Svetog Ahilija.

Crkva Svetog Ahilija je locirana u samom centru Arilja i dominira celim opštinskim centrom. Postojeća crkva je podignuta u 13. veku kao zadužbina Dragutina Nemanjića. Građena je u raškoj stilskoj školi. Svojom nestvarnom belinom i vitkošću i danas dominira jezgrom zapadnosrpske varošice Arilja kao svetionik vere Hristove. Upravo po njoj je i Arilje dobilo ime. Ovde su u XI veku pronašli utočište izbegli stanovnici iz Tesalije, a mošti svog sveca Svetog Ahilija, koje su poneli sa sobom, položili u postojeći hrišćanski hram, tako da je i crkva posvećena episkopu Ahiliju iz Larise (Grčka). Po predanju na njenom mestu nekada se nalazio vizantijski hram još u vreme kada se Sveti Sava izborio za samostalnost naše crkve, pa je jedna od 12 episkopija bila baš ovde. . Godine 1219. Sava Nemanjić je ariljski manastir proglasio za sedište moravičke episkopije, koja se prostirala na teritoriji ariljskog, užičkog, valjevskog i čačanskog kraja. Prva katedrala moravičkih episkopa je uništena u XIII veku posle čega je kralj Stefan Dragutin preduzeo građenje nove crkve na istom mestu. Vreme podizanja postojeće crkve je oko 1284. godine, a unutrašnjost crkve je živopisana 1296. godine i iz tog razdoblja potiču svi sačuvani ostaci fresaka.

Najpoznatija od freskopisa je freska Plavog anđela, koja prikazuje arhanđela Gavrila, smatra se da je u umetničkom rangu Mileševskog Belog anđela. U Ariljskom hramu je sahranjen Dragutinov mladji sin, princ Urošic. Ova činjenica ukazuje na značaj hrama za samog kralja i mogućnost da se neki od dvorova nalazio u blizini Arilja. Slobodno vreme za ručak.Obilazak i šetnja gradom, odlazak do gradskih plaža na reci Rzav, individualne aktivnosti. Polazak za Beograd u večernjim časovima. Predvidjen vreme dolaska u Beograd do 22:00h. 

KRAJ PROGRAMA

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVAJ IZLET MOGU SE PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA

 CENA IZLETA PO OSOBI  1990 DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1400 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:

Cena NE uključuje:

USLOVI OTKAZIVANJA

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac - LINK

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Cenovnik br. 1 od 01.feb 2021.

Galerija

Slični programi

Prirodne čarolije

Tara

Prirodne čarolije

Osećajte se Tarski!

Kopaonik

Ovčarsko-kablarska klisura

Prirodne čarolije

Predeo izuzetnih odlika, vazdušna banja srpska Sveta gora!!!

Shopping Basket